Охендовський вважає, що наступні вибори пройдуть за тією ж системою

Охендовський вважає, що наступні вибори пройдуть за тією ж системою

Укрінформ
Голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський вважає, що з великою ймовірністю наступні парламентські вибори в Україні проводитимуться на основі тієї ж виборчої системи, яка застосовувалася в 2012 та 2014 роках.

Про це він сказав на зустрічі з головою Офісу Ради Європи в Україні, представником генерального секретаря Ради Європи з питань координації програм співробітництва Ради Європи Мортеном Енбергом, повідомили Укрінформу у відділі взаємодії із ЗМІ  Секретаріату Комісії.

«Мабуть, настав час зрозуміти, що з великою долею вірогідності наступні парламентські вибори в Україні проводитимуться на основі тієї ж виборчої системи, яка застосовувалася в 2012 та 2014 роках. Хоча в нашій державі достатньо складно знайти політика, який виступав би проти обрання парламенту за пропорційною виборчою системою з відкритими партійними списками, незрівнянно складніше знайти 226 народних депутатів України, готових проголосувати за відповідний закон», - сказав Охендовський.

За його словами, упродовж останніх років увага і світового співтовариства, включаючи глав дипломатичних місій, які акредитовані в Україні, і міжнародних організацій, які надають нашій державі допомогу, фінансуючи проекти розвитку демократії, а також українського громадянського суспільства була зосереджена на лобіюванні двох основних питань: впровадження пропорційної виборчої системи з відкритими списками і ухвалення заснованого на цій же моделі виборчого кодексу.

"На мій погляд, у середньостроковій перспективі – найближчі 2–3 роки – вірогідність переходу України до застосування пропорційної виборчої системи з відкритими списками є вкрай низькою. Вірогідність ухвалення виборчого кодексу – ще нижчою. То чи не розумно подумати над тим, як модернізувати існуючу змішану виборчу систему, а саме – її мажоритарний компонент, який викликає найбільше критики як всередині країни, так і за кордоном? Необхідна аналітична робота в Центральній виборчій комісії вже проведена. Найближчим часом ми будемо готові запропонувати і суспільству і політикам проект змін, які необхідно внести до виборчого законодавства України з метою повної комп’ютеризації процесу передачі даних про підрахунок голосів з усіх майже 30 тисяч виборчих дільниць безпосередньо до ЦВК», - зазначив він.

На думку Охендовського, це дозволить значно здешевити усі майбутні виборчі процеси. Але найважливішим є те, що в результаті ЦВК зможе максимально швидко – вже на ранок понеділка, наступного за днем голосування, а не через 10-15 днів, отримати попередні результати підрахунку голосів з кожної виборчої дільниці та ознайомити з ними суспільство. Ризик маніпулювання цифрами протоколів дільничних виборчих комісій після завершення підрахунку голосів через протизаконний вплив на їх членів з боку кандидатів та партій буде практично ліквідований, наголосив він.

Зазначається, що це також надасть змогу складати протоколи дільничних виборчих комісій не тільки в паперовій, а й в електронній формі, засвідчуючи їх електронними цифровими підписами членів ДВК. Можливість підробки підписів членів ДВК на протоколах таким чином також буде зведено до нуля.

При цьому голова ЦВК підкреслив, що Комісія жодним чином не ставить питання про запровадження в Україні електронного голосування. Йдеться про модернізацію системи "Вибори" – запровадження сучасних інформаційних технологій та повну комп’ютеризацію адміністрування процесу передачі даних про підрахунок голосів безпосередньо від дільничних комісій до Центральної виборчої комісії з виключенням з цього процесу окружних комісій.

У цьому контексті Охендовський поінформував Енберга щодо намірів вже найближчим часом організувати широку дискусію щодо обговорення даної ініціативи.

Сторони домовились провести в березні поточного року спільну конференцію за участю експертів з міжнародних організацій, порядок денний якої буде спеціально присвячений питанням комп'ютеризації адміністрування процесу передачі даних про підрахунок голосів безпосередньо від дільничних комісій до ЦВК.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-