Позов України проти Росії вже зареєстрований у суді ООН

Позов України проти Росії вже зареєстрований у суді ООН

Укрінформ
Позов щодо притягнення Російської Федерації до відповідальності за вчинення актів тероризму і дискримінації протягом її незаконної агресії проти України вже зареєстрований у Міжнародному суді ООН.

Про це на брифінгу заявив міністр закордонних справ Павло Клімкін, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Наша справа у Міжнародному суді вже зареєстрована. Таким чином, вона і далі буде просуватися. Хочу сказати, що наша справа має доразу два важливих аспекти - це дві міжнародні конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та  про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. Росія порушила велику кількість положень із міжнародного права", - сказав Клімкін.

Так, Україна стверджує, що РФ порушує Конвенцію про боротьбу з фінансуванням тероризму шляхом надання зброї та інших видів допомоги незаконним збройним формуванням, які вчинили низку актів тероризму на території України. До найбільш трагічних терористичних атак російських маріонеток слід віднести збиття літака малайзійських авіаліній рейсу MH17, обстріли житлових районів Маріуполя та Краматорська, знищення цивільного пасажирського автобуса неподалік від Волновахи і смертоносний вибух під час мирного зібрання в Харкові.

Крім того, Україна стверджує, що Російська Федерація порушує Конвенцію про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, беручи участь у кампанії дискримінації щодо неросійських громад, які проживають на окупованій території Кримського півострова, зокрема, спільнот етнічних українців і кримських татар. Починаючи з незаконного "референдуму", проведеного в атмосфері залякування, російська окупаційна влада здійснює політику культурного знищення цих громад. Така дискримінаційна політика була засуджена Генеральною Асамблеєю ООН, і проявилася у забороні діяльності Меджлісу кримськотатарського народу, хвилі зникнень, вбивств, самовільних обшуків, затримань, спроб припинити мовлення ЗМІ, а також в обмеженні на викладання української і кримськотатарської мови.

Україна також звернулася до Міжнародного суду ООН з проханням запровадити тимчасові заходи, спрямовані на запобігання продовженню порушень прав людини з боку Російської Федерації протягом розгляду справи Судом по суті.

У російському  МЗС вже заявили, що позов України проти Росії в Міжнародний суд ООН переслідує політичні інтереси. Там наполягають, що Українська Держава не представила підтверджень своєї позиції про те, що мають місце обставини, які потрапляють під конвенцію щодо боротьби з фінансуванням тероризму.

Крім того, у відомстві стверджують, що Росія надає великого значення питанню виконання своїх зобов'язань за Міжнародною конвенцією про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Фото: AFP

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-