Савченко не може брати на себе звільнення полонених - Тандіт

Савченко не може брати на себе звільнення полонених - Тандіт

Укрінформ
Домовлятися про обмін полоненими можуть тільки компетентні структури.

На цьому наголосив у розмові з кореспондентом Укрінформу радник голови СБУ Юрій Тандіт, відповідаючи на запитання, чи не перебирає на себе Надія Савченко повноваження СБУ, заявляючи про обмін полоненими.

"Домовлятися про формули обміну заручників можуть уповноважені представники у рамках Мінських домовленостей. Компетентні структури не уповноважували Савченко вести переговори. Я не можу оцінювати роботу народного депутата, але є певні речі, які треба враховувати - процедура і людський фактор", - сказав він.

Тандіт наголосив, що потрібно робити все можливе для звільнення заручників, і це робиться і СБУ та гуманітарною групою в Мінську.

Він повідомив, що формула, про яку говорила Савченко, вже була озвучена раніше. На початку листопада вперше в Мінську українська делегація запропонувала формулу 228 на 57 осіб. "Ми перевіряли кожну цифру, перевіряли правильність списків. Незважаючи на те, що ОРДЛО визнали, що вони дійсно подають некоректні списки, ми готові до компромісу", - зазначив Тандит.

За його словами, під час недавнього візиту в Краматорськ керівник СБУ Василь Грицак заявив про готовність віддавати за кожного героя трьох сепаратистів. Після цього, зазначив Тандит, "ми пішли ще далі і запропонували віддавати за одного чотирьох". Можливо, Савченко, знаючи цю інформацію, і говорила про це з ватажками сепаратистів, припустив він.

Нагадаємо, народний депутат Надія Савченко заявила, що досягла результатів у переговорах з терористами "ДНР/ЛНР" про обмін полоненими за формулою "один на чотири".

Депутат пояснила, що протоколи не складали, але були визначені списки людей, яких можна обміняти. За списками це виходить 226 з української сторони і 52 людини з боку сепаратистів. Савченко також повідомила, що можуть бути ще зустрічі в Мінську.

Президент Петро Порошенко в ході робочої поїздки на Прикарпаття сказав, що переговори Савченко з ватажками бойовиків не підуть на користь ні Україні, ні самій Савченко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-