Мер Перемишля не чув антиукраїнських вигуків під час скандального маршу

Мер Перемишля не чув антиукраїнських вигуків під час скандального маршу

Укрінформ
Мер Перемишля Роберт Хома, який був одним з патронів суботнього “маршу орлят перемиських і львівських” й особисто брав у ньому участь, каже, що не чув вигуків “Cмерть українцям!”.

Про це він написав в листі до генконсула України у Любліні Василя Павлюка, інформує власний кореспондент Укрінформу в РП.

“Як і пан консул (Павлюк. – Ред.), про вказані події (антиукраїнські вигуки. – Ред.) під час “маршу орлят перемиських і львівських” я довідався зі ЗМІ, соцмереж. Я поділяю ваше занепокоєння, особливо тому, що я особисто брав участь у марші і не чув вигуку, який мав прозвучати під час маршу біля українського Народного дому”, - зазначив Хома.

Він додав, що на відео, на якому зареєстровано цей вигук, ніхто інший не підхопив цю фразу.

“Незалежно від того, чи це була безвідповідальна і нерозумна дія однієї людини чи провокація, решта маніфестантів повела себе так, як я й очікував, беручи патронат над заходом”, - заявив мер Перемишля.

Він підкреслив, що неодноразово інформував про те, що марш не спрямований проти будь-кого, а має на меті вшанувати молодь, яка загинула у боротьбі за Перемишль і Львів.

Хома нагадав, що організатори маршу подали заяву до прокуратури про скоєння злочину й він очікуватиме на інформацію про хід розслідування. 

Водночас він зауважив, що крім цього випадку, захід відбувся “гідно” і під час нього не було елементів, які свідчили б про “заклики до ненависті на національному грунті”. 

Хома висловив переконання, що “поодинокі випадки” дій, які негативно впливають на польсько-українську співпрацю, не можуть свідчити про загальний рівень відносин.

“Ми не нехтуємо такого типу ганебними діями, але також і не дозволимо, щоб це затьмарювало нам реальну картину”, - констатував він.

Як повідомлялося, в суботу у Перемишлі під час щорічного “Маршу перемиських і львівських орлят” за участю багатьох польських патріотичних та націоналістичних організацій, а також представників місцевих та державних органів влади, прозвучали антиукраїнські гасла, зокрема “Cмерть українцям!”. Об’єднання українців у Польщі (ОУП) закликало польську владу протидіяти проявам ворожого ставлення до української меншини Польщі і громадян України. У понеділок ОУП подало заяву до прокуратури Перемишля з вимогою розслідувати антиукраїнські інциденти, які підпадають під статті 119 (насилля або погрози щодо осіб на національному, етнічному грунті тощо) та 256 (пропагування ненависті на національному грунті) Кримінального кодексу Польщі.

Посольство України в Польщі звернулося до центральних і місцевих органів влади РП з вимогою провести розслідування цього інциденту і покарати винних.

Організатори суботнього маршу у Перемишлі звинуватили місцевих українців у провокації з монтуванням відео, яке з’явилося в Інтернеті, на якому чути, як один з учасників заходу кричить “Cмерть українцям”, і подали зустрічний позов до прокуратури про розслідування справи. В ОУП заперечили це і виклали в Інтернет ще одне відео цього інциденту з іншого ракурсу.

Фото: Lukasz Solski

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-