Ситник квапить з Антикорупційним судом й нагадує про суддівські

Ситник квапить з Антикорупційним судом й нагадує про суддівські "доларові консерви"

Укрінформ
Антикорупційний суд, який стане точкою неповернення в реформуванні країни, має бути створений до кінця наступного року.

Таке переконання висловив голова Національного Антикорупційного Бюро України Артем Ситник під час Громадського форуму з нагоди Міжнародного дня боротьби з корупцією, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

"Ми не можемо собі дозволити, щоб ті справи, які ми вже скерували до суду, які щодня виявляємо, потрапляли в нереформовані суди, де іноді судді просто беруть гроші, засовують (їх) у банки, закопують на ділянках. Мені дуже страшно довіряти таким суддям, слухати ті справи, які нам з таким супротивом вдається розслідувати. Тому третій рішучий крок, який ми повинні зробити наступного року -  створити до кінця 2017 року Антикорупційний суд, який буде виносити справедливі вироки", - сказав Ситник.

Він додав при цьому, що НАБУ передасть Антикорупційному суду ті справи, які воно зараз розслідує, і 3 млрд гривень уже арештованих коштів, які агентство готове повернути в бюджет.

За словами Ситника, НАБУ виступає за створення Антикорупційного суду, оскільки "сприймає це як процес, який іде паралельно судовій реформі".

"Якщо подивитись на те, як проходитиме судова реформа, зараз у нас є амбітний план до березня створити новий Верховний суд, і ми братимемо активну участь в аналізі кандидатів, які подаються на цей суд. Наступний крок - це апеляційні суди. Будемо реалістами, цей процес займе принаймні два роки. А потім уже йдуть суди першої інстанції. Тобто, фактично при нормальному підході до проведення реформи, ми прийдемо до того, що у нас буде реформована судова система через п'ять років", - сказав Ситник.

Він нагадав, що перші рішучі кроки вже зроблено - створено Національне антикорупційне бюро України, яке, за його словами, є дійсно функціональним та інституційно незалежним органом, яке  кожен день намагається боротися з топ-корупцією. Другий важливий крок, який був реально зроблений, незважаючи на дуже великий супротив, - це запуск е-декларування.

"Надзвичайно великий прес був для України, але законодавство було прийняте, декларування було запущене. Вчора ми порушили чергові чотири справи за результатами аналізу декларацій, які вже подані  чиновниками за новим порядком. І саме час зробити третій рішучий крок, який буде точкою неповернення в наших реформах,  - це реформа судової гілки влади, створення Антикорупційного суду", - зазначив він.

Ситник підкреслив, що НАБУ - а це 550 молодих, мотивованих людей, які мають майже всі ресурси для того, щоб змінити ситуацію в країні, - стоятиме до кінця, незважаючи на супротив і постійні законодавчі ініціативи, які деякі народні депутати намагаються провести через парламент з метою позбавити агентство певних повноважень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-