Асоціація Україна-ЄС: експерт описала найкращий сценарій

Асоціація Україна-ЄС: експерт описала найкращий сценарій

Укрінформ
Найбільш прийнятним для України варіантом розвитку подій навколо Угоди про євроасоціацію під час засідання Ради ЄС, яке має відбутися цього місяця, є ухвалення окремої декларації з позицією Нідерландів.

Таку думку висловила експерт парламентської експертної групи з євроінтеграції кандидат юридичних наук Тетяна Анакіна на прес-конференції в Укрінформі.

“Найбільш прийнятним для України сценарієм є ухвалення окремої декларації, у якій буде відображена позиція Нідерландів щодо змісту Угоди про асоціацію, і ця декларація може знизити градус напруги у відносинах, які склалися навколо Угоди про асоціацію з Україною. Явні переваги декларації - це те, що вона не потребує затвердження з боку держав-членів, по-друге, вона швидко приймається, а по-третє, вона не створює нових додаткових зобов’язань. Тобто це політичний акт”, - сказала Анакіна.

Водночас, за її словами, серед можливих варіантів вирішення питання перш за все може бути ігнорування результатів референдуму і ратифікація Нідерландами Угоди про асоціацію. Але з огляду на те, що Нідерланди є країною досить розвинутої демократії, цей варіант є менш вірогідним.

Другий варіант розвитку подій, зазначила Анакіна, - це повторний референдум, як це було з Ірландією, коли йшлося про ратифікацію нею Ніццького договору 2001 року.

“Третій сценарій - вичікування, тобто нічого не відбувається і Угода про асоціацію продовжує діяти на підставі статті 486, де йдеться про тимчасове застосування Угоди про асоціацію. Історія євроінтеграції знає і такі приклади з вичікуванням. Так відбулося з Угодою про асоціацію між ЄС та Боснією і Герцеговиною, яка була укладена ще у 2008 році, а набрала чинності лише у 2015 році”, - пояснила експерт.

Наступний сценарій, за її словами, - це укладання ще однієї угоди, яка врегулює політичну частину відносин між Україною та ЄС. "Це вірогідно, але цей процес є дуже складним і довготривалим, бо тут іде мова про узгодження позицій 28 держав, плюс процедура укладання нового міжнародного договору", - вважає фахівець.

При цьому, як припустила Анакіна, може також бути збережено наявну Угоду, але з певними додатками, зокрема у вигляді протоколів чи декларацій, у яких може бути враховано позицію Нідерландів.

“У будь-якому разі, який би варіант розвитку подій не відбувся, рішення Ради ЄС має стати логічною крапкою у розв’язанні питання щодо Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Це рішення не становитиме принципової загрози досягнутому прогресу, оскільки ті питання, які становлять для України найбільший інтерес - це питання про ЗВТ, - вони охоплюються компетенцією ЄС і Нідерланди не можуть принципово вплинути на відповідні положення Угоди”, - наголосила експерт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-