У ГПУ наголошують, що Янукович має статус підозрюваного

У ГПУ наголошують, що Янукович має статус підозрюваного

Укрінформ
У Генпрокуратурі спростовують інформацію про відсутність у екс-президента Віктора Януковича статусу підозрюваного.

Про це написала на своїй сторінці у Facebook прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган.

"Одним із адвокатів підозрюваного Януковича В.Ф. поширено інформацію про те, що останній начебто не має статусу підозрюваного, та про повернення повідомлення про підозру Януковичу до Генпрокуратури України. Генеральна прокуратура України розцінює зазначену заяву та дії захисника підозрюваного Януковича В.Ф. лише як піар-акцію, оскільки вони не мають нічого спільного з вимогами кримінального процесуального законодавства", - заявила вона.

Сарган нагадала, що 28 листопада Генпрокуратура склала повідомлення про підозру Януковичу у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 (пособництво в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України, на порушення порядку, встановленого Конституцією України) та ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни) КК України.

Проте, оскільки екс-президент переховується на території Російської Федерації і його місцезнаходження невідоме, письмове повідомлення про підозру надіслано на всі відомі адреси проживання та перебування його на території України, на повідомлену його адвокатами адресу можливого проживання на території Росії. Крім того, повідомлення направлено електронною поштою до Ростовського обласного суду для передачі Януковичу (за фактичним його місцезнаходженням під час допиту як свідка у суді), а також до Генеральної прокуратури РФ із запитом про надання міжнародної правової допомоги для вручення екс-президенту та проведення його допиту як підозрюваного.

Водночас було додатково вжито заходів з метою забезпечення поінформованості Януковича про підозру, наголосила Сарган. Зокрема, Генеральний прокурор Юрій Луценко під час відеоконференції між Святошинським районним судом м. Києва та Ростовським обласним судом оголосив Януковичу роз'яснення суті підозри, а не її текст (на 37 сторінках), підкреслила прес-секретар керівника ГПУ. Крім того, документ було вручено адвокату екс-президента у Святошинському районному суді м. Києва для передачі підозрюваному, а також передано до адвокатського бюро, де працюють захисники Януковича. Текст підозри було опубліковано на офіційному сайті Генеральної прокуратури та надіслано на адресу для листування у м. Києві, зазначену самим Януковичем у документах, наданих органу досудового розслідування його адвокатами.

"Таким чином, Янукович В.Ф. з 28.11.2016 є підозрюваним у зазначеному кримінальному провадженні. Досудове розслідування триває", - наголошують у ГПУ.

Як відомо, сьогодні ЗМІ поширили повідомлення про те, що адвокат екс-президента Віталій Сердюк направив у Генеральну прокуратуру заяву про відмову прийняти підозру, а також офіційне повідомлення про статус Віктора Януковича у Російській Федерації. Згідно з цим документом Віктор Янукович отримав свідоцтво про надання йому тимчасового притулку на території Російської Федерації. Воно було видано екс-президенту УФМС Росії по Ростовській області 26 листопада 2015 року на один рік, а пізніше термін його дії був продовжений ще на рік - до листопада 2017 року. Як зазначається у свідоцтві, Янукович поставлений на облік у Радянському районі Ростова-на-Дону.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-