Клімкін розповів про що говорив зі Штайнмайєром і Курцем в Гамбурзі

Клімкін розповів про що говорив зі Штайнмайєром і Курцем в Гамбурзі

Укрінформ
Міністр закордонних справ України Павло Клімкін обговорив з міністром закордонних справ ФРН Франком-Вальтером Штайнамайєром, який завершує головування в ОБСЄ, та главою МЗС Австрії Себастьяном Курцем, який змінює його на цій посаді, питання посилення місії ОБСЄ.

Про це Клімкін розповів українським журналістам, передає кореспондент Укрінформу в Німеччині.

«Говорили про те, яким чином посилити вже існуючу місію, як створити місію, яка сприяла б безпеці виборів, і як буде здійснювати поділ праці між ними», - повідомив міністр.

Зокрема, за його словами, поки відкритим залишається питання, хто буде відповідати за роззброєння. На сьогодні є спільна домовленість, що моніторинг неконтрольованої ділянки кордону повинна здійснювати СММ, вона ж - контроль над озброєннями на території Донбасу. І незрозуміло, хто буде проводити роззброєння.

У контексті перспектив збройної поліцейської місії Клімкін поінформував, що на прохання України німецьке головування з метою інтенсифікації процесу кілька тижнів тому поширило спеціальний опитувальник, «щоб детально проаналізувати позиції всіх сторін і зрозуміти, чи ми маємо справу лише з опором Росії або у нас ще чутливі моменти». Зараз все виглядає так, що у нас є спільна позиція, і тільки Росія буде це свідомо блокувати, стверджує український міністр.

Він також зауважив, що Штайнмайєр «роздратований результатами вчорашніх (в середу - ред) консультацій в Мінську, де були аморальні маніпуляції з обміну заручниками».

Зустріч Клімкіна і Штайнмайєра відбулася на самому початку дня, ще до офіційного відкриття конференції. «Що може бути краще, ніж почати ранок сніданком з Штайнмайєром в Гамбурзі», - прокоментував Клімкін.

З Себастьяном Курцем він зустрівся у другій половині дня. Міністри обговорили, зокрема, майбутній (на початку наступного року) візит австрійського дипломата в Україну. Це буде його перше відвідування країни. Клімкін має намір повезти колегу на Донбас. Також говорили про СММ, в тому числі про те, що місія повинна працювати за формулою 24/7, а не тільки вдень з'являтися.

Павло Клімкін також заявив, що ОБСЄ реально готовий поставити нове технічне обладнання для спостерігачів - і нові дрони, і нові інфрачервоні камери. «Сподіваюся, що контроль за ситуацією буде більш ефективним», - сказав він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-