8 грудня: найголовніше за день

8 грудня: найголовніше за день

Укрінформ
Верховна Рада зняла недоторканність з Новинського. Профспілки провели мітинг та висунули вимоги уряду. У Києві знайшли ''скарби Азарова''

06.00

В Латвії сперечаються навколо «лояльності» вчителів. МЗС Росії обізвали поправки до закону «потворними»

МЗС Росії назвав "потворними" внесені урядом Латвії поправки до закону "Про освіту", які дозволяють роботодавцю звільняти вчителів і керівництво шкіл за "нелояльність" до країни та її конституції. Про це йдеться в заяві російського зовнішньополітичного відомства.

"Змушені констатувати, що законотворчість у цій прибалтійській республіці набуває все більш потворні і непривабливі форми. Політичний сенс поправок очевидний - під приводом "захисту інтересів національної безпеки" ведеться боротьба з "іншомисленням", - переконані в МЗС РФ.

 «Укрінформ»: Зрозуміло, що будь-якій державі небезпечно закривати очі на викладачів, що з презирством ставлять до ідеї, влади та мови країни в якій вони живуть і працюють. Тим більше потрібно захищатися маленькій Латвії з її величезною та агресивною російськомовною діаспорою. В даному випадку «потворними» є не поправки до закону, а втручання імперської Росії і педагоги, які вчать дітей Латвії насміхатися з власної батьківщини.

08.50

Облога Алеппо. Попри гуманітарну катастрофу Асад і Путін не бажають припиняти наступ

Сирійські та російські лідери відкинули прохання повстанських сил і західних держав припинити вогонь в Алеппо з гуманітарних міркувань. Про це повідомляє Радіо Свобода.

Президент Сирії Башар Асад підтвердив повідомлення незалежних спостерігачів і засобів інформації, що урядові сили близькі до повного контролю над містом, включно зі східною частиною Алеппо.

"Це не означатиме кінець війни в Сирії. Але це буде величезним кроком на шляху до цієї мети", – сказав Асад газеті "Аль-Ватан" в інтерв’ю. Він підтвердив, що проводить щоденні консультації з Росією: "Жодне рішення не ухвалюється без дискусій між двома країнами".

«Укрінформ»: З військової точки зору Асада та Путіна можна зрозуміти. Опозиційні сили в східному Алеппо от-от капітулюють, тому наступ призупиняти недоцільно. І вже не важливо якою ціною вони здобудуть перемогу, яких розмірів буде гуманітарна катастрофа і скільки цивільних при цьому загине. При цьому Дамаск та Москву не лякають перспективи додаткових санкцій.

10.50

«Компромат» Онищенка. В НАБУ відкрили справу та назвали суму збитків від газових схем

Після ліквідації злочинного угруповання депутата від групи "Воля народу" Олександра Онищенка, держава отримала прибутки від продажу газу у розмірі 162 млн грн. Про це на брифінгу в Укрінформі заявив директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник, повідомляє кореспондент агентства.

За його словами, коли схеми Онищенка діяли, прибутки від продажу газу становили усього 25 мільйонів, а після її ліквідації - 162 млн. Крім цього, Артем Ситник заявив, що Національне антикорупційне бюро України розпочало досудове розслідування фактів підкупу депутатів Верховної Ради, що були озвучені у заявах Олександра Онищенка.

"Заяви пана Онищенка не є унікальними про те, що хтось когось підкуповує, але особа фактично визнає і свою участь у протиправних діях. Я б назвав це явкою з повинною у ЗМІ, тому не відкривати тут провадження і не перевіряти ці факти було б неправильно", - сказав Ситник.

"Ми зареєстрували провадження. Даємо пану Онищенку можливість, якщо він дійсно бажає ці записи оприлюднити, надати їх нам, провести розслідування і дати оцінку. А не займатися політизацією своєї справи та намагатися дискредитувати інших людей, щоб, як було дуже влучно сказано, усі потихеньку забули про його справу. На 3 мільярди збитків. Ніхто не забуде про цю справу!", - наголосив Ситник. 

«Укрінформ»: Головна ціль з якою анонсуються і розповсюджуються записи «компромату» від Онищенка є очевидною. Це аж ніяк не думки про те, щоб рятувати Україну від нечесних політиків. Це звичайнісіньке рятування власної шкіри. Все правильно кажуть в НАБУ, але нехай і про тих, кого купували,  там не забудуть...

11.55

Справа Новинського. Рада зняла недоторканність з депутата

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

За відповідне рішення у четвер проголосували 228 депутатів. Зокрема, від Блоку Петра Порошенка це рішення підтримали 103 депутати, від "Народного фронту" - 55, "Батьківщини" - 12, "Самопомочі" - 25, "Радикальної партії" - 15, не голосували "Опозиційний блок" та групи "Відродження" і "Воля народу".

Виступаючи на засіданні Верховної Ради перед цим голосуванням, Новинський, зокрема, заявив, що подання ГПУ - це «політичний детектив, заснований на доносі, припущеннях і фантазії Генпрокуратури». На його думку, це подання не відповідає «критеріям об'єктивності», а сама справа щодо нього сфабрикована від початку до кінця. «Мета - політичне переслідування». 

Крім того, Новинський заявив, що «підставою для надання мені громадянства колишнім президентом України було прохання міністра економіки в уряді Азарова Петра Олексійовича Порошенка». При цьому Новинський продемонстрував підписаний Порошенком лист з проханням надати йому громадянство України і передав його Голові Верховної Ради Андрію Парубію.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко відкидає звинувачення в тому, що ГПУ нібито втручається у церковні справи в контексті справи Новинського. «Це не церковна справа, це кримінальна справа тих, хто предстоятеля УПЦ нищив кримінальними методами за вказівками кримінального пахана Януковича», - сказав генпрокурор.

Коментуючи заяви Новинського щодо того, що українське громадянство йому допоміг отримати Петро Порошенко, Луценко зазначив, що він прийняв громадянство України, але не вийшов з «русского мира».

«Укрінформ»: Новинський неодноразово казав, що не поїде з України після того як з нього знімуть депутатську недоторканність. І що співпрацюватиме зі слідством, захищатиметься в суді та неодмінно виграє справу. З іншого боку для ГПУ ця справа також стає принциповою і буде серйозною перевіркою на професіоналізм. І хто знає, можливо в ході процесу ГПУ зацікавлять фінансові махінації нардепа та його спонсорство Антимайдану.

13.20

Мітинг під стінам ВР. Профспілки висунули вимоги уряду та обіцяють радикальні кроки

Мітингувальники від профспілок України, які сьогодні прийшли під стіни Верховної Ради, попереджають уряд, що в разі невиконання їх вимог не обмежаться лише акціями протесту.  Про це сказав голова ФПУ Григорій Осовий, повідомляє кореспондент Укрінформу з місця події.

"Президія Федерації профспілок прийняла рішення продовжувати масові заходи протесту. Ми отримали легалізацію, як Федерація профспілок, передстрайковий стан, і якщо наші вимоги не будуть виконані ми підемо на радикальні кроки", - сказав Осовий.

Зокрема, серед вимог мітингувальників є 10 пунктів змін, що мають бути прийняті Верховною Радою і урядом України.

«Укрінформ»: Що серед вимог? Ухвалення рішення про встановлення мінімальної заробітної плати у розмірі 3200 гривень, а також врегулювання ситуації, яка виникла у зв'язку з підвищенням тарифів на послуги ЖКГ та цін на газ. Крім цього, профспілки нагадали уряду про пенсії, стипендії та пільги. Одним словом, нічого такого, що загрожує політичною дестабілізацією в країні.

14.15

Траншу МВФ до кінця року не буде. Нацбанк чекає на гроші на початку наступного

У Національному банку розраховують, що вже на початку 2017 року Україна може отримати черговий транш від Міжнародного валютного фонду. Про це на прес-конференції сказала голова Національного банку Валерія Гонтарева, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми не отримаємо транш цього року, але ми сподіваємось, що на початку наступного року ми вже побачимо засідання директорів (ради МВФ - ред.), і транш надійде десь в січні-лютому, точно сказати не можу, але сподіваюсь, що це буде на початку наступного року", - сказала Гонтарева.

«Укрінформ»: До кінця 2016 року Нацбанк сподівався отримати від МВФ 1,3 млрд доларів. Втім транш зірвався: Рада не встигнула прийняти бюджет на 2017 рік до початку грудня і не ухвалила низку законів. До речі, в Нацбанку теж вважають, що підвищення мінімальної зарплати матиме незначний вплив на інфляцію. Мало того, там впевнені, що підвищення мінімалки дасть позитивний імпульс економіці і навіть збільшить ВВП.

15.50

Скарби Азарова. Поліція виявила квартиру, де зберігались коштовні речі прем’єра-втікача

Про це т.в.о. голови Національної поліції України Вадим Троян пише у Фейсбуці.

"Квартира-склад, набита господарськими сумками з коштовними речами та творами мистецтва, знаходилась у Дарницькому районі столиці. Поліцейські натрапили на неї під час відпрацювання. Отримавши усі дозвільні документи, оперативники разом із адвокатом зайшли у квартиру. Десятки ікон та релігійних книг, датованих 19 століттям, оригінали (відповідно до висновків експертів) творів живопису Іллі Рєпіна, Василя Тропініна та Нікоса Сафронова. А ще столове срібло, пам’ятні монети, нагородна зброя з дозволами на ім’я "прем’єра-втікача" і навіть козацька шабля", - пише Троян.

Також у квартирі були знайдені нагороди та привітання від керівництва РФ, "які політемігрант-невдаха отримував навіть під час трагічних подій Революції Гідності". За попередньою інформацією, вартість знахідки оцінюється у кілька мільйонів доларів США.

«Укрінформ»: Слідом за цим хочеться почути від наших правоохоронців як просуваються справи з поверненням інших незаконно зароблених активів Азарова. Наприклад, тих, що знаходяться на рахунках в «Ощадбанку» (а там у Азарова і Януковича понад мільярд доларів) та банках Австрії.

16.10

Війна на Донбасі. Тука каже, що 75% переселенців не повернуться додому

Про це заявив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Георгій Тука під час конференції "Шлях до миру: людський вимір", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Зараз ми маємо статистику, за якою близько 75% людей, які стали вимушеними переселенцями, вже за будь-яких обставин не повернуться на Донбас. Це потребує величезних переформатувань в державній політиці щодо майбутнього не тільки вимушених переселенців, а  й взагалі суспільства", - зазначив Тука.

За його словами, ніхто в Україні - ні суспільство, ні громадські організації - не був готовий до такого масового явища, сподіваючись, що воєнні дії швидко закінчаться і люди повернуться до місця свого проживання. Тука зазначив, що використання ситуації з біженцями або вимушеними переселенцями - це одна із складових гібридної війни Росії.

«Укрінформ»: Сьогодні на обліку Мінсоцполітики 1,6 млн переселенців. 930 тисяч сімей вже отримує грошову допомогу від держави. При цьому більшість сімей стикається з різноманітними проявами дискримінації – під час виплат пенсій і компенсацій за втрачене житло, під час працевлаштування, просто на побутовому рівні. І все одно вони не хочуть повертатися додому. На їх думку, це важко як у психологічному плані, так і з огляду на зруйновану інфраструктуру Донбасу.

17.30

Квота на українські пісні. В Нацраді не виявили суттєвих порушень

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення не виявила суттєвих порушень закону про запровадження 25-відсоткової квоти для україномовних пісень на радіо за перший місяць його дії. Про це в коментарі кореспондентові Укрінформу розповів член Нацради Сергій Костинський.

«На сьогоднішній день ми вже зафіксували ознаки порушень щодо квоти обсягу пісень українською мовою, яка має становити не менше 25 %, лише у 9 наших ліцензіатів. Це і загальнонаціональні радіостанції, і місцеві», - зазначив він.

При цьому Костинський підкреслив, що загалом в Україні більше 400 радіостанцій, тож така кількість порушень не є системаною й загалом, на його думку, свідчить про дотримання вимог законодавства у питанні квотування україномовної музики на радіо.

 «Зафіксовані ознаки порушень - незначні й перевірки, які ми призначили, покажуть, чи дійсно ми правильно все порахували і є порушення чи таких порушень немає. Насправді, найбільші такі показники є тільки у місцевих радіостанцій, загальнонаціональні порушують лише на 5 % або навіть 0,5%», - сказав член Нацради.

Він також запевнив, що навіть якщо й були зафіксовані ознаки порушення, то в подальшому радіостанції здебільшого намагалися виправити ситуацію.

«Укрінформ»: Не потрібно очікувати миттєвого ефект від цього кроку. Це швидше поштовх до того аби якісного україномовного контенту на радіо з часом зявлялось все більше. Навіть цифри вказують на те, що радіостанції цілком успішно адаптуються до нових вимог.

Огляд Святослава Василика

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-