Рада провалила спецконфіскацію

Рада провалила спецконфіскацію

Оновлено
Укрінформ
Верховна Рада відхилила законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення стягнення в дохід держави необгрунтованих активів»

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

За прийняття законопроекту № 5142 у першому читанні у четвер депутати голосували декілька разів, але необхідної кількості у 226 голосів законопроект не набрав. Також депутати ВР не підтримали ініціативу щодо повернення законопроекту на доопрацювання.

Проект закону розроблено з метою удосконалення положень законодавства щодо звернення в дохід держави необгрунтованих активів, які виявлені під час кримінального провадження корупційних злочинів стосовно особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Метою прийняття проекту закону було запровадження інституту стягнення в дохід держави необгрунтованих активів до закінчення кримінального провадження, під час якого й були виявлені такі активи, правомірність походження яких не доведена, в той час як підозрюваний у кримінальному провадженні корупційних злочинів фактично може ними користуватись та розпоряджатись.

Згідно з законопроектом, на відміну від об'єктів спеціальної конфіскації, об'єктами cтягнення необгрунтованих активів є майно, яке не має безпосереднього зв'язку зі злочином, в ході розслідування якого воно виявлено. При цьому, на відміну від конфіскації, стягнення необгрунтованих активів не є санкцією за вчинення правопорушення.

Крім того, відповідно до положень проекту, стягнення необгрунтованих активів у дохід держави мало відбуватися незалежно від гарантованих законодавством їх власнику імунітету чи будь-яких інших особливостей його правового статусу. Законопроектом пропонувалося застосування інституту виключно до майна, яке виявлено в ході розслідування корупційних злочинів щодо особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

При цьому пропонувалося застосування інституту лише до коштів у готівковій та безготівковій формі в національній та іноземних валютах, цінних паперів та інших платіжних документів, банківських металів та дорогоцінного каміння.

Умовою застосування інституту також є арешт відповідного майна у кримінальному провадженні.

Право розпочати процедуру спецконфіскації, згідно законопроекту, мав би генпрокурор та його заступник.

Проектом закону пропонувалося передбачити дві стадії розгляду справи про стягнення необгрунтованих активів в дохід держави: попереднє судове засідання та розгляд справи по суті. На кожній з цих стадій судом вирішувалися б різні питання, від яких буде залежати хід судового розгляду справи.

Проти ухвалення законопроекту виступили фракції коаліції, зокрема, "Батьківщина", "Самопоміч". Так, представник "Батьківщини" Юрій Одарченко зазначив під час обговорення законопроекту, що "ні про які активи Януковича тут мова не йде" 

Член фракції "Самопоміч" Руслан Сидорович зауважив, що цей законопроект стосується "занадто обмеженого кола осіб".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-