Гройсман у 2017 році планує збільшити фінансування децентралізації до 1,5 млрд

Гройсман у 2017 році планує збільшити фінансування децентралізації до 1,5 млрд

Укрінформ
В Україні з 2017 року розпочнеться новітня історія реформи децентралізації. 

Про це заявив Прем’єр-міністр Володимир Гройсман на початку зустрічі із головами об’єднаних територіальних громад Тернопільської області у с. Скорики, повідомляє Урядовий портал.

«Сьогодні, вважаю, ми розпочинаємо новітню історію. В 2017 році ми зберігаємо децентралізацію, але підвищуємо відповідальність місцевих органів влади», - сказав Гройсман.

За його словами, уряд у наступному  році збільшує фінансування на об'єднані територіальні громади до 1,5 млрд грн порівняно з 1 млрд грн у цьому році. При цьому  збільшені ресурси Державного фонду регіонального розвитку до 3,5 млрд грн та субвенцію на соціально-економічний розвиток до 4 млрд грн.

«Загальна цифра, яку держава буде інвестувати автоматично до ваших бюджетів, буде дорівнювати близько 9 млрд плюс», - підкреслив Прем’єр-міністр, звертаючись до голів об’єднаних територіальних громад.

Протягом 11 місяців 2016 року місцеві бюджети порівняно з минулим роком зросли на 44 млрд грн, зауважив Гройсман. «Ці ресурси мають бути інвестовані в якість життя людей, нашу незалежність», - наголосив він, закликаючи місцеву владу інвестувати зокрема в енергоефективність, забезпечення якісної освіти, послуги охорони здоров'я.

Прем’єр-міністр зазначив, що Тернопільська область показала «колосальний результат» щодо об'єднання територіальних громад. Так, вже створено 26 об'єднаних територіальних громад, що є найбільшим показником у країні, ще у 10 громадах очікуються вибори лідерів.

За 11 місяців 2016 року доходи місцевих бюджетів об'єднаних територіальних громад області з урахуванням трансфертів з державного бюджету зросли у 9 разів порівняно з 2015 р. Цей ресурс - більший, ніж будь-коли за усю історію державної незалежності, додав Прем'єр.

Сьогодні система створена, тепер за цю реформу треба боротися, наголосив Гройсман. Він нагадав, що система державного управління, що існувала протягом 23 років незалежності до початку реформи, передбачала жорстку централізацію влади, збідніння і знищення територіальних громад.

«Питання місцевого самоврядування і децентралізації влади є надзвичайно важливим і ключовим, оскільки дає можливість надати необхідні засоби і інструменти для розвитку територіальних громад. Нам потрібно створити самодостатні громади, в яких достатньо фінансових інструментів для власного розвитку. Нам треба, щоб в цих громадах була нормальна робота, якісна освіта, охорона здоров'я, середовище», - заявив Гройсман.

Він наголосив, що лідери об'єднаних територіальних громад сьогодні «є тими агентами змін, які змінюють ситуацію у житті кожної громади, громадянина».

Глава уряду привітав усіх з Днем місцевого самоврядування та побажав громадам успіхів і процвітання.

"Хочу запевнити всіх, що абсолютно відданий децентралізації, підвищенню ролі органів місцевого самоврядування в країні. Пишаюся тим, що маю відношення до авторства реформи децентралізації, і вважаю, що це одна з найбільш успішних реформ, яку ми проводимо у країні", - наголосив Гройсман.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-