Огризко назвав два безпекових завдання для України

Огризко назвав два безпекових завдання для України

Укрінформ
Позиція західних партнерів України стосовно відсутності в них юридичних зобов'язань за Будапештським меморандумом має також звільняти нашу державу від виконання власних зобов'язань щодо приєднання до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

Про це під час публічних дебатів на тему "Що після Будапештського меморандуму?" заявив екс-міністр закордонних справ України Володимир Огризко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Мене тривожить, яким чином поставилися до своїх зобов'язань наші західні партнери. Я неодноразово чув заяви з Вашингтона, що Будапештський меморандум не мав юридично зобов'язуючих положень. Не знаю, якщо президенти країн підписують міжнародну угоду, то що може бути більш зобов'язуючим? Якщо так, то тоді виникає питання і зворотного характеру - чи була Україна юридично зобов'язана виконувати ті речі, які були записані в Будапештському меморандумі", - сказав Огризко.

За словами екс-міністра, якщо йти за цією "звичайною формальною юридичною логікою", чи не означає це, що Україна має повернутися до питання про вихід із Договору про нерозповсюдження ядерної зброї і повернення собі статусу ядерної держави.

На думку Огризка, при виборі безпекового шляху Україна мусить поставити собі два завдання - упродовж найближчого часу побудувати таку армію, яка увійде до десятки найкращих на Європейському континенті, і домогтися підписання із західними партнерами по Будапештському меморандуму двосторонніх безпекових угод.

"Це те, що є справді реалістичним. Якщо нам цього не вдасться, ми повинні дуже чітко і ясно говорити, що ми тоді маємо право на самооборону без урахування наших попередніх міжнародних зобов'язань. Бо якщо вже світ обирає таку модель розвитку, то ми не повинні бути винятком із цього правила. Думаю, нам потрібно так само подумати і над способами утворення можливих регіональних оборонних об'єднань, я б це назвав східною стіною, - від самої півночі до Чорного моря", - зазначив екс-міністр закордонних справ.

Будапештський меморандум про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї - міжнародна угода, укладена 5 грудня 1994 року між Україною, США, Росією та Великою Британією про неядерний статус України. Угода містить пункти, що надають Україні гарантії суверенітету та безпеки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-