Візит Порошенка до Варшави підтвердив стратегічний характер відносин - Дещиця

Візит Порошенка до Варшави підтвердив стратегічний характер відносин - Дещиця

Укрінформ
Учорашній візит Президента України Петра Порошенка до Польщі підтвердив стратегічний характер відносин між Києвом і Варшавою.

Таким чином посол України в Польщі Андрій Дещиця в коментарі власному кореспондентові Укрінформу в РП охарактеризував результати візиту глави української держави до Польщі. 

“Якщо сказати одним реченням, то цей візит підтвердив стратегічний і дружній характер наших відносин”, - заявив Дещиця.

Він підкреслив, що візит символічно відбувся в день, коли Польща 25 років тому першою у світі визнала незалежність України. "Цей візит був продовженням інтенсивних контактів між двома президентами, оскільки президент Польщі був також на святкуванні 25-річчя незалежності України”, - наголосив український дипломат.

Важливим Дещиця назвав факт, що під час візиту було підписано генеральну угоду між Україною і Польщею про співпрацю в оборонній сфері.

“Угода про співпрацю в оборонній сфері означає не лише хороші контакти у військово-технічній сфері, але й створює можливості для збільшення кількості військових навчань і кількості учасників цих навчань, дає рамкові правові основи для розвитку литовсько-польсько-української бригади і реалізації спільних військово-технічних проектів”, - повідомив Дещиця. Як зауважив український дипломат, міністр національної оборони Польщі Антоній Мацеревич після підписання угоди сказав, що раніше між країнами “хвіртка для співпраці була лише трохи привідкритою, а зараз її відкрито повністю”.

Водночас, на думку дипломата, спільна декларація в енергетичній сфері з критикою Єврокомісії щодо надання Газпрому монополістського доступу до газопроводу OPAL показала, що в Києва і Варшави є “багато спільних проектів і багато спільних загроз, з якими країни разом готові боротися”.

Дещиця поінформував, що в енергетичній сфері сторони обговорили також можливість транспортування каспійської нафти через територію України, перспективи будівництва газового сполучення між Україною і Польщею, а також створення енергетичного моста між країнами.

За словами Дещиці, з лідером правлячої у Польщі партії “Право і Справедливість” Ярославом Качинським Порошенко обговорив питання двосторонньої співпраці, європейських перспектив України, а також безпеки й історичного минулого. 

Посол зауважив, що питанню складного історичного минулого двох народів було приділено значну увагу під час візиту.

“Президенти домовилися, що необхідно працювати над пошуком порозуміння в цих питанням і, зокрема, опрацьовувати дорожню карту у питанні погодження позицій сторін, що стосується історичного минулого”, - зазначив Дещиця.

За його словами, президенти дали доручення МЗС обох країн і своїм зовнішньополітичним радникам обговорити механізми, форми і шляхи історичного примирення обох народів. Ці питання обговорюватимуться як на рівні МЗС, також і на рівні консультаційного комітету президентів України і Польщі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-