Чому відряджені сумують, а паркувальники радіють, коли «мінімалка» росте

Чому відряджені сумують, а паркувальники радіють, коли «мінімалка» росте

Аналітика
Укрінформ
Плановий ріст мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму декого обійшов стороною

Згідно із законом про держбюджет на 2016 рік з 1 грудня підвищилися мінімальна зарплата та прожитковий мінімум. В цілому підвищення становило 10,1% - тепер мінімальна зарплата дорівнює 1600 грн (1444 грн «на руки» після оподаткування доходів фізичних осіб), а прожитковий мінімум для тих, хто втратив працездатність  - 1247 грн.

Підвищення відчують лише пенсіонери (їм додадуть 117 грн) і низькооплачувані бюджетники, які зараз отримують мінімальну зарплату. Зокрема, посадовий оклад працівника першого тарифного розряду зросте на 150 грн - до 1335 грн. Зарплати вчителів мають зрости на 260-450 грн, медичних працівників - в середньому на 246-363 грн залежно від посади та кваліфікації.

Але разом з тим, є кілька важливих сфер, на які ця зміна розміру мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму не впливає. Як пояснюють в ДФС, це стосується тих показників, що встановлюються залежно від розмірів «мінімалки» і прожиткового рівня на 1 січня звітного податкового року. Нагадаємо, що мінімальна заробітна плата встановлена на 1 січня 2016 року складала 1378 грн.

Серед категорій громадян, яких стосується це правило є як щасливчики, так і «ображені». 

1.Можуть радіти платники єдиного податку 1  та 2 груп (ліміт доходу до 300 тис. грн та 1,5 млн. грн. відповідно). Для них розмір податку залишиться без змін, тому що встановлюється у відсотках до розміру початкової для даного року мінімальної заробітної плати. Тобто щомісячні суми єдиного податку за поточний грудень зберігаються незмінними: 

  • 137,8 грн - для платників 1-ї групи
  • 275,6 грн - для платників 2-ї групи

2. Також спокійно себе почувають платники податку на нерухоме майно. Ставка цього податку встановлюються аналогічно - у залежності від розміру мінімальної заробітної плати, визначеної законом на 1 січня звітного (податкового) року. В 2016 році – не більше 3%, тобто 41,34 грн. за 1 кв.м. (місцеві влади мають право встановлювати ставку від 0 до 3%).

3. Дуже раді власники паркувальних зон та майданчиків. Ставки податку за 1 квадратний метр площі земельної ділянки, відведеної для організації та провадження такої діяльності, у них теж прив’язані до січневої «мінімалки». Тому рівень оподаткування залишається сталим протягом року. 

Ставка паркувального сбору в Києві, наприклад, становить від 0,03% (41 грн) до 0,05% (69 грн.) в залежності від категорії паркувальної зони (1-ша - найближча до центрі міста).

Іншими словами, виграли ті суб’єкти господарювання, для кого оподаткування обраховується в прямій залежності від «початкової» мінімальної зарплати - тієї, що встановлюється на початку і діє на протязі всього року.

4. А от кому не пощастило, то це відрядженим. Для них гранична норма добових витрат для відрядження з ростом соціальних стандартів, нажаль не змінюється у більшу сторону (а не завадило б). Максимальний розмір добових, які не включаються до оподатковуваного доходу фізособи без документального підтвердження у 2016 році становить: по Україні – 275,6 грн (0,2% рoзміру мінімальної заробітної плати), закордон – 1033,5 грн (0,75%).

Оксана Поліщук, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-