Київ і Варшава просять Єврокомісію скасувати рішення про газопровід OPAL

Київ і Варшава просять Єврокомісію скасувати рішення про газопровід OPAL

Декларація
Укрінформ
Україна і Польща критично ставляться до рішення Єврокомісії надати фактично монополістський доступ Газпрому до газопроводу OPAL, що шкодить інтересам України і Польщі, а також й енергобезпеці ЄС. 

Київ і Варшава просять переглянути це рішення, а також продовжувати розвиток енергетичної інфраструктури між Україною та ЄС, йдеться у спільній декларації президентів України і Польщі з питань енергетичної співпраці, інформує власний кореспондент Укрінформу в РП.

“Ми вважаємо, що рішення не відповідає правилам і принципам Енергетичного Співтовариства та суперечить досягненню фундаментальної мети організації – об’єднанню енергетично незалежної Європи. Воно підриває принцип, що міститься у Договорі про заснування Енергетичного Співтовариства, та правила конкуренції (стаття 18)”,- йдеться у заяві.

Крім того, воно порушує положення Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, а також дух політичної асоціації та поглибленої і всеохоплюючої економічної інтеграції.

“Рішення Комісії щодо газопроводу OPAL підриває стратегію енергетичної безпеки ЄС, створює загрозу для енергетичної безпеки країн Центральної та Східної Європи, які залежать від газопостачань з одного джерела, а також перешкоджатиме створенню ефективного Енергетичного Союзу в Європі, метою якого є зменшення залежності від постачань російського газу, диверсифікація джерел і маршрутів газопостачань, а також дотримання спільної позиції на переговорах з третіми країнами – постачальниками енергоносіїв”,- підкреслюється в документі.

Зазначається, що це рішення також порушить конкуренцію, оскільки додатково зміцнить переваги Росії як найбільш домінуючого гравця на ринку, можливості Газпрому маніпулювати цінами на газ для окремих країн.

“Це рішення також закладає підвалини для будівництва газопроводу “Північний потік-2”, результатом чого може стати руйнування газотранспортної системи України, подальше порушення правил конкуренції та значне збільшення ціни на газ для споживачів”,- наголошується в заяві.

Київ і Варшава підкреслюють, що це рішення суперечить санкційній політиці ЄС, оскільки стимулює додаткові грошові надходження до Російської Федерації, одночасно обмежуючи прибутки України від транзиту газу.

“Ми вважаємо, що це рішення має бути переглянуте, хоча і розуміємо, яким складним та болючим кроком це може бути”,- йдеться в документі.

Україна і Польща закликали також ЄС до подальшої підтримки інтеграції України з внутрішнім енергетичним ринком Спільноти шляхом розбудови відповідної інфраструктури та інтерконекторів, що уможливить подальшу диверсифікацію постачань природного газу в Україну та лібералізацію енергетичного ринку України відповідно до принципів Договору про заснування Енергетичного Співтовариства.

Під час спільної прес-конференції з главою польської держави Анджеєм Дудою президент України Петро Порошенко заявив, що ця заява є “надзвичайно важливою”.

“Рішення по газопроводу OPAL може відкрити шлях до будівництва газопроводу “Північний потік 2”. Ми категорично не погоджуємося з цим рішенням”,- наголосив Глава Української держави.

Фото: Укрінформ/Юрій Банахевич

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-