30 листопада: найголовніше за день

30 листопада: найголовніше за день

Укрінформ
Стрільби ЗСУ біля Криму. Кабмін затвердив концепцію медичної реформи. Трамп відмовляється від бізнесу задля президентства.

05.40

Трагедія «Шапекоенсе». Знайшли «чорні скриньки»

Колумбійська влада виявили бортові самописці літака BAE Avro, що зазнав аварії неподалік від аеропорту міста Медельїн на північному заході Колумбії. Як повідомляє Бі-Бі-Сі з посиланням на управління цивільної авіації Колумбії, дві "чорні скриньки" з літака перебувають в задовільному стані.

На борту лайнера, що виконував чартерний рейс з Сан-Паулу, перебували футболісти бразильського клубу "Шапекоенсе", а також 20 бразильських журналістів. Вони прямували на фінал Кубка Південної Америки, де бразильці повинні були зіграти з місцевим клубом "Атлетіко Насьональ".

Згідно з офіційним повідомленням з аеропорту, екіпаж повідомляв про проблеми з двигуном. Місцеві ЗМІ також повідомляють, що пілоти подавали сигнал про низький рівень пального і збиралися здійснити екстрену посадку. Зокрема, перед катастрофою пілот літака на підвищених тонах вимагав у диспетчерів посадки через брак пального.

У Бразилії оголошено триденний траур.

«Укрінформ»: Одна з найжахливіших авіакатастроф в історії спорту. Наразі з команди вижили лише двоє – воротар Фольман та гравець Алан Рушел. Обидва вже ніколи не гратимуть у футбол і залишаться інвалідами. При цьому відзначимо реакцію спортивної спільноти. «Атлетіко Насьональ» наполягає аби саме «Шапекоенсе» отримав Кубок, клуби Бразилії та Аргентини готові безкоштовно дати «Шапекоенсе» гравців, бразильська ліга готова на кілька років ввести для клуба пільги.

10.25

Політична криза в Південній Кореї. Президент за крок до імпічменту

Опозиція Південної Кореї відхилила пропозицію президента Пак Кин Хе піти у дострокову відставку на користь винесення імпічменту. Про це повідомляє New York Times.

«В Південній Кореї три основні опозиційні партії домовилися в середу дотримуватися своїх планів щодо імпічменту президента Пак Кин Хе, відхиляючи як «тактику уникнення» її пропозицію піти у відставку», - йдеться у повідомленні.

Голосування з імпічменту президента Південної Кореї планують провести між 2 та 9 грудня. Для відставки Пак Кин Хе необхідно, щоби проголосували за імпічмент як мінімум 200 з 300 депутатів Національних зборів. При цьому, навіть якщо всі опозиційні партії проголосують за імпічмент, їм все одно будуть потрібні голоси правлячої партії «Сенурі».

«Укрінформ»: Розчарування корейців у нинішньому президенті настільки велике, що за імпічмент готові голосувати навіть депутати провладної партії. Кажуть, хочемо аби Пак Кин Хе пішла з ганьбою. В Кореї гостро переживають скандал навколо президента. Вона дозволила своїй подрузі Цой Сун Силь не лише правити тексти офіційних виступів, але й привласнити державні кошти. На подружок чекає ще й кримінальна справа.

11.45

Платіжки за тепло будуть об’єктивними для всіх. Уряд прийняв рішення рахувати усім як в будинках з лічильниками

Нарахування за тепло в будинках без лічильників будуть проводитись на основі нарахувань, здійснених у будинках, де лічильники встановлені. Про це на засіданні уряду сказав Прем'єр-міністр Володимир Гройсман, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Сьогодні ми приймемо наступне рішення: для всіх міст нараховувати оплату за тепло за лічильниками. Якщо в будинку немає лічильника, то будь ласка, якщо є в місті лічильник - беріть середнє за цими лічильниками на квадратний метр і нараховуйте тим, в кого його немає", - сказав Гройсман.

Він додав, що такий крок дозволить зробити нарахування за тепло об'єктивним.

«Укрінформ»: Сподіваємось, на цьому епопея з завищеними платіжками за тепло завершиться. Людям перерахують і вибачаться. А якщо знайдуть злий задум, то покарають. Головне, аби за дорученням уряду, лічильники тепла встановили в кожному будинку. За таких обставин у теплокомуненерго зникнуть усі можливості для шахрайства.

12.30

Новостворену генінспекцію ГПУ очолив колишній міліціонер. Головне завдання – ловити хабарників

Напрямків роботи у Генеральної інспекції ГПУ багато, але головне завдання - документувати і притягати до кримінальної відповідальності за хабар. На цьому наголосив в ефірі 112 каналу керівник Генеральної інспекції Володимир Уваров одразу після його призначення на цю посаду, повідомляє Укрінформ.

Колишній міліціонер (20 років стажу в МВС) Уваров додав, що в структуру Генінспекції входять слідче управління та управління внутрішньої безпеки. "Тобто повноважень ефективно працювати достатньо", - вважає керівник Генінспекції. 

Уваров також додав, що на сьогодні структури як такої ще немає. "Вона починається з чистого аркуша. І тут потрібно набрати кадровий склад. А це 88 людей", - уточнив він.

«Укрінформ»: 52-річний Володимир Уваров кадровий працівник МВС, який останніми роками займався науковою та викладацькою діяльністю. До кінця року він має набрати особовий склад, а з січня, за словами Юрія Луценка, має піти у «рішучий наступ». Відзначимо, що Уваров матиме три місяці випробувального терміну, за який він має довести свою ефективність. Допомагатиме Уварову колишній помічник генпрокурора США Богдан Вітвицький.

13.45

Турчинов попереджає про чергову хвилю мобілізації. Вона можлива в разі загострення на Донбасі

Олександр Турчинов зазначає, що чергова хвиля мобілізації може бути оголошена в разі загострення ситуації на Донбасі. Про це секретар РНБО заявив в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Якщо відбудеться загострення і нам треба буде значно наростити чисельність Збройних сил, звісно, ми не зможемо обійтися без мобілізації", - сказав він, відповідаючи на запитання про те, чи буде в цьому році проводиться мобілізація в Україні.

Турчинов зазначив, що в Україні вдалося побудувати професійну добровольчу армію, основа якої - професіонал-контрактник. "А добровольча вона тому, що контракт підписують всі тільки добровільно. Це не мобілізація, коли хочеш - не хочеш, треба йти і захищати свою країну", - підкреслив він.

«Укрінформ»: Цього року в Генштабі неодноразово рапортували про велике поповнення ЗСУ контрактниками. Скажімо, за півроку їх набрали більше 32 тисяч. Інша справа, багато з них ідуть на короткострокові контракти (6 місяців), а це зайва ротація. За словами Турчинова, взимку можливі локальні наступальні операції сепаратистів. Насамперед, на маріупольському напрямку.

14.20

Медична реформа. Кабмін затвердив концепцію

На засіданні Кабінету міністрів в середу було затверджено концепцію реформи системи охорони здоров'я. Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Концепція пропонує модель такої системи (національної системи медичного страхування - ред.) і поетапного шляху, як її можна впровадити", - сказав заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк.

За його словами, концепція стосується трьох напрямків: збір внесків через загальне оподаткування, які йтимуть у держбюджет; створення національного страховика - оператора коштів держбюджету "Національна служба здоров’я"; оплата за кожну окрему послугу.

За словами заступника міністра, українці вже у 2017 році зможуть вільно обирати свого лікаря на рівні первинної допомоги. "На рівні первинної допомоги (план на 2017 рік - ред.) - вільний вибір лікарів. Ми відкріпляємо пацієнтів від дільниць, де вони знаходяться. Кожний може обрати того лікаря, якого він хоче", - сказав Котвонюк.

За його словами, після того, як пацієнт підпише угоду з лікарем, далі вирішуватиметься фінансове питання: "Ми пускаємо гроші за цим вибором. На контрактній основі, тобто людина приходить до лікаря, укладає з ним угоду і влада оплачує".

«Укрінформ»: Чергова спроба реорганізувати українську медицину. Додає впевненості те, що уряд розпочав її з фінансів. З 1 січня підвищують зарплату медикам на 30% та збільшують видатки на закупівлю ліків на 2 млрд гривень. Наразі не зрозуміло як працюватиме приватне медичне страхування, воно лише в стадії розробки.

15.30

Напруженість через ракетні стрільби ЗСУ біля Криму. На думку політолога, Україна нарешті показала жорстку позицію

З проведенням ракетних випробувань у районі тимчасово окупованого Криму Україна нарешті показала жорстку позицію з приводу незаконної анексії півострова. Про це написав у Фейсбуці директор компанії персонального і стратегічного консалтингу Berta Communications Тарас Березовець.

У військових навчаннях на півдні України, поблизу тимчасово окупованого Криму, що заплановані на 1-2 грудня, будуть задіяні зенітно-ракетні війська, бойова, транспортна і безпілотна авіація та відбудуться випробування зенітних керованих ракет середньої дальності.

За словами політолога, Москву добре "бомбануло" від новини про українські ракетні випробування в районі тимчасово окупованого Криму, що стало зрозуміло після загрози збивати ракети, а також завдати ударів по самих пускових установках.

Березовець відзначає, що істерична реакція МО РФ у зв'язку із запланованими Україною на 1-2 грудня стрільбами прораховувалася Радою національної безпеки і оборони України ще кілька місяців тому.

"Людською мовою, Україна попередила РФ про проведення ракетних стрільб над українською територією, тимчасово окупованою Росією. Чи має Україна право поводити військові навчання на своїй суверенній території? Безумовно, так", - підкреслив Березовець.

«Укрінформ»: Україна вже попередила про небезпеку польотів над Чорним морем 1 та 2 грудня, аргументувавши своє право на ракетні випробування тим, що це «наш повітряний простір». Вочевидь, це своєчасне нагадування світовій спільноті про анексію Криму і про те, що це не 2014 рік. Українська армія давно оговталась і може сьогодні жорстко відповідати окупантам на їх претензії.

16.30

Трамп залишає свій бізнес. Він хоче повністю зосередитись на роботі президентом

Новообраний президент США Дональд Трамп заявив у середу, що "повністю" залишить свій бізнес для того, щоб зосередитися на управлінні країною. Про це він написав на своїй сторінці у Твіттері

"Я проведу велику прес-конференцію з моїми дітьми 15 грудня, щоб обговорити той факт, що я повністю залишаю свій великий бізнес для того, аби повністю зосередитися на управлінні країною, з тим, щоб зробити Америку знову великою", - зазначив Трамп.

Новообраний президент підкреслив, що готуються правові документи, які виведуть його з комерційної діяльності. "Поки я не уповноважений робити це відповідно до закону, я відчуваю, що для президента вкрай важливо не мати конфлікту інтересів зі своїми підприємствами. У цьому зв'язку готуються правові документи, які повністю виводять мене з комерційної діяльності. Президентство - це набагато важливіше завдання", - додав він.

«Укрінформ»: Рішення очікуване, але для Трампа все одно важке. Його статки це, на хвилинку, майже 10 млрд доларів. І залишати їх без нагляду на такому мінливому ринку нерухомості звичайно ж ризиковано. Американські ЗМІ вже пишуть, що бізнес-імперію очолить старший син Трампа – Дональд-молодший. Деякі активи відійдуть доньці Іванці. Цікаво, за такого «родинного розкладу» теж можна вважати, що ТРамп залишив бізнес?..

17.15

В Мінінфраструктури чекають, що УЗ спочатку покращить сервіс, а потім підніме ціни

Ініціатива Укрзалізниці щодо підвищення тарифів з 2017 року перебуває на розгляді в Міністерстві інфраструктури. Проте позиція Міністерства полягає втому, що ціни мають підвищуватися за фактом зміни якості сервісу. Про це заявив міністр інфраструктури України Володимир Омелян, повідомляє сайт Міністерства

"Зараз пропозицією Укрзалізниці дійсно є підвищення тарифів, відповідний фінансовий план-проект на 2017 рік переданий до Міністерства інфраструктури. Позиція Міністерства дуже проста - будь-яке підвищення тарифів повинно бути обгрунтованим і здійснюватися тільки після того, як Укрзалізниця покаже ефективність антикорупційних заходів, втілення реформ, пояснить структуру тарифів", - повідомив Омелян.

 «Укрінформ»: Протистояння Войцеха Балчуна і Володимира Омеляна триває. Маємо надію, що ці суперечки лише підштовхуватимуть справу, а не гальмуватимуть її. Глава УЗ вкотре заявив, що через інфляцію потрібно піднімати ціни на квитки. Мінімум на 20%.

Огляд Святослава Василика

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-