«Добровольці Донбасу». Похід на Європу

«Добровольці Донбасу». Похід на Європу

Укрінформ
У Росії багато таких генералів, які кордони РФ бачать далеко за межами тих, що були визначені у 1945 році

У фільмі "Статський радник" (там у сюжеті російська царська охранка використовує терористів у своїх цілях) абревіатура СДД перекладається як "Зжеріть Один Одного". Чи випадково для групи головорізів, найнятих, щоб спустошувати українську землю, в Кремлі придумали саме таку абревіатуру - не знаю. Офіційно вона розшифровується як "Союз добровольців Донбасу". Але у Суркова (по батькові-чеченцю його прізвище Дудаєв), при усьому розлюдненні, завжди було відмінне почуття гумору, і цей збіг може бути зовсім невипадковим.

Провідуючи іноді цих л/днровських "Зжеріть один одного", кремлівський Сурков-Дудаєв часом давав вказівки: взяти паузу в стрільбі. І на їхнє питання: «Що ж нам робити?», відповів: "Можете вирізати фігурки з дерева і продавати". Ці слова були сказані Сурковим-Дудаєвим на початку 2015-го року. Втім, уже за кілька місяців держрадник знайшов терористам нове застосування.

Нагадаємо історію "Союзу добровольців Донбасу" (СДД). Його заснування датують початком 2015 року, а першим керівником був російський терорист і політтехнолог Олександр Бородай, громадянин Росії.

Немає у світі сумніше людини, ніж незатребуваний політтехнолог. Спеціалісту, диплом якого був присвячений етнічним конфліктам, і рід діяльності якого обмежувався політологією, журналістикою, а ще консалтингом олігархів, які звихнулися на імперській ідеї, завжди хотілося більшого. Йому хотілося стати, ну, наприклад, прем'єром... Так. І якщо в РФ усі кращі місця зайняті спритними сурково-дудаєвцями, то можна стати прем'єром, наприклад, у сепаратистському анклаві. І очолити якщо не потужні газові потоки, як усілякі там сєчіни та роттенберги, а хоча б потік металобрухту з демонтованих на українській території заводів. Можна тирити російські нафтодолари не у Кремлі, а їх же рідних розпилювати в Донбасі. А якщо ще зайти в інші нелегальні бізнеси, то станеш багатим і знаменитим.

Покерувавши півроку анклавом "ДНР", Бородай сказав, що його завдання "кризового менеджера" завершено, оголосив світу, що "ДНР" стала справжньою державою, і вирішив створити цю саму "Зжеріть один одного" (СДД).

Трохи більше року тому, в Москві на установчому з'їзді зібралося півтисячі делегатів, за версією організаторів - "ветерани війни в Україні". Були ряджені в козацьких шапочках, були ветерани на інвалідних візках, "міністр" (вибачте) "держбезпеки ДНР", одним словом – усі ті, кому набридло випилювати дерев'яні фігурки за порадою Суркова-Дудаєва.

Вони прийшли не тільки просити гроші у російських платників податків, хоча і це теж (на порядку денному було випрошування пільг і матеріальної допомоги для ветеранів війни в Україні»), з трибуни було оголошено, що "зжеріть один одного" готові знову, якщо знадобиться, захистити «нашу батьківщину». А «наша батьківщина – там, де живуть російські люди». Також Бородай заявив, що розраховує на прихильне ставлення влади.

«ВИПИЛЮВАННЯ» ПЕРЕВОРОТУ В ЧОРНОГОРІЇ

"Російських людей" підтоптаним кривавим псам СДД завдяки прихильності Кремля виявити виявилося не так вже й складно. Головне - знайти країну, яка зібралася в НАТО, там обов'язково знайдуться "російські співвітчизники", "професійні росіяни", козаки, які скучили за випивкою та російськими нафтодоларами, які ніяк не дочекаються, щоб  дати небезкорисливе братське цілування найманцям у козацьких папахах. Ну і підсобити у заворушеннях, якщо що. Козаки ми, чи ні?

У грудні 2015 року створюється представництво СДД на Балканах. Тут разом з Бородаєм на сцені з'являється ще один товариш по зброї - Віктор Заплатін. Старий російський найманець (за його власним визнанням, воював у Придністров'ї, Східній Боснії, Абхазії) дає російським ЗМІ розгорнуті інтерв'ю на тему "ратного подвигу добровольців" з часів Пересвіту та Ослябя і аж до часів Придністров'я та Донбасу.

Я напружилася послухати архівні відео та бесіди найманця, так би мовити, інфо про його особисті ратні подвиги. Дізналася, як він створював "міліцію та прикордонну службу" в анклавах, і що, виявляється, луганські землі пожалувані у вічне наслідування нашою царицею та "незалежним" доведеться несолодко, якщо козаки попросять реституцію. З ідеологією у російських найманців нормально, але інтелект для вершителів ратних подвигів – зайва прикраса.

За повідомленням ЗМІ, за завданням Бородая та Суркова під прямим керівництвом Заплатіна у 2016 році створюються дві громадські організації – "Союз добровольців Балкан" і "Союз козаків Балкан "Балканське козацьке військо". Ці організації фактично об'єднали проросійських найманців у Чорногорії, Сербії, Республіці Сербській, Македонії, Греції, Болгарії та Росії, які брали участь у різних військових конфліктах під прапором Росії (у тому числі в Україні та Сирії).

У червні 2016 року в крипті Храму Христового Воскресіння в Подгориці відбувся урочистий захід «Союзу Добровольців Донбасу» та вечір російсько-чорногорської дружби. Під час зборів було оголошено про створення добровольчої козацької організації з військовою традицією на Балканах.

У вересні 2016 року в Чорногорії у місті Котор відбулося перше велике коло «Спілки козаків Балкан». Велика дводенна забава з піснями, танцями, братанням сербсько-чорногорського народу та народів Росії. Тут же проходила конференція СДБ. Ну і причепом -мітинг проти НАТО. До речі, на заході особисто був присутній Бородай.

Це може здатися смішним не дуже досвідченій Європі, але автор цих рядків на власні очі бачив, як такі ж клоуни зривали навчання НАТО в Криму. (Скан програми заходу додається).

А ще за місяць, у жовтні, квіточки стали цілком зрілими ягідками.

Прокурор Чорногорії Мілівоя Катніч повідомив про затримання (воно відбулося в день проведення парламентських виборів у країні) групи бойовиків за підозрою в організації терактів, підготовці до захоплення держустанов та ліквідації прем'єр-міністра країни. Пізніше стало відомо, що до групи змовників входили 20 бойовиків із Сербії, Чорногорії та Росії, деякі з яких воювали за терористів Донбасу. Дії групи координувалися російськими націоналістами.

На те, що без «прихильного російського погляду» не обійшлося, вказувало наступне. У членів групи було вилучено 120 тисяч євро та форму чорногорського спецназу. Всіх затриманих росіян Сербія депортувала, до сьогодні їхні імена не були оприлюднені. Сербські та чорногорські бойовики були арештовані в столиці Чорногорії Подгориці. Москва відразу ж відхрестилася від згаданих подій, але наприкінці жовтня надіслала в Белград самого секретаря Ради безпеки Росії Миколу Патрушева (підтверджуючи тим самим свою пряму співучасть у держперевороті), який, виправдовуючись, запевнив уряд Сербії, що змовники діяли самостійно, без санкції Кремля. За деякими даними, він просто їхав визволяти найманців.

У спостерігачів і аналітиків не викликало сумніву, що російська влада хотіла влаштувати переворот. Але вони припустили, що, оскільки реалізатори розпиляли виділені на нього гроші, то чорногорські союзники прямо пішли в чорногорські спецслужби та здали з потрухом "Зжеріть один одного" балканського розливу.

Козаки козаками, вирішили вони, а країна Чорногорія в НАТО збирається. Так надійніше.

СДД ЯК ПАРАСОЛЬКОВИЙ БРЕНД ДЛЯ МАРГІНАЛІВ БАЛКАН

Ну, а давайте уявимо інший сценарій. Не треба спокушатися хеппі-ендом. Адже, що б не було, "фахівці з етнічних конфліктів з досвідом роботи міністрів і начальників прикордонслужб" у відкушених Росією територіях реально створили свої організації на Балканах. Можна сміятися над козаками та клоунами, але вони змогли підібрати людей з місцевого населення. Змогли зробити пару-трійку імпрез. Напевно, вписати їх в якусь структуру.

Напевно, професійною мовою це звучало б так: "Сурков і Ко використовували "активну діяльність" вищезазначених організацій з метою створення організацій прикриття на Балканах для підготовки перевороту в Чорногорії та легендованого перекидання бойовиків до Подгориці".

Але вважати історію завершеною не можна. Найманці, як і раніше, готові стати під рушницю. І навряд чи їх кремлівське начальство позбавило їх десерту за провалену операцію. Їх швидше законсервували.

Знаючи, що цей текст обов'язково прочитають співробітники західних посольств, я хочу закінчити його діалогом з того самого фільму "Статський радник" (він зроблений за книзою глибокого знавця російської літератури та психології Акуніна-Чхартішвілі). Це діалог між генералом Пожарським, який створив і таємно керував "Бойовою групою", та інтелігентним благородним слідчим. Діалог звучить так:

- Я працюю на благо вітчизни. Мої вороги - це сановиті дурні, які не розуміють небезпеки для Росії, і терористи. І тому я свій розум, талант, працьовитість використав для того, щоб створити тонкий механізм, цю саму Бойову групу... Він діяв тихо, точно та безвідмовно. Створюючи товариша Гріна (главу терористичної групи), я розчищав дорогу.

- Отже, собі дорогу розчищаєте, а не тільки про Росію думаєте?

- А я себе від Росії не відокремлюю. І якщо моя праця не буде винагороджена, то з'явиться нова бойова група. Сильніша за попередню.

Ця історія стосується не України. Вона стосується Європи. І успіх проекту багато в чому залежить від того, чи зрозуміє вона: у Росії дуже багато таких генералів, а вони кордони Росії бачать далеко за межами тих, які їм визначили у 1945 році.

Лана Самохвалова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-