Луценко не покаже нардепам протоколи слідства щодо Новинського

Луценко не покаже нардепам протоколи слідства щодо Новинського

Укрінформ
Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що не має права давати Регламентному комітету Верховної Ради протоколи досудового слідства щодо народного депутата Вадима Новинського.

Про це Луценко повідомив, відповідаючи на запитання журналістів під час представлення керівника Генеральної інспекції Володимира Уварова.

"Депутати не є стороною судового процесу, вони не мають права вимагати від мене протоколів досудового слідства. Регламентний комітет має лише встановити наявність кримінального впровадження, статус певних осіб в процесі. Давати протоколи допитів я не маю права. Регламентний комітет повинен прийняти одне рішення - направити подання в зал ВР і дозволити Новинському бути у тому статусі на суді, в якому знаходяться міліціонери, котрі незаконно утримували людину в неволі. Чому депутат має мати інший статус, ніж працівник МВС?" - сказав він.

Луценко зауважив, що вважає "верхом абсурду" присутність адвоката Новинського на засіданні комітету ВР. За його словами, адвокат може підказувати клієнту що робити та говорити, але вони "беруть слово і звинувачують ГПУ". Генпрокурор наголосив, що депутати мають ухвалювати закони, а не визначати чиюсь провину. "Це має робити суд, а прокуратурі не треба зв'язувати ні руки, ні ноги", - сказав він.

Як повідомляв Укрінформ, 3 листопада генеральний прокурор Юрій Луценко оприлюднив фотокопію подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата з "Опозиційного блоку" Вадима Новинського. Луценко показав лише одну сторінку з подання, і там йдеться про перевищення влади та вчинення злочинів спільно з Віктором Януковичем і правоохоронцями Києва при незаконному позбавленні волі архієпископа (нині митрополита) Олександра Драбинка, коли той був помічником нині покійного предстоятеля УПЦ Володимира Сабодана.

Сам Новинський на засіданні Регламентного комітету Верховної Ради 16 листопада називав представлені Генпрокуратурою докази його нібито причетності до позбавлення волі Драбинка "юридично нікчемними". Адвокат  Новинського Олег Татаров на цьому ж засіданні заявив про недостатність доказової бази з боку Генеральної прокуратури щодо його підзахисного і попросив Комітет рекомендувати Верховній Раді повернути подання для допрацювання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-