"Нормандська" зустріч: Київ наполягає на звільненні всіх заручників до Різдва

Укрінформ
Зустріч міністрів закордонних справ "нормандського формату" розпочалася з обговорення гуманітарної проблематики. Саме за наполяганням української сторони цій темі, нарешті, приділили достатню увагу.

Про це у Фейсбуці повідомила член гуманітарної підгрупи Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко.

"Клімкін звернув увагу, що, попри домовленості в Берліні, МКЧХ так і не отримав доступ до окупованих територій для пошуку зниклих безвісти і до тюрем, де утримують заручників. А пройшло вже 2 місяці, і домовленості не виконують саме РФ і контрольовані нею бойовики", - пише вона.

Геращенко також зазначила, що Україна наполягає на негайному, повному і безумовному доступі всіх міжнародних гуманітарних місій на окуповані території, доступу МКЧХ до тюрем на окупованих територіях і в РФ (де утримують наших політв'язнів).

"Українська сторона також звернулася до РФ, аби ті вплинули на контрольованих ними представників ОРДО, аби ті НЕГАЙНО випустили до родин підлітків, яких затримали за надуманими, вигаданими звинуваченнями в "диверсіях". Тим більше, що ці підлітки і їх родини проживають в окупованому Донецьку", - повідомила Геращенко.

Крім того, "українська сторона наполягає, аби до Різдва відбулося звільнення всіх заручників! Потрібно негайно розблокувати процес звільнення заручників, це підтримують Німеччина і Франція. Але ж звільнення, дата звільнення повністю залежить від РФ, представник якої знову не дає конкретні відповіді і не готовий до рішень в ключовому гуманітарному питанні".

"Україна звернулася до "нормандського формату" з пропозицією дати доручення гуманітарній групі до ЦЬОГО Різдва, до нового 2017 року знайти компроміс, ухвалити на найближчому засіданні рішення по даті і звільнити заручників. Ми надали кілька конкретних пропозицій щодо звільнення", - пише Геращенко.

Крім того, за її словами, Клімкін підняв питання безпеки на КПВВ: "Лише за листопад КПВВ обстрілювали 317 разів! Й досі, з березня не відкрито пункт "Золоте", і це неприпустимо. Клімкін запросив міністрів Німеччини і Франції відвідати "Золоте", можливо тоді РФ дасть вказівку ОРЛО відкрити цей пункт".

"Також велику увагу було приділено темі водопостачання. На сьогодні українська сторона має заборгованість за поставлену на окуповану територію воду 277 млн грн. А за воду потрібно платити, і тому ми вимагаємо щоб РФ дали відмашку, щоб окуповані ними території почали платити за поставлену воду. Особлива тема - це можлива гуманітарна, екологічна катастрофа на Донбасі, до якої підштовхує РФ. Це і затоплені шахти, і розбомблені ферми в Тоненькому поблизу Авдіївки, і розгромлене зерносховище зі спаленим зерном цьогорічного врожаю поблизу Мар'інки… і ключове- вода! Через те, що бойовики перебили водовід в Торецьку, 50-тисячне місто тиждень було без води. Я особисто спрямувала листи координаторам ОБСЄ в ТКГ і гуманітарній групі з проханням терміново звернутися до ОРДО, аби ті надали гарантії безпеки робітникам, що мають ремонтувати цей водогін. І також проблемою залишається борг перед Попаснянським районом за воду, за яку окуповані РФ території мають заплатити", - повідомила Ірина Геращенко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-