29 листопада: найголовніше за день

29 листопада: найголовніше за день

Укрінформ
Янукович за добу зі свідка став підозрюваним. Над ЧАЕС завершилося насування нового «саркофагу». Авіакатастрофа в Колумбії: 76 загиблих

1.09

Канада розширила санкційний список проти Росії

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Міністерство закордонних справ Канади.

До списку додані 15 осіб, у тому числі шість «депутатів Держдуми РФ», які були обрані 18 вересня на території анексованого Криму.

У МЗС зазначили, що Канада не підтримує легальність і підсумки виборів, проведених на окупованому Кримському півострові, як ніколи не визнає незаконну анексію Росією Криму і Севастополя. Дане рішення Канади також слугує для підтримки ефективності існуючих санкцій, а головне - для підтримки тиску на Росію для виконання нею Мінських угод.

«Укрінформ»: Не дивлячись на те, що Росія приймає усіляку контрзаходи і погрожує країнам, що продовжують і нарощують санкції, Канада продовжує підтримувати Україні в її боротьбі з російською агресією.Спасибі.

7.52

В Колумбії розбився літак з гравцями бразильського футбольного клубу «Шапекоенсе» 

В Колумбії, неподалік від Медельїна, розбився літак з гравцями бразильського футбольного клубу «Шапекоенсе», повідомляє канал 112.

На борту перебувало 72 пасажири та 9 членів екіпажу. На даний момент відомо про 75 загиблих та 6 тих, хто вижив (футболісти Замп`єр Нето, Алан Рушель і Джексон Фольман, стюардеса Хімена Суарес, бразильський спортивний журналіст Рафаель Хенцель та бортінженер).

Літак виконував рейс з Санта-Крус-де-ла-Сьєрра (Болівія) до Медельїна (Колумбія), де в середу "Шапекоенсе" повинен був зіграти у фіналі Південноамериканського кубка з колумбійським "Атлетіко Насьйональ". Матч скасовано. Також на борту перебував 21 журналіст.

«Укрінформ»: Авіакатастрофи, на біду, трапляються щороку. І після кількох днів нагорі інформаційної хвилі про них забувають ті, хто не має до біди безпосереднього стосунку. А от коли у небі гине знаменитість, чи то ціла футбольна команда, то цю катастрофу запам’ятовують назавжди. «Манчестер-юнайтед», «Пахтакор»… Така от нерівність…

10.52

У Данії зовнішньою політикою керуватиме відвертий євроскептик

Новий коаліційний уряд Данії призначив міністром закордонних справ відвертого євроскептика Андерса Самуельсена, повідомляє видання Euractiv.

«49-річний Андерс Самуельсен зберігає скептичне ставлення до участі Данії в Європейському Союзі, оскільки його партія «Ліберальний альянс», заснована в 2007 році, виступала проти подальшої співпраці з блоком», - йдеться у повідомленні.

«Я не змінив свого ставлення до ЄС", - сказав Самуельсен після призначення міністром.

«Лінія уряду полягає в тому, що ми знаходимося в центрі ЄС, але водночас у нас є критичне ставлення до того, як працює ЄС. Ми хочемо реформувати ЄС, ООН і НАТО зсередини», - заявив глава МЗС.

«Укрінформ»: Складний час. У Європі змінюється відношення щодо ЄС, прихильників євроінтеграції зменшується. До влади приходять євроскептики та проросійські політики і це відбувається тоді, коли Україна так важко виборює своє право бути у європейській родині. Отаке українське щастя…

11.02

Януковича викликають на допит вже як підозрюваного

Екс-президента чекають на допит та інші процесуальні дії до начальника слідчого відділу Головної військової прокуратури Генеральної прокуратури о 10-й ранку 5 й 9 грудня.

Повістки, опубліковані на сайті ГПУ, надіслано за трьома адресами Януковича – зокрема, в Києві, в Нових Петрівцях Київської області та у Ростові-на-Дону в Росії.

У понеділок, 28 листопада, генеральний прокурор Юрій Луценко у Святошинському суді усно оголосив Віктору Януковичу повідомлення про підозру у державній зраді. Генпрокурор заявив, що повідомлення про це також було надіслане до Росії.  Януковича звинувачують у держзраді, зокрема, в тому, що він 1 березня 2014 року звернувся до президента РФ Путіна з письмовим проханням ввести ЗС РФ на територію України.

«Укрінформ»: Не минуло і трьох років, як Януковича визнали винним у державній зраді і викликають на допит. Навіть вказано три адреси за якими надіслані повісти, але цікаво чи дійдуть вони до адресата? При цьому сам Янукович не повідомив адресу, за якою він проживає в Ростові, а його адвокат заявив, що більш детальна адреса надавалася суду, і з метою безпеки захист просить її не афішувати. На допит як свідок він, за вказівкою з Кремля,  але, скоріше за все, ми ще довго чекатимемо наступного допиту Януковича, як підозрюваного.

12.42

Знову смерть дитини на фізкультурі

Вчора, 12-річна школярка однієї з гімназій Бердянська була доставлена до реанімаційного відділення Бердянської міської лікарні каретою швидкої медичної допомоги з діагнозом «клінічна смерть», повідомляє прес-служба прокуратури Запорізької області.

Встановлено, що учениці 6 класу під час уроку фізкультури стало зле. Було викликано карету швидкої медичної допомоги та додатково - реанімаційний автомобіль, який і доставив дитину до дитячого реанімаційного відділення міської лікарні для надання медичної допомоги. Втім, допомогти не вдалося… Після проведення комплексу реанімаційних дій констатовано смерть дівчинки.

«Укрінформ»: Це вже не перша смерть дитини в школі - не через травму, а раптово без наглядних причин, і - знову на уроці фізкультури. Чому саме на фізкультурі, не на фізиці чи математиці? А відповідь одна: діти мало рухаються, сидять чи перед телевізором, чи перед комп’ютером, мало проводять часу на вулиці. Таке нажаль наше підростаюче покоління.

15.09

 У ЄС не домовилися про механізм призупинення безвізу

Про це власному кореспондентові Укрінформу у Брюсселі повідомили у керівній інституції ЄС.

«Сьогодні тристоронні переговори не принесли кінцевого результату. Наступний раунд переговорного процесу пройде наступного тижня», - сказав співрозмовник агентства.

У Європарламенті розглядають практичну можливість ухвалити новий механізм призупинення безвізових режимів з третіми країнами на пленарній сесії у грудні.

«Якщо керівні інституції ЄС схвалять наступного тижня проект законодавчої резолюції, то комітет встигне її затвердити на засіданні 8 грудня. Відтак, законопроект може бути винесений на пленарну сесію 12-15 грудня для остаточного голосування», - йдеться у повідомленні.

На офіційному сайті Європейського парламенту опублікувано прогноз дати розгляду механізму призупинення безвізового режиму. Це може відбутися 18 січня 2017 року.

«Укрінформ»: Попри обіцянки Президента Порошенка що ще до проведення саміту 24 листопада ми будемо вже з безвізом, цього не сталося. Ми будемо ще чекати цього вікопомного моменту? Ні. Сьогодні в Україні нова мода – безвізу НЕ чекаємо.

16.19

Суд скасував заборону на продаж алкоголю у київських МАФах

Про це повідомив народний депутат, радник мера з питань благоустрою Дмитро Білоцерковець, пише «Українська правда. Київ». 

«Мафовики виграли суд у першій інстанції, місто подало апеляцію. Сьогодні справу розглядав Апеляційний суд... Врешті суд прийняв рішення на користь мафовиків», - сказав Білоцерковець.

Він наголосив, що попри судове рішення, «наливайки» у Київ не повернуться. «Наразі ми не продовжуємо дозвільні документи тим МАФам, які продають алкоголь. Але у Київраді вже зареєстрований проект рішення, який викреслить можливість продажу алкоголю чи пива у кіосках. І це рішення вже не зможуть оскаржити у суді», - заявив радник мера.

«Укрінформ»: Заборонити продавати алкоголь – там, чи там – звісно, можна. Але пити його не заборониш. Ми будемо менше пити, коли інакше станемо жити.

17.15

Сьогодні над ЧАЕС завершилося насування нового «саркофагу»

Сьогодні на промисловому майданчику Чорнобильської АЕС відбудулися урочистості з нагоди завершення насування нового безпечного «даху» над енергоблоком №4 та об'єктом “Укриття", інформує прес-служба Європейського банку реконструкції та розвитку.

На церемонії були присутні Президент України Петро Порошенко, директор компанії Novarka Ніколя Кай, президент Європейського банку реконструкції та розвитку Сума Чакрабарті та ін.

Новий безпечний конфайнмент (отаке, даруйте, мудре слово. Ред.)  є найбільшою рухомою спорудою на суші, що коли-небудь були збудовані. Він захищатиме радіоактивні уламки реактора та об'єкт "Укриття" принаймні протягом 100 років.

ЄБРР проводив фінансування конфайнмента і є найбільшим донором проекту.

«Укрінформ»: Якщо б тим, хто пам’ятає трагічний 1986 рік, тоді б сказали, що новина про те, що реактор №4 остаточно знешкоджений, буде стояти останньою у цьому огляді дня, вони б точно не повірили. Але час біжить, пріоритети змінюються… Повірте, через 30 років так само згадуватимуться і наші буремні часи…

Огляд Довідково-інформаційного відділу Укрінформу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-