28 листопада: найголовніше за день

28 листопада: найголовніше за день

Укрінформ
Відеодопит Януковича: він каже, що не давав наказу вводити режим АТО на Майдані. Неправий суд продовжив Сущенка арешт на два місяці. Суддя-«колядник» Зварич вкотре не дочекався реабілітації.

06.10

Закон про державну підтримку кіно. Пилип Іллєнко вважає, що його потрібно доопрацювати

Про це в ефірі Громадського розповів Пилип Іллєнко, голова Державного агентства України з питань кіно.

«Зміна законодавства в галузі кіно актуальна. Ми все одно зобов’язані мати нове законодавство, яке б повністю розірвало зв'язок з ще радянським кіно в Україні. І тут саме закладені кроки до європейської форми роботи. Таким чином у майбутньому нам легше буде співпрацювати з країнами Заходу», - зазначив Іллєнко.

На його переконання, повернення Президентом Закону на доопрацювання означає не вето, а доведення документу до необхідного рівня. Голова держагентства зауважив, що доопрацювання залежить від депутатського корпусу. «Гаяти час ніхто не зацікавлений. Проект буде розглядатися комітетом з питань культури і духовності».

«Укрінформ»: Закон про підтримку кіно насправді дуже складний, бо крім багатьох змін до Податкового, Митного і Бюджетного кодексів він ще й невигідний, так званому, піратському лобі у ВР. Саме антипіратська частина закону викликає найбільші дискусії і не факт, що після його прийняття учасники ринку дійдуть спільної позиції про те як трактувати і застосовувати антипіратські норми.

10.40

В Україні формується енергетичний ринок. В наших сховищах зберігатимуть газ вже три іноземні компанії

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що в Україні вже почав формуватися повноцінний енергетичний ринок. Про це він написав у Фейсбуці

«Ще нещодавно годі було навіть сподіватись на таке, а сьогодні в Україні починає формуватись повноцінний енергетичний ринок», - зазначив Гройсман і додав, що «ринок - це конкуренція, і в тому числі, конкурентні ціни для споживачів». Він, зокрема, нагадав, що наразі вже три іноземні компанії, а саме - Engie (Франція), Trading SA (Швейцарія) і TrailStone Energy LLC уклали договори про зберігання газу в українських сховищах.

За словами Прем'єра, формування повноцінного енергетичного ринку, зростання обсягів власного видобутку газу, впровадження енергоефективності, збільшення надходжень від державних компаній в бюджет є наслідками непопулярних урядових рішень щодо «оздоровлення енергетичного сектору».

«Укрінформ»: Варто зазначити, на території України без урахування Криму є 12 підзмених сховищ загальною ємністю 31 млрд куб. м. На сьогодні українські ПСГ заповнені на 45%. Тож перспектив щодо нових угод і заробітків  ще достатньо.

11.30

Лукашенко хоче запустити миротворчий процес між Росією та ЄС

Олександр Лукашенко запропонував розширити миротворчий «мінський процес» до врегулювання відносин між Сходом і Заходом за аналогією з  Гельсінким процесом в середині 70-х років минулого століття. Євросоюз обговорить цю ініціативу, заявила глава представництва ЄС у Білорусі Андреа Вікторін, інформує TUT.BY

«Ми звернули увагу на цю пропозицію, на створення такого формату, але поки що не можемо коментувати це. Як тільки ми отримаємо більше інформації, то усі 28 країн - членів ЄС обговорять цю ініціативу і приймуть рішення», - сказала Вікторін.

Відповідну пропозицію Лукашенко зробив під час візиту до Мінська делегації ЄС з питань політики і безпеки.

«Укрінформ»: Минуло півроку як ЄС частково зняв з Лукашенка санкції, а президент Білорусі вже уявляє себе планетарним миротворцем. З одного боку, «бацька» тонко відчув момент, коли можна одночасно заробити бали у Путіна та ЄС. З іншого, термін «мінський процес» наразі більше підходить для суду над тими, хто в самій Білорусі регулярно порушує права людини.

12.30

Справа Сущенка. Суд продовжив його арешт на два місяці

Про це написав у Твіттері адвокат Марк Фейгін 

"Лефортовський суд продовжив арешт Роману Сущенку до 30 січня 2017 року», - пише він.

За словами Фейгіна, спочатку всіх присутніх пустили в зал суду. Проте пізніше прокурор клопотав про закриття засідання, і суд задовольнив це клопотання.

"Політично вмотивована справа. Черговий заручник агресії РФ. Висловлюємо протест і вимагаємо звільнення Сущенка", - написала речниця МЗС України Мар'яна Беца у Твіттері.

«Укрінформ»: Щось не сходиться у російського «правосуддя». Звідси і продовження арешту, і закритий режим засідання, буцімто через державну таємницю. Світ й досі не знає суті обвинувачення «шпигуна» Сущенка. Таке враження, що справу й досі не можуть «зшити» до купи.

13.50

Облога Алеппо. Армія Асада просувається містом, мешканці тікають в курдський район Алеппо

Про це по телефону заявив один з лідерів сирійської курдської партії PYD Саліх Муслім, повідомляє Reuters.

"Досі від 6 000 до 10000 людей тікали в район (Шейх Максуд - ред.) і YPG (курдська міліція) та інші люди, які приймають їх, утримують їх в цьому районі", - сказав Муслім.

Тим часом сирійські урядові війська відбили вже три утримувані повстанцями райони сирійського міста Алеппо. 

«Укрінформ»: Військові аналітики вже пишуть про неминучу поразку сирійських повстанців в місті. За останні дні вони втратили третину контрольованих територій в східному Алеппо і продовжують втрачати квартал за кварталом. Найстрашніше, що заручниками конфлікту й досі залишаються майже 250 тисяч мирних мешканців, у яких закінчуються їжа та ліки. Жодна зі сторін конфлікту не пішла на поступки під час переговорів щодо створення гуманітарного коридору. Найбільші втрати цивільні несуть під час авіанальотів російських ВПС.

15.05

Поліцейська місія ОБСЄ на Донбасі. Питання можуть розглянути на початку грудня

Про це сказав у понеділок на прес-конференції у Берліні офіційний представник МЗС ФРН Мартін Шефер, повідомляє кореспондент Укрінформу в Німеччині.

"Зараз ми дуже далекі від того, щоб прийняти рішення щодо організації такої збройної поліцейської місії ОБСЄ для Донбасу. Я виходжу з того, що воно може бути погоджене або навіть вирішене на зустрічі глав МЗС ОБСЄ в Гамбурзі 8-9 грудня", - сказав Шефер. Ця зустріч завершує рік головування Німеччини в ОБСЄ.

Він зазначив, що діючий голова ОБСЄ, міністр закордонних справ ФРН Франк-Вальтер Штайнмайєр "докладає зусиль, щоб мати підтримку в питанні реалізації у рамках ОБСЄ того, чого впродовж тривалого часу вимагає український президент і того, на що погодився російський президент". Проте, зробити це дуже нелегко, оскільки потребуватиме компромісу усередині Організації.

«Укрінформ»: Сама ідея поліцейської місії ОБСЄ є "абсолютним прецедентом" для організації.  Через це в середині ОБСЄ буде серйозна дискусія. Є великі сумніви, що там взагалі підуть на такий крок. Як каже Шефер, поліцейська місія "суперечать суті і духу ОБСЄ", тому потрібно приготуватись, що ми так і не дочекаємось озброєної місії ОБСЄ на Донбасі.

15.50

Відеодопит Януковича. Він заявив, що не давав наказ про введення режиму АТО на Майдані

Екс-президент Віктор Янукович заявив, що про запровадження ним режиму антитерористичної операції в центрі Києва 18 лютого 2014 року дізнався зі ЗМІ. Про це він зазначив під час відеодопиту у Святошинському райсуді Києва, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«З приводу АТО - я також знаю про це із ЗМІ. Я про нього нічого не чув», - відповів Янукович на запитання, чи погоджував він введення в центральній частині міста Києва 18 лютого 2014 року режиму АТО.

Екс-президент також переконує, що й інформацію про те, хто застосував зброю проти мітингувальників 20 лютого, має лише ту, яка була оприлюднена у ЗМІ.

Також Янукович стверджує, що не було спеціального штабу у зв'язку з подіями на Майдані у 2013-2014 роках. "Ця робота відбувалася в звичайному режимі і в режимі телефонного опитування, доповіді всіх представників правоохоронних органів", - сказав Янукович.

Відповідаючи на запитання, чи давав він наказ про припинення вогню 20 лютого 2014 року, він зазначив, що не було кому давати такі накази. "Мені доповідали, що вогонь вівся з будинків, які контролювалися опозицією. І такі команди надавати припинити вогонь з тих будинків, не було кому їх давати, ці команди", - підкреслив Янукович.

Крім цього, на допиті Януковича генеральний прокурор Юрій Луценко під час технічної перерви оголосив йому про підозру у державній зраді. "Користуючись технічною перервою, як генеральний прокурор України, керуючись статтями 111, 278 КК, оголошую, що ви підозрюєтесь у вчиненні державної зради. Підозру вручать адвокату", - заявив Луценко.

"Також я звинувачую Януковича не як генпрокурор, а як українець, в тому, що він відкрив двері російській агресії. Він зрадив суверенітет, який взявся захищати. Всьому прийде час розплати", - додав Луценко після того, як зачитав підозру.

«Укрінформ»: Хіба ми чекали інших відповідей від екс-президента. Таке враження, що Янукович взагалі не контролював ситуацію в лютому 2014-го. Він або сліпо довіряв доповідям силовиків. Або АТО на Майдані керували зовсім інші люди. Не дивно, що Янукович робить вигляд, що «не пам’ятає» розмови в ті дні з Путіним, Сурковим, Медведчуком. І взагалі, розділити тут брехню і некомпетентність доволі важко. А взагалі – повний жах: оця людина була Президентом України?

16.50

Зустріч «нормандської четвірки» в Мінську. Клімкін скептично оцінює можливість нових домовленостей

Про це він заявив на спільній прес-конференції з міністром закордонних справ Королівства Швеції Маргот Вальстрьом, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я поки що не бачу можливості досягти домовленості з російською стороною щодо найважливіших питань дорожньої карти, оскільки наше спільне бачення з німецькими і французькими колегами полягає в тому, що спочатку досягається мінімальний пакет безпекових умов, щоб у решті-решт можна було просуватися до таких кроків як реальна підготовка майбутніх вільних і чесних виборів», - сказав Клімкін.

«Укрінформ»: Поки немає перспектив домовитись щодо принципових питань (виведення російських військ, відновлення контролю над кордоном), варто зосередитись на іншому. Насамперед, на звільненні та обміні полоненими. За останніми даними, в полоні «ДНР» та «ЛНР» нині перебувають 107 українців. Майже 500 людей вважаються зниклими безвісті.

17.15

Суддя-«колядник» Зварич прагне реабілітації. Його справа продовжує «гуляти» інстанціями

Львівський окружний адміністративний суд передав справу скандально відомого судді Ігоря Зварича на розгляд Вищого адміністративного суду України. Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Коментуючи це рішення, позивач заявив, що він не прагне повернутись на попередню посаду. Все, що хоче, це визнати постанову Верховної Ради від 2008 року незаконною. Щоб суспільству було зрозуміло, що в грудні 2008 року за вказівкою тодішнього Президента України, керівника Служби безпеки України, генпрокурора України і інших осіб було сфабриковано його справу.

Як зазначив Зварич, суди різних інстанцій перекидають його справу з рук у руки, немов м’ячик. Зокрема, Львівський окружний адміністративний суд свого часу вже передавав справу до Вищого адміністративного суду України. Ухвала була скасована, і справа повернулась на розгляд до цього ж суду. Згодом Окружний адміністративний суд Львова передав справу у чернігівський суд, чернігівський – у Вищий адміністративний суд. Там вона знаходилась майже 1,5 року, після чого знову потрапила до Окружного адміністративного суду Львова. Так справа "гуляє" уже протягом восьми років.

«Укрінформ»: Те, що Зварич, який відсидів 7 років за хабарі, прагне відбілити власне ім’я можна зрозуміти. Так само зрозуміло, що ніхто не хоче брати на себе таку відповідальність. Зварич аж ніяк не тягне на жертву системи. Людина, яка пояснювала знайдені у нього мільйони щедрістю колядників, апріорі втратила повагу до себе. Сумно, що Зварич за всі ці роки так і не зрозумів цього.

Огляд Святослава Василика

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-