Саміт напівпорожньої склянки: українці заслуговують на більше

Саміт напівпорожньої склянки: українці заслуговують на більше

Аналітика
Укрінформ
Країни-члени ЄС визнали готовність Києва до скасування віз. Тепер Євросоюз має виправдовуватися перед українцями

18-й саміт Україна-ЄС увійде в історію двосторонніх відносин як поки що проміжний етап на шляху до подальших бажаних результатів. Це складова політичного процесу, який, на жаль, саме до цієї зустрічі високого рівня не вийшов на кульмінаційний рівень, заради якого власне й проводяться саміти. Враження від зустрічі у верхах - як у тому тесті на оптимізм-песимізм: чи то склянка наполовину повна, чи то напівпорожня...

НЕПРОСТІ ЧАСИ ПРЕЗИДЕНТІВ

Лідери у складі Президента України Петра Порошенка, президентів Європейської ради Дональда Туска (саме він є господарем саміту), Єврокомісії Жана-Клода-Юнкера та Європарламенту Мартіна Шульца перед зустріччю у форматі тет-а-тет перебували у доброму гуморі. Під час протокольного вітання та фотографування Порошенко обійняв праворуч Шульца, а ліворуч Туска. Юнкер і український лідер, за ініціативи першого, по-чоловічому стримано традиційно розцілувалися.

Це була вже десята зустріч старих друзів, досвідчених політиків. Кожен із них сьогодні переживає непрості часи. Друг України Мартін Шульц буквально за півтори години до початку саміту оголосив, що у січні 2017 року залишає Європарламент та повертається до німецької політики. У Туска великі проблеми на польській політичній арені. Юнкер зазнає жорсткої критики, і не лише з боку політичних опонентів.

Найбільшим оптимістом, як здавалося, виглядав Президент Порошенко, який майже дотиснув, принаймні на рівні високих політичних заяв, європейських колег у найбільш принциповому, довгоочікуваному для кожного українця питанні – скасуванні віз.

ЧЕРГОВИЙ ДЕДЛАЙН БЕЗВІЗУ ДЛЯ УКРАЇНИ

Як планувалося, родзинкою зустрічі у верхах мало би стати завершення в Євросоюзі процесу скасування візового режиму з Україною. Поки що цього не сталося. Українське керівництво вже неодноразово ставило себе у незручну ситуацію, коли обіцяний безвіз укотре переносився на подальший «чітко визначений» термін. Але цього разу – зовсім інша ситуація. Лідери Євросоюзу на саміті запевнили, що всі країни-члени визнали готовність Києва до скасування віз, але так званий механізм призупинення безвізових режимів з третіми країнами, точніше неспроможність Франції, Німеччини, Бельгії та Італії домовитися про нього, гальмує українцям безвізові подорожі шенгенськими теренами.

Отже, хоча й без конкретного рішення, саміт подарував надію найвищого рівня.

«Незважаючи на наявні труднощі й розбіжності поміж країнами-членами та Європарламентом, важливо, щоб ми були спроможні надати візову лібералізацію України ще до кінця року», - сказав керівник Єврокомісії Юнкер.

Його підтримав колега по ЄС Туск. А Президент Порошенко навіть дорікнув політичним друзям, що це вже не Україна, яка все виконала, а Євросоюз має виправдовуватися перед українцями, чому не виконує взяті зобов’язання.

ПРОДОВЖЕННЯ САНКЦІЙ ПРОТИ РОСІЇ

На тлі готовності до безвізу із вуст європейських лідерів було приємно чути про прогрес процесу реформ в Україні. Його моніторинг у системі Співтовариства доручено Єврокомісії. Тому на запитання журналістів співати Україні дифірамби довелося саме Юнкеру.

«Ми дуже задоволені якістю та швидкістю процесу реформ, який триває в Україні», - додав він.

Україна на саміті мала ще один козир, який підкинув напередодні Європарламент. Ухвалена резолюція про інформаційні війни проти ЄС, хоча і не має прямої законодавчої сили, але є потужним і однозначним політичним сигналом, за яким агресивно-брехлива Росія спільно з ісламістськими терористичними організаціями прирівнюються до головної загрози європейській єдності та цінностям.

Тому й майже не було сумнівів у головного координатора антиросійських санкцій очільника Європейської ради Туска, що ці економічні обмежувальні заходи можуть бути продовжені навіть раніше, ніж планувалося, тобто ще до проведення у середини грудня саміту ЄС.

«Я сподіваюся, і це навіть дещо більше, ніж сподівання, що ми вирішимо продовжити санкції раніше засідання Європейської ради у грудні», - переконаний Туск.

СТРАТЕГІЧНА ЕНЕРГЕТИКА ТА АНТИКОРУПЦІЯ

Нарешті серед конкретних успіхів саміту можна назвати виведення України і ЄС на рівень стратегічних відносин в енергетичній сфері. І хоча де-факто Київ вже давно відіграє стратегічну роль, щоб європейці взимку не залишилися без тепла у своїх оселях, на саміті це було оформлено меморандумом. Документ передбачає порозуміння у тому, що енергетична система стане складовою Європейського енергетичного союзу, а сторони займуться енергоефективністю, відновлювальними джерелами енергії, технологіями, інноваціями, залученням фінансування та інвестицій.

Але, що найголовніше, у Брюсселі відстоюють стратегічну позицію України, як головного транзитера російського газу після 2019 року, коли кремлівський монополіст хоче заблокувати постачання енергоносія через українську територію. І нещодавнє рішення Єврокомісії дозволити “Газпрому” фактично на повну потужність використовувати газопровід OPAL, який є продовженням труби «Північного потоку», є явно не на користь українського партнера та не відповідає стратегії енергетичної безпеки ЄС. І на саміті Київ також жорстко вказав на цю проблему. Глава МЗС Павло Клімкін назвав таку позицію Єврокомісії слабкою. Відтак, Україна продовжить боротьбу за своє справжнє стратегічне партнерство з ЄС.

Також на саміті Євросоюз започаткував в Україні ініціативу в боротьбі з корупцією. На імплементацію проекту передбачено 16 млн євро. У кулуарах саміту журналісти вже пожартували стосовно цих коштів. Мовляв, головне, щоб хоча би ці антикорупційні гроші не розікрали.

УКРАЇНСЬКА ТУСКА

Європейська преса загалом позитивно і стримано оптимістично написала про очікувані та реальні результати саміту. Була, правда, одна публікація, де автор висловив свої негативні враження від фінальної прес-конференції. Нібито лідери виглядали розгубленими, байдужими, не піднімали очей від своїх папірців. З цим не можна погодитися. Президент Туск розпочав вступне слово доброю українською мовою, що вже стало хітом у ЗМІ та інтернеті.

«Дорогі українські другі! Я глибоко вражений терпінням та рішучістю українського народу в його боротьбі за збереження територіальної цілісності й суверенітету», - сказав він.

У кулуарах саміту про українську мову польського політика також можна було почути неоднозначні судження. Мовляв, Туск, якщо не продовжить влітку 2017 року свою каденцію у Європейській раді, то перейде на роботу до уряду України. Але це на рівні жартів та журналістських творчих фантазій.

Насправді, українців не треба переконувати, що вони є унікальним прикладом мужності, гідності та практичного розуму (це так сказав Туск). Визнання, що Україна заслуговує на більше, і багато друзів у ЄС готові прийти на допомогу, також є справедливим. Як укотре відзначив Президент Порошенко, саме Україна сьогодні є найбільш єврооптимістичною країною. Українці готові поділитися цим позитивом із європейськими друзями, які також переживають не найкращі часи. Але ж дайте спочатку безвіз!

Андрій Лавренюк, Брюссель.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-