Чому відеодопит Януковича варто вважати недоцільним?

Чому відеодопит Януковича варто вважати недоцільним?

Аналітика
Укрінформ
Існує велика ймовірність того, що за допомогою втікача Кремль проведе свою пропагандистську операцію. І не лише це…

25 листопада, символічно в Чорну п’ятницю, Віктора Януковича як свідка захисту за допомогою відеозв’язку допитають у справі про розстріл 48 людей на вулиці Інститутській 20 лютого 2014 року. Вчора проведений пробний дзвінок між Святошинським і Ростовським судом. За словами Віталія Сердюка - адвоката Януковича – під час відеодзвінка «ніяких проблем не виникло, зв’язок - відмінний». Крім того, у Святошинському районному суді заявили, що допит президента-втікача планують висвітлювати 286 представників ЗМІ. Тобто, українці матимуть змогу на власні очі побачити засідання, яке розпочнеться о 13:00 за Києвом.

Практика допиту по відеозв’язку в Україні є. Але щоб з-за кордону…

Кореспондент Укрінформу запитав в експертів про доцільність проведення в режимі відеконференції допиту Януковича: Наскільки ефективна така практика? Чи були схожі прецеденти в минулому?

Валентина Теличенко – багато років представляла інтереси Мирослави Гонгадзе та переслідуваних членів опозиції періоду Януковича:

«Тут насправді йдеться не скільки про ефективність, як про те, що Янукович перебуває не на території України, а в ворожій державі. Більше того, зайти в посольство він не хоче. В Україні майже кожен суд має технічну можливість проводити допит в режимі відеоконференції. Однак навіть якщо Януковича з Росії будуть допитувати в режимі онлайн, то Україна не матиме можливості встановити особу, впевнитися, що на нього не здійснюється тиск, а також чи нема порушення досудового слідства тощо. Крім того, коли особа перебуває на території іншої держави, то під час такого допиту поруч із допитуваним повинен обов’язково бути український представник. Тому я б не стала говорити про ефективність завтрашнього допиту.

Схожих прецедентів, коли з-за меж країни проводився відеодопит, я не пригадую. Але в межах України така практика досить поширена. Наприклад, слідчі судді часто при визначенні запобіжного заходу спілкуються із підозрюваними, які перебувають в СІЗО по відеозв’язку. Також коли підозрюваний чи підсудний не може або йому дорого їхати в інше місто для участі в судовому процесі, то він може в своєму населеному пункті зайти до суду, де буде встановлено його особу і забезпечено всі умови для належного проведення допиту за допомогою відеозв’язку. Крім того, наскільки мені відомо, таке обладнання є не лише в судах, але й у слідчих ізоляторах, а також деяких приміщеннях МВС».

Андрій Федур – відомий український адвокат, вів багато «гучних» судових справ, в тому числі: справу Миколи Агафонова, справу Гонгадзе, банку «Слов'янський», Бориса Колесникова, Абдумаліка Абдулладжанова тощо:

«Я ставлюся до цього доволі скептично. Для цього є дві вагомі причини. По-перше, це те, що Янукович взагалі погодився на відеодопит. На мою думку, процесуальні опоненти зроблять все для того, щоб зірвати цей процес. По-друге, я не можу второпати, яким чином він буде приведений до присяги? Адже є певна процедура, прописана у статті 180 Цивільного процесуального кодексу України, і там говориться, що «якщо перешкод для допиту свідка не встановлено, головуючий під розписку попереджає свідка про кримінальну відповідальність за завідомо неправдиве показання і відмову від давання показань та приводить його до присяги. А саме: "Я, (ім'я, по батькові, прізвище), присягаю говорити правду, нічого не приховуючи і не спотворюючи». Після цього текст присяги підписується свідком і приєднується до справи. Чесно? Не знаю, що буде на допиті завтра, але мені дуже цікаво, як це дійство відбудеться. Крім того, мені чомусь здається, що зробити так, як це передбачено законом не планується. Тобто, суспільство свідомо готують до того, що завтрашній допит може зірватися, а справа – взагалі розвалитися».

Чи це не спеціально робиться, щоби дезорієнтувати українців?

Журналісти агентства також поцікавилися, які наслідки матиме допит Януковича для слідства та загальної політичної ситуації в країні? Адже не важко здогадатися, що Росія зацікавлена в допиті Януковича, який буде озвучувати з написаних ФСБ папірців «правильні» для Кремля тези, щоб ще більше тиснути заангажованою інформацією, збивати українців з пантелику. Схожу картинку українці спостерігали під час його уже давньої прес-конференції в Ростові, коли Янукович, зачитуючи підготовлений текст, заявляв про свою «легітимність» і звинувачував чинну владу в конституційному перевороті.

Теличенко: «На мою думку, ніяких особливих наслідків не буде. Це просто-напросто самопіар Януковича, адже ідея відеодопиту була запропонована саме його адвокатами. Також слід враховувати, що його свідчення не є ключовою слідчою дією проведення досудового розслідування. Завдання слідчих - збирання доказів з різних джерел, адже Янукович буде або мовчати, або казати неправду - поширювати дезінформацію, яка відповідатиме путінським вказівкам. Тому, я вважаю, допит Януковича не варто переоцінювати».    

Федур: «Поживемо – побачимо. Зараз важко робити якісь прогнози щодо того, які наслідки матиме цей допит. Можливо, і не буде ніяких наслідків, бо, вкотре повторюсь, у мене є певні підозри, що процес взагалі розвалиться. В першу чергу через те, що Янукович на це погодився».

А Янукович, завдяки цьому допиту, з під заочного суду не «вислизне»?

В юриспруденції процедура – це все. Завдяки ній можна будь-що заблокувати, і зробити таке, що апріорі не відповідатиме закону. Елементарні процедурні моменти цілком можуть бути використані Януковичем на його користь, щоб він взагалі став недоступним для українського правосуддя.

Такі побоювання, виражає і політичний експерт Тарас Чорновіл. Про це він написав у своєму Фейсбуці:

«Результати допиту будуть юридично нікчемними. Не встановлена офіційно особа, не забезпечена таємниця допиту від сторонніх осіб. Можливий їх прямий контроль за поведінкою і відповідями, включно з відеосуфлером тощо. Другий наслідок - блокуючий. Якщо Україна офіційно визнає цю слідчу дію, то допитуваний під протокол повинен назвати своє офіційне місце проживання. Янукович стверджує, що він живе в Ростові-на-Дону. Формально буде встановлене його місце перебування. Тобто ми не маємо більше права подавати його в міжнародний розшук Інтерполу. Все, що ми зможемо – звернутися до Росії про екстрадицію, і нам, зрозуміло, що відмовлять. Також це означатиме, що всі міжнародні санкції – арешт майна тощо будуть з Януковича зняті. А процедура заочного засудження буде знівельована. Тому, адвокати Януковича подадуть в український суд, а потім в Європейський суд з прав людини позови з вимогою припинити процедуру заочного засудження, як незаконну, і зняти його з розшуку. Свідчення Януковича матимуть сенс тоді, коли він їх даватиме, перебуваючи під вартою в Україні».

Як усі ці нюанси врахують українські правоохоронці? Чекаємо допиту....

Мирослав Ліскович, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-