Файлобмінник Fs.to закрили: кіна не буде

Файлобмінник Fs.to закрили: кіна не буде

Аналітика
Укрінформ
Припинення роботи «онлайн-кінотеатру» FS.TO розлютило багатьох українців, бо коли грошей на платні ресурси нема – залишається «зомбоящик»

15 листопада, Департамент кіберполіції Національної поліції України закрив популярний онлайн-ресурс FS.TO. Про це йдеться на сайті відомства. У повідомленні департаменту зазначається, що обшуки офісів, дата-центрів, а також будинків фігурантів виробництва проводився в рамках кримінального провадження за ч. 3 ст. 176 (порушення авторських і суміжних прав) ККУ. Справу порушено за зверненням правовласників з Американської асоціації кінокомпаній і ряду українських компаній. Вони (правовласники. - Ред.) заявили, що за час роботи нелегального «онлайн-кінотеатру» їм було завдано збитків на 5 мільйонів гривень. Крім того, поліція встановила, що до створення ресурсу були причетні близько 19-ти осіб. Саме вони адміністрували, підтримували та наповнювали сайт.

«FS.TO не працює» став трендом соцмереж

Повідомлення про закриття сайту приголомшила українців, і це не дивно. Адже, по-перше, саме там можна було знайти безліч фільмів в українському перекладі. По-друге, сайт був доволі простим у користуванні: навіть старенькі бабуся чи дідусь без проблем змогли б знайти, щось цікаве для себе. По-третє, фільми можна було легко завантажити на планшет чи телефон, щоб переглянути пізніше, наприклад, під час подорожі. По-четверте, майже всі фільми були в хорошій якості. По-п’яте, по-шосте, по-сьоме… Перераховувати «чому саме FS.to» можна довго, як і шукати йому аналоги. Звичайно, існує безліч сайтів, де можна брати тіж фільми: Ex.ua, Megogo, Kinogo, Oll.tv тощо. Але тих, хто сиділи на FS.TO не переконаєш, бо це «як любов з першого погляду».

Крім цього, згідно з даними SimilarWeb, 96,4% трафіку FS.TO отримував саме з України, де в жовтні сайт відвідали близько 23 млн. осіб.

Укрінформ підготував добірку коментарів від користувачів українського інтернет-простору, яких, наче хвилею, «накрила» новина про закриття улюбленого сайту:

Чекай на мене і я повернусь…

Не пройшло і доби після припинення роботи FS.TO, як розробники заговорили про своє повернення. Вчора, о 21:30, вони написали: «Через несколько дней, мы сообщим о зеркалах сайта, по которым Вы сможете легко пользоваться ресурсом как раньше. Нам нужно немного времени. Мы знаем Вы с нами, а Мы в свою очередь с ВАМИ!». Про це йдеться на офіційній сторінці Fs.to у Вконтакті. Також вони анонсували приблизну дату свого повернення: «в течении 3-7 дней». Тобто, існує висока імовірність того, що сайт запрацює на вихідних.

Крім того, про відновлення роботи сайту заговорили і у відомстві, яке, зрештою, його і закрило. В коментарі «ЛІГА.net» глава Департаменту кіберполіції України Сергій Демедюк заявив, що найближчими днями сайт знову запрацює.

Демедюк: «Ми очікуємо, що з дня на день вони відновлять роботу з-за кордону. Головне "дзеркало" (повний або частковий дублікат сайту) Fs.to знаходиться у Владивостоці, але власниками ресурсу є громадяни України, які оформили свою власність через офшори».

Також журналісти Укрінформу не могли не згадати, що у 2013 році сайт вже намагалися закрити. Тоді правоохоронці вилучили близько 20 серверів із загальним обсягом інформації понад 200 терабайт. Проте сайт «висів» не довго. Перечекавши 2 дні, «онлайн-кінотеатр» перейшов з FS.UA на новий домен FS.TO, і, еврика (!) - знову запрацював.

Як ми бачимо, історія 2013-го року повторюється. Звідси, окрім «жди меня и я вернусь…» на думку більше нічого не приходить. Тому чекаємо…  

А там часом… FS.TO закрили з фейком

Після того, як в кіберполіції відзвітували про припинення роботи сайту FS.TO, на офіційному Ютуб-каналі відомства з’явилося відповідне відео на якому заступник начальника управління Департаменту Сергій Кропива коментує закриття піратського контенту. Просимо переглянути:

Проте, відео виявилося фейковим. Насправді на оригінальному відео, датованому 2012 роком, зображено не вилучення технічного забезпечення, а розміщення серверів в домашніх умовах і способи їх охолодження. 

Виходить, кіберполіція, звинувачуючи FS.TO у порушенні авторського і суміжних прав, так швидко хотіла відзвітуватися перед громадськістю, що сама порушила закон про iнтелектуальну власнiсть. Цікаво, що на це скажуть у Департаменті? Адже, якщо перед законом усі рівні, то вони повинні самі себе затримати, арештувати своє майно, передати справу в прокуратуру і на час слідства «самопосадитися» в ізолятор.  

Мирослав Ліскович, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-