У Раду внесли ще один законопроект щодо е-декларацій для фізичних осіб

У Раду внесли ще один законопроект щодо е-декларацій для фізичних осіб

Укрінформ
Народний депутат Юрій Дерев'янко заявив, що вніс до парламенту альтернативний законопроект щодо запровадження системи електронного декларування для фізичних осіб, які є членами конкурсних, атестаційних комісій, рад доброчесності й можуть впливати на виконання провладних функцій на заміну тому, який раніше викликав широкий резонанс у суспільстві.

Про це він розповів у коментарі кореспондентові Укрінформу.

«У п'ятницю (11 листопада - ред.) ми з нашими колегами зареєстрували альтернативний законопроект, у якому чітко виписали те, що малося на увазі. Суть дуже проста - всі, хто виконує функції держави, управлінські провладні функції, бере участь у розробці реалізації державної політики, формує кадровий склад поліції, прокурорів, чиновників, бере участь у радах доброчесності, інших радах при органах державної влади, в атестаційних, кваліфікаційних комісіях тощо, мають здавати електронну декларацію», - зазначив парламентарій.

За його словами, цей альтернативний законопроект зареєстровано під № 5318-1 і він чітко не визначає, що декларуватися мають саме громадські активісти. Так, Дерев'янко підкреслив, що до рад доброчесності чи кваліфікаційних/конкурсних комісій можуть входити як просто фізичні особи, так і представники конкретних громадських організацій.

Народний депутат запевнив, що зазначений проект закону вже не містить тих дискутивних норм, які були в попередньому, але громадські активісти спершу підтримували цей документ, а згодом знову виступили проти.

«Громадські активісти ще раз змінили свою точку зору. Вони всі казали, що якщо вони є в комісіях, то готові декларуватися, а вже на робочій групі сказали, що мали на увазі декларацію не електронну, а декларацію доброчесності, декларацію конфлікту інтересів, якої зараз не існує взагалі», - підкреслив Дерев'янко.

Водночас, законопроект Дерев'янка щодо запровадження електронного декларування для громадських активістів уже значиться в порядку денному роботи Комітету ВР з питань запобігання і протидії корупції на середу, 16 листопада.

Раніше повідомлялося, що минулого пленарного тижня у четвер, 3 листопада, законопроект № 5318 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення сфери фінансового контролю та врегулювання окремих питань застосування антикорупційних механізмів був винесений на розгляд парламентаріїв до сесійної зали, проте деякі громадські активісти, експерти громадських організацій закликали Верховну Раду не голосувати за нього і заявили, що документ суперечить досягненням, пов'язаним з е-декларуванням. Вони порівнювали цей законопроект з подібним йому в Росії щодо іноземних агентів, проте автор заперечив це. Представники ЄС також застерегли Україну від ухвалення цього законопроекту. Тоді парламентарії до розгляду документа так і не дійшли.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-