Лопай креветок, лобстерів жуй!..

Лопай креветок, лобстерів жуй!..

Аналітика
Укрінформ
Споживання елітних морепродуктів в Україні виросло на третину. Або багаті вирішили гульнути, або імпортери стали законослухняними

Близько 1 мільйону штук устриць, 15 тон лобстерів, 10 тон крабів та майже 2 тисячі тон королівських креветок з’їли українці з початку року – в цілому на 32% більше, ніж торік. А ви кажете, інфляція тарифи, електроенергія, газ, долар, Майдан…

Красиво жити не заборониш. Здається, споживачі остаточно облишили гастрономічну аскезу, прийняту в тій чи іншій мірі в останні кризові роки. Дані Асоціації українських імпортерів риби і морепродуктів (UIFSA) свідчать, що за 9 місяців поточного року імпорт риби, рибної продукції та морепродуктів високої цінової категорії (крім ікри) виріс на 32% - до 4 тисяч тонн. В грошовому еквіваленті імпорт зріс на 54% - до $16 млн.

З огляду на загальний економічний стан в Україні, дехто зі знавців схильний вважати, що подібний ріст елітного сегменту означає суттєве зменшення частки сірого імпорту в оптовій торгівлі морепродуктами. Але, на наш погляд, версія не достатньо аргументована. Загальний тренд все ж має «споживчу» природу. «В першому півріччі 2016 загальний імпорт риби і морепродуктів перевищив показники аналогічного періоду 2015 року на 46%. Це в першу чергу свідчить про позитивні показники росту ринку і збільшення споживання рибної продукції»,- так пояснюють в UIFSA.

Що вже казати про «непересічних» українців, які не зважаючи ні на що, полюбляють балувати себе морськими делікатесами - омарами, крабами, устрицями і т.ін.  Як повідомляють джерела Укрінформу в середовищі продуктових дистриб’юторів, навіть в самі сутужні економічні часи об’єми постачання найбільш популярних елітних морепродуктів – устриць та омарів, не знижувались.

Купуй українське. Навіть якщо це молюск

Існує легенда, що знаменитий герой-коханець XVIII століття — Казанова на сніданок щодня вживав по 50 устриць і на своєму прикладі довів висловлену вченими гіпотезу, що цей делікатес є потужним підсилювачем потенції.

Українці, за нашими підрахунками, з’їдають на рік близько 1 мільйона штук цих молюсків (в середньому 60-65 тисяч тонн в перерахунку на вагу). Вартість коливається від найдешевших – 30-35 грн за молюск до найдорожчих 200 грн. Тобто, українському козаку легендарний сніданок Казанови, наприклад, обійшовся би у суму від 1750 до 10 тис. грн. (це щоб переконатися, що оказія дійсно варта того – Авт.). Зазвичай, ресторанна таця для вечері на двох розрахована на 6-10 штук устриць. Тобто, трохи багатший за середнього українець в принципі може собі дозволити таке романтично-гастрономічне задоволення.

Схема роботи ринку дуже проста: завезення свіжих устриць - реалізація закладам HORECA - роздрібний продаж. Основними країнами імпорту устриці є Франція, Голландія, Іспанія, Італія, Греція. Основна проблема – зберегти молюски живими під час їх подорожі від моря до столу.

Підприємливі українці в свій час змогли налагодити промислове вирощування чорноморських устриць (вони дещо нижчої гастрономічної категорії, але досить популярні через ціну). Події в Криму в 2014 році змусили власників ферми перенести її в Херсонську область. Не дивлячись на труднощі, вони рук не опустили (опустиш тут, коли такий попит! – Ред.). Найближчим часом фермери обіцяють закидати ринок устрицями вітчизняного виробництва та потіснити імпорт.

Омар, він же лобстер

Інший символ достатку і багатства – лобстер – популярна страва в меню елітних ресторанів. І зарубаймо собі на носі: лобстер -  це гастрономічна назва крупних морських ракоподібних, що вживаються в їжу – омарів та лангустів.

В Україну імпортують два види омарів дикого лову, ареали яких не перетинаються, - канадський (або він ще називається американський). Розповсюджений в північних широтах. Основні країни-экспортери Канада, Ісландія, Скандинавія. І європейський вид омарів (Північне море, Середземне, Атлантика).

Обидва види омарів доставляються в Україну літаками. Канадські, «летять» з пересадкою в європейських хабах. Оскільки омар здатний витримати без води максимум 36 годин, без такої складної авіа-логістики не обійтись. І саме вона значно здорожує цей вид морепродуктів для вітчизняних споживачів.

Найменший рачок (так звана вагова категорія «чікс», 480-500 г) вартує в ресторані 300 грн за 100 грам. Тобто скромного лобстера можна посмакувати не менше ніж за 1,5 тис. грн.

Більші за вагою ракоподібні (від 1 кг) – коштують 500 грн/100 г. і далі. Гігантські омари, що важать до 4,5-5 кг – велика рідкість в українських ресторанах. Віддавати 20-25 тис. грн. за вареного рака, хоч і великого, навіть українські е-декларанти не всі хочуть.

На відміну від більш простих і доступних устриць, омарів імпортують в Україну в незначних кількостях – щорічно десь 10-15 тонн. Ріст споживання у цьому сегменті залишається стало помірним. Але можливі сплески, як бачимо.

Краби-нелегали та російський слід

Ще дорожчі і більш рідкісні морепродукти – живі краби. Вони ще гірше переносять дорогу до України, тому фірм, які здатні організувати їх доставку буквально по пальцям перерахувати. Тим паче, на європейських товарних біржах, де в основному закуповуються українські дистриб’ютори, виставляють інколи граничні вимоги до товарної партії - не менше 50 кг, наприклад. Це стримує легальних імпортерів.

При цьому наявний ринковий попит стимулює нелегальних постачальників, що завозять в Україну крабів з Росії. Адже найсмачнійший краб, кажуть гурмани, - далекосхідний (або камчатський). Він найбільший з промислових ракоподібних, і відповідно найдорожчий - може коштувати від 10 тис. грн. за «малюка» вагою 2-3 кг. Сірий імпорт цих крабів з Баренцового моря потихеньку процвітає. Хоча їх рідко можна зустріти в меню ресторанів. Скоріше, поставки йдуть в приватному порядку для домашнього приготування.

По-перше, у ресторанній страві такий краб дуже дорогий (знову ж таки, для кого як). А, по-друге, ні один поважний ресторатор не візьме його на кухню без відповідних санітарних сертифікатів (як і інші морські делікатеси). Репутація закладу і власне здоров’я дорожчі. Адже вітчизняні клієнти, що можуть собі дозволити чудо-страву за кілька тисяч гривень, у випадку отруєння навряд чи стануть вимагати компенсації через суд.

Бережіться устриць

Зауважимо, подібні неприємні випадки траплялися. Наприклад, в березні цього року після вечері у ресторані 5-зіркового готелю «Хаятт» у лікарню з гострим отруєнням після споживання устриць були доставлені два іноземці та офіціантка закладу. У постраждалих виявили синьогнійну паличку, яка є збудником низки інфекційних захворювань і яку дуже складно вивести з організму.

Представник компанії-імпортера морепродуктів тоді пояснював правоохоронцям та епідеміологам, що через підвищення курсу долара намагався здешевити свій товар, і змушений був везти устриці автотранспортом, а не літаком. Дорога з тієї ж Франції або Італії займає близько доби. Якщо через добу устриці не потрапили до столу, то їх треба викидати. Але так роблять далеко не завжди.

Оксана Поліщук. Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-