15 листопада: найголовніше за день

15 листопада: найголовніше за день

Укрінформ
Акції протесту в центрі Києва: жертв і руйнувань немає. В Росії затримали міністра за хабар у 2 млн доларів. Ляшко заявив, що депутата Шухевича хотіли вбити.

06.35

В Росії міністр, нібито, вимагав хабар у два мільйони доларів

Слідчий комітет Росії порушив кримінальну справу проти міністра економічного розвитку РФ Олексія Улюкаєва.  Його затримали на місці злочину під час отримання хабара у розмірі двох мільйонів доларів США. Про це повідомляється на сайті СК.

«Сьогодні слідчими Головного управління з розслідування особливо важливих справ Слідчого комітету Російської Федерації пред'явлено обвинувачення міністрові економічного розвитку Олексію Улюкаєву в скоєнні злочину, передбаченого частиною 6 статті 290 КК РФ (отримання хабара особою, яка обіймає державну посаду Російської Федерації, з вимаганням хабара і в особливо великому розмірі)», - йдеться в повідомленні.

За версією слідства, Улюкаєв незаконно вимагав від представника ПАТ «НК «Роснафта» грошові кошти за законну видачу позитивного висновку й оцінки щодо угоди з придбання ПАТ «НК «Роснафта» державного пакету акцій ПАТ АНК «Башнафта». 

Слідчі звернулися до суду з клопотанням про обрання стосовно Улюкаєва запобіжного заходу. Розслідування у цій справі триває.

«Укрінформ»: Там багато запитань. Наприклад, грошей у руки Улюкаєв не брав, а у «банківську скриньку» їх в умовах путінської Росії може покласти будь-хто. Але корупція у вищих ешелонах влади – це те, що дратує російське суспільство навіть більше, ніж «фашисти» в Україні. В Москві уже жартують: мовляв, Улюкаєв відсидить 10 років за ті 20 років стагнації, які він нещодавно напророчив економіці РФ...

08.45

Відставка Марушевської. Насіров її не прийняв і готує догану

Очільниця Одеської митниці Юлія Марушевська заявила, що голова Державної фіскальної служби Роман Насіров розпочав дисциплінарне провадження щодо неї. Про це чиновниця написала у Фейсбук.

«Перша реакція від Романа Насірова на мою заяву про звільнення: глава ДФС почав дисциплінарне провадження для оголошення ще однієї догани! No comments... Там взагалі є здоровий глузд в когось?!», - написала вона.

14 листопада Марушевська та її заступник Семен Кривонос подали заяви про звільнення  з посад. Водночас, глава Державної фіскальної служби відмовився прийняти заяву Марушевської  про відставку.

«Укрінформ»: Хто тут насправді реформатор, хто корупціонер, а хто популіст вже не важливо. Спроби хоча б щось змінити на краще вкотре розміняли на дріб’язкові «розбірки». Найгірше, що осторонь залишились президент і премєр. Вони в реформі на митниці зацікавлені не менше українського суспільства.

11.10

Акції в центрі Києві. Вимагали повернути вклади та «попросити» Авакова і Гонтарєву

Під стінами Верховної Ради України пройшов мітинг вкладників "Банку Михайлівський", VAB, Дельта Банку, банку "Фінанси та кредити", які виступали за повернення своїх вкладів. Перед парламентом зібралось майже шість тисяч протестувальників, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Поряд з парламентом також провели свої акції протесту представники "Дорожного контролю України", які вимагали відставки міністра внутрішніх справ України. Охорону громадського порядку здійснювали 5 тисяч правоохоронців з поліції та Нацгвардії. Деякі з них із собаками та металошукачами. Акції відбулись мирно, жодних заворушень помічено не було.

Перед будівлею Національного банку України також пройшли мітинги активістів партії "За життя" та "5.10". На мітингу активісти з прапорами партії "За життя" вимагали звільнення голови Нацбанку Валерії Гонтаревої.

«Укрінформ»: У підсумку нічого надзвичайного не сталося. Все обмежилось тим, що на мітинг не пропустили кількох осіб з травматичною зброєю, а «тітушки», яких засвітили в соцмережах, розчинились невідомо куди. Можна казати, що правоохоронці та спецслужби спрацювали професійно.

11.40

Соболєв вимагає у НАБУ перевірити п’ятьох депутатів. Серед них Ляшко і брати Добкіни

Народний депутат від «Об’єднання «Самопоміч», голова Антикорупційного комітету Верховної Ради Єгор Соболєв звернувся до директора НАБУ Артема Ситника з вимогами порушити кримінальні провадження щодо п’ятьох народних депутатів, які володіють великими статками та не мають підстав для їх пояснення. Про це повідомляє прес-служба об'єднання "Самопоміч".

"Олег Ляшко – один із них. Він прийшов у парламент бідною людиною і став доларовим мільйонером. Ігор Гринів – це голова президентської фракції, який майже все життя пробув у політиці і заробив чудову власність, починаючи із дуже коштовної колекції дорогих ікон і книг. Два брати Добкіни, які представляють Опозиційний блок, мають одну спільну рису. Вони справді володіють великою кількістю майна і мають мало підстав його пояснити. І Антон Яценко (член депутатської групи "Партія "Відродження" - ред.), який за документами все життя провів на державній службі і так само став дуже успішним мультимільйонером", - цитує Соболєва прес-служба партії.

«Укрінформ»: Соболєв озвучив лише частину того, що хотіла почути Україна, коли ознайомилась з електронними деклараціями народних депутатів. Тепер справа за НАБУ, для якого це буде справжнє випробування і тест на профпридатність.  

12.40

Українці в Польщі. Там запустили портал «Робота для України»

Для полегшення контакту між польськими роботодавцями та українцями, охочими приїхати до Польщі на роботу, створений портал "Praca dla Ukrainy" ("Робота для України"). Про це повідомляє "Польське радіо".

"Портал «Робота для України» - це новий інструмент в Інтернеті, що дозволяє польському роботодавцеві знайти українських працівників. Ми знаємо, що вони є, тільки не знаємо де. Знають про це агентства з працевлаштування, в їхній базі даних є різні працівники, різних професій, з різним досвідом. Але їм за послугу потрібно заплатити багато грошей, приблизно 2-3 тисячі злотих (454-682 євро) за працівника. Тому ми створили інструмент, такий професійний Фейсбук, для громадян України, щоб вони могли проявити себе, показати, що вміють робити", - наголосив директор порталу Даніель Дзєвіт.

Дзєвіт також поінформував, що на порталі вже створено близько 1000 профілів. "Це люди з професійною освітою. Частина з них живе в Україні, частина - в Польщі. Є також велика база даних студентів, молодих людей, які пов'язують своє майбутнє з Польщею, які хочуть тут працювати, розвиватися і залишитися", - зазначив він.

«Укрінформ»: У  Польщі працює майже мільйон громадян України. Приблизно половина з них нелегально і це погано. Є надія, що подібні сайти допоможуть нашим робітникам отримати легальні місця. А значить убезпечити свої заробітки, левова частина яких йде в Україну.

14.10

Депутата Шухевича хотіли використати для висловлення недовіри президенту. За словами Ляшка, потім Шухевича мали вбити

Лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко заявив, що представники «Батьківщини» вранці намагалися вивести до трибуни ВР народного депутата Юрія Шухевича, аби той зачитав проект постанови щодо початку процедури імпічменту Президента Петра Порошенка. Про це він розповів журналістам у кулуарах парламенту, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні вранці ви бачили, що Юрія Шухевича до парламентської трибуни виводили наші колеги з «Батьківщини». Без нашого відома, члена нашої фракції! Юрій Шухевич мав виступити з такою ініціативою: проект постанови про початок процедури імпічменту Президента Порошенка», - сказав Ляшко.

 За його словами, цей проект постанови був підготовлений "помічниками кума президента РФ Віктора Медведчука", зокрема Олександром Біликом. Лідер радикалів також зауважив, що сьогодні у парламенті були присутні ці люди, "запрошені до парламенту фракцією «Батьківщини»".

«Після того, як Юрій Шухевич мав би виступити з проектом постанови про імпічмент Президента Порошенка, його планували вбити. Оце був такий план провокації, що, мовляв, депутат від Радикальної партії виступає з вимогою імпічменту Порошенка, після цього Порошенко його вбиває. Цей план був запланований з єдиною метою - щоб цинічно використати нашого колегу для дестабілізації ситуації в Україні», - заявив парламентарій.

«Укрінформ»: Оприлюднена Ляшком історія добре лягає у загальну картину з дестабілізація в Україні. Інша справа, хто за цим насправді стоїть. Ау, СБУ! І не потрібно усе валити на «руку Кремля». В Україні достатньо власних «шатунів».

15.05

Падіння гривні. В Нацбанку пояснюють усе політичною напругою

У Національному банку України вважають, що на міжбанківський валютний ринок цього тижня продовжує тиснути політична нестабільність, а відтак її подальша дестабілізація загрожує розгойдуванням курсу гривні і відповідними негативними наслідками для економіки України. Про це йдеться в коментарі заступника голови НБУ Олега Чурія, інформує прес-служба регулятора.

"Хоча Україна продовжує отримувати значні надходження валютної виручки від експорту зернових та олії, а ціни на сталь та залізну руду на світових ринках відновили зростання, загострення політичної напруги викликає нервозність на валютному ринку, що нівелює вплив цих сприятливих чинників", - зазначається в повідомленні.

У НБУ наголошують, що курс гривні сьогодні вже перетнув позначку 26 грн/$: "Відтак, подальша дестабілізація політичної ситуації загрожує розгойдуванням курсу гривні і відповідними негативними наслідками для економіки України".

«Укрінформ»: Прогнозовані пояснення від НБУ. Втім, хочеться нарешті побачити від Нацбанку і дії. За словами Чурія, валютних резервів більше 15 млрд доларів і курс можна спокійно втримати. Інша річ, якщо за падінням гривні стоять зовсім інші чинники та особи, а не анонсовані акції протесту.

16.05

Фонд держмайна пише, що є два претенденти на ОПЗ. Це компанії Коломойського і Ярославського

Фонд державного майна України продовжує приймати заявки від потенційних учасників аукціонів щодо кількох об'єктів: гідроелектростанції, Українського банку реконструкції та розвитку та Одеського припортового заводу. Про це написав голова Фонду державного майна України Ігор Білоус у Facebook

«Фонд продовжує приймати заявки від потенційних учасників аукціонів одразу по кільком об'єктам. Ми вже маємо більше десяти заявок на кожну ГЕС, причому більшість інтересантів - іноземці. Є зацікавлені у купівлі УБРР і ОПЗ», - сказав він.

Білоус звернув увагу на те, що Фонд не має права розголошувати назви компаній, країни їхнього походження, їх кількість і коментувати чиїсь заяви.  «Ми ставимо усіх в однакові умови, згідно з законодавством. Тому для нас чим більше заявників, тим краще. Конкуренція дає шанс зробити більше кроків і суттєво збільшити стартові ціни», - зазначив він.

«Укрінформ»: Тим часом з відкритих джерел стали відомі претенденти на ОПЗ. Перший – це компанія «Укрнафтобуріння», яку пов’язують з Ігорем Коломойським та Віталієм Хомутинником. Другий бажаючий придбати ОПЗ – компанія Glenshee Holdings. Вона входить у групу DCH Олександра Ярославського. Аукціон заплановано на 14 грудня.

17.15

Анексія Криму. Суд в Гаазі назвав ситуацію в Криму «міжнародним військовим конфліктом»

Рішення Міжнародного кримінального суду, який прирівняв ситуацію в окупованому Криму до міжнародного збройного конфлікту, позбавило юридичної основи тези Кремля про нібито внутрішній, громадянський конфлікт в Україні. Про це написала на своїй сторінці у Facebook голова постійної делегації Верховної Ради в Парламентській асамблеї НАТО Ірина Фріз. 

"Заяви російської сторони про результати референдуму вже юридично є нікчемними. Також юридично втрачають будь-які аргументи тези Кремля щодо внутрішнього, громадянського конфлікту в Україні. Анексія Криму стала не наслідком волевиявлення мешканців півострова, а результатом загарбницьких дій Кремля щодо незалежної та суверенної держави Україна", - наголосила Фріз.

Нардеп назвала рішення суду "важливою та суттєвою перемогою". 

«Укрінформ»: Отже, Міжнародний кримінальний суд офіційно назвав те, що сталося в Криму в 2014 році військовою окупацією. І ніяких правових підстав для інтервенції Росія не мала. Що це нам дає? А дає початкову виграшну позицію у всіх судових справах проти РФ, які стосуються загарбаних активів та утисків кримських татар.

Огляд Святослава Василика. Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-