ВР звернулася до ЄС щодо будівництва газпромівських

ВР звернулася до ЄС щодо будівництва газпромівських "потоків"

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила Звернення до парламентів та органів виконавчої влади держав - членів ЄС стосовно посилення співпраці у галузі енергетичної безпеки та потенційних ризиків реалізації проектів з будівництва транзитних газопроводів в обхід України.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, таке рішення підтримали 264 нардепи.

"Верховна Рада України підкреслює, що незважаючи на воєнну агресію з боку Російської Федерації, Україна залишається надійним партнером у питанні транспортування природного газу до Європейського Союзу", - йдеться у зверненні.

У документі висловлюється глибока стурбованість у зв’язку з намірами щодо будівництва транзитних газопроводів в обхід України, реалізація яких, а також надання додаткових можливостей ВАТ «Газпром» для збільшення об’ємів перекачування газу через існуючі газопроводи "суперечить стратегії енергетичної безпеки ЄС, яка полягає у диверсифікації джерел та маршрутів енергопостачання".

Зазначається, що такі наміри ставлять під загрозу подальше використання газотранспортної системи України для постачання газу в Європу та існування маршруту Ямал - Європа через Польщу; спрямовані на знищення можливості створення ліквідного і взаємопов’язаного газового ринку в Енергетичному співтоваристві і об’єднання газових ринків Центральної, Східної та Південної Європи з ринком Енергетичного Співтовариства.

Верховна Рада наголошує, що будівництво газопроводів в обхід України є політично вмотивованим. "Його єдиною метою є просування геополітичних цілей Російської Федерації щодо ослаблення України і дестабілізації всього регіону", - йдеться у зверненні.

З огляду на це Верховна Рада України закликає Європарламент, Європейську Комісію, національні парламенти та держави - члени Європейського Союзу підтримати Україну на шляху впровадження енергетичних реформ відповідно до міжнародних зобов'язань, гармонізації законодавства України з ЄС та інтеграції енергетичних ринків України до ринку Європейського енергетичного співтовариства.

Крім того, український парламент закликає ЄС "долучитись до спільної модернізації та експлуатації газотранспортної системи України з метою максимального її завантаження та спільного забезпечення, безперебійного та надійного транспортування і постачання природного газу до держав-членів Європейського Союзу територією України".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-