Деканоідзе пішла з посади через політичний тиск - Найєм

Деканоідзе пішла з посади через політичний тиск - Найєм

Укрінформ
Голова Національної поліції України Хатія Деканоідзе була першим незалежним керівником правоохоронних органів і пішла зі своєї посади через шалений політичний тиск.

Про це в ефірі Громадського розповів народний депутат України і член колегії МВС Мустафа Найєм.

«Туди прийшла людина з громадськості, не з системи, яка ніколи не працювала у правоохоронних органах України. Цей орган намагались дуже довго підпорядкувати політикам. За часів Януковича і Ющенка цей орган був політичним - він захищав або ту, або іншу сторону. Зараз, в перший раз, цей орган очолила людина політично незалежна», - вважає Найєм.

Депутат зазначив, що новизна якостей Національної поліції призвела до конфліктів і шаленого політичного тиску на керівника.

«Керівники департаментів, обласних представництв так чи інакше узгоджувались політично. Це - біч, проти якого ми маємо виступати в подальшому. Узгодження йшли з політичними партіями, з адміністрацією президента, з керівництвом міністерства. Це традиційна історія», - розповідає він.

На його думку, поліція, яка стала фактично окремою структурою від МВС, яка просувала реформаторський дух попри небажання міністерства.

«Це була та сама Національна поліція, яка контролювала громадську безпеку і під час маршу «Азову», і під час гей-параду. Це та сама національна поліція, яка витримала протестну «Хресну ходу», — переконаний Найєм.

За його словами, єдина річ, якої уряду потрібно притримуватися для ефективної роботи та розвитку поліції - це дотримання закону, невтручання у її справи.

«Не треба порушувати закон. Не треба викликати голову національної поліції до себе в кабінет і змушувати когось залишати на посадах або прибирати з посад, або натякати натякати на якісь фігури. Не треба відправляти лідерів політичних сил в її кабінет. Не треба їй дзвонити і говорити, де, як і кого треба пересунути, як робили деякі народні депутати. Це все і є політичний тиск», - запевнив Найєм.

На переконання депутата, поліція не відстоювала нічиї політичні інтереси, і такий стан справ слід зберігати надалі. Для цього, вважає він, поліції потрібен лідер з особливими якостями.

Нагадаємо: 14 листопада голова Національної поліції Хатія Деканоідзе заявила про відставку. Відповідний рапорт вона подала голові МВС. Виконуючим обов'язки голови стане перший заступник Хатії Деканоідзе Вадим Троян.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-