А повертати вкрадене будуть ті, хто не крав

А повертати вкрадене будуть ті, хто не крав

Аналітика
Укрінформ
Що спільного між бунтівними вкладниками «Михайлівського» і позачерговими парламентськими виборами?

Президент Петро Порошенко вніс у Верховну Раду законопроект про правове регулювання повернення вкладів клієнтам банку «Михайлівський». Ошуканим буцімто вкладникам пограбованого банку раптово знадобились спеціальні преференції по поверненню їх вкладів. З якого дива?

Доки текст не оприлюднено, експерти гадають: навіщо додатково до закону про гарантування вкладів, в якому безпосередньо вказано відшкодовувати всім вкладникам втрачені депозити в сумі до 200 тисяч гривень, необхідно приймати ще один закон?

Штовханину, що супроводжувала черговий мітинг вкладників "Михайлівського" (не зовсім зрозуміло, реальних чи підставних) на минулому тижні в Києві, транслювали чи не всі засоби масової інформації. Хода з перекриттям Хрещатика, запалюванням димових шашок, сутички з поліцією забезпечили відповідну медійну картинку.

Служба безпеки України, одразу ж заявила, що це репетиція першого етапу реалізації розробленого Росією плану дестабілізації ситуації в Україні з метою оголошення дострокових парламентських виборів. Мовляв він почнеться 15 листопада з всеукраїнської акції протесту банківських вкладників, а 17 листопада акції повинні будуть трансформуватися в протест проти підвищення житлово-комунальних тарифів, який, за планами РФ, повинен перерости в блокування урядових структур.

З огляду на галас Президент мусив поспішити з реакцією. «Вніс до Верховної Ради проект закону щодо захисту ошуканих вкладників банків під час зустрічі з представниками вкладників банку «Михайлівський», - заявив він під час зустрічі з представниками протестувальників.

Цікаво, якщо мова йде конкретно про вкладників «Михайлівського», то згідно закону їм і так зобов'язані виплатити кошти. Звичайно, в тих випадках, де все було по правилах. В іншому разі ідея їх порятунку виглядає досить пікантно. Адже банкрутство банку сталося більш ніж раптово і химерно. Більшість вкладів вносилося не на депозит, а у вигляді фінансової позики на значно вигідніші (дохідні) рахунки дочірніх небанківських установ, потім аврально поверталися на баланс банку, потім були махінації з фіктивними правами, вимоги та виведення ліквідних активів та ін. До цього часу влада не надала чіткого пояснення, що сталося і хто насправді винен у ситуації з «Михайлівським». І головне, як класифікувати такі дивні фінансові операції з «вкладами».

Здається, ситуація вийшла з-під контролю і тепер найвищі особи в державі намагаються показати хорошу міну при поганій грі. Ще в серпні президент Петро Порошенко вперше заявив, що вкладникам банку «Михайлівський» будуть повернуті вкрадені гроші. Але тоді він стверджував, що громадянам, на яких не поширюється гарантії Фонд гарантування вкладів (ФГВФО), «будуть спрямовані всі вилучені кошти» у тих, хто «їх вкрав». Хто ці крадії і де ці гроші зараз, ніхто не знає.

Як повідомлялося раніше, чиновникам довелося видумувати кілька варіантів повернення грошей жертвам «Михайлівського» (як безпосередньо через Фонд гарантування, так і без його залучення). На сьогодні відомо, що в реєстр вкладників, які мають право на відшкодування вкладів за рахунок ФГВФО, інформація про осіб, які укладали договори позики зі спорідненими фінансовими установами не включена. І якщо в кінці травня ФГВФО говорив, що гарантовані депозити складають 2,6 млрд грн, то зараз мова йде лише про 1 млрд грн.

Однак, не всі вкладники погоджуються з такою трактовкою свого статусу. Про що і свідчать акції протесту.

"Якщо говорити в масштабах України, а не тільки про банк «Михайлівський», то це значна проблема, тому що близько 60 банків знаходяться або в стадії ліквідації, або призупинили свою діяльність і зараз виводяться з ринку. І відповідно вкладники цих банків є постраждалими особами. З частиною з них Фонд гарантування вкладів розрахувався, але у багатьох ще, скажімо так, не закриті їхні вимоги ", - зазначив фінансовий аналітик Григорій Перерва в ефірі радіостанції «Голос Столиці». 

Отже, навіщо законопроект, який захищає уже захищених?  Гарант хоче приписати заслугу в рішенні болючого соціального питання собі? Але чи не вийде так, що відшкодовувати вкладникам, втягнутим в некрасиві махінації,  вкрадені з банків-банкрутів гроші будуть усі платники податку? Їм це явно не сподобається…

Оксана Поліщук. Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-