Збройні провокації під час акцій у Києві поліція зупинятиме жорстко - міністр

Збройні провокації під час акцій у Києві поліція зупинятиме жорстко - міністр

Укрінформ
Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков закликав Нацполіцію і Нацгвардію забезпечити мирний характер проведення масових акцій та гарантувати безпеку як їхніх учасників, так і людей, які знаходяться поруч.

Про це він написав у своєму зверненні до службовців Нацполіції і Нацгвардії України на своїй сторінці у Facebook.

"Звертаюся до кожного співробітника Національної поліції і до кожного бійця Національної гвардії України... Сьогодні я закликаю вас проявити ще одну дуже важливу рису правоохоронця – витримку, терпіння і вміння забезпечувати безпеку масових акцій. Стаття 39 Конституції України гарантує право громадян збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації, про проведення яких завчасно сповіщаються органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування", - зазначив Аваков.

Він підкреслив, що "акції повинні бути мирними, без зброї, а участь в них – добровільною!".

"Я вимагаю від Нацполіції і Нацгвардії забезпечити мирний характер проведення будь-якої масової акції та безпеку як учасників, так і людей, що знаходяться поруч. Правоохоронні органи України не є учасником політичного процесу. Правоохоронні органи України забезпечують право громадян на проведення мирних масових акцій. Але я наказую кожному співробітнику – приймати найжорсткіші заходи і припиняти спроби пронести або застосувати будь-яку зброю, спровокувати силове протистояння, створити небезпечну ситуацію для мирних громадян, які не є учасниками акції. Діяти швидко, рішуче і професійно", - наголосив міністр.

Він додав, що "провокатори і заколотники повинні бути затримані та ізольовані. А їхню причетність, вину та міру покарання визначить суд".

"Наше завдання – забезпечення громадянських прав і безпеки кожної людини. За це стояв Майдан. Для цього ви отримуєте наказ виходити на вулиці. У будь-якій ситуації – Служити і Захищати!" - підсумував міністр.

Як повідомляв Укрінформ, раніше начальник Головного управління Національної поліції у місті Києві Андрій Крищенко заявив, що столичні правоохоронці посилять роботу найближчими днями у зв'язку з проведення у Києві близько десяти протестних акцій. За попередніми розрахунками, у ці дні участь в акціях братимуть від п'яти до 50-ти тисяч громадян. Забезпечувати правопорядок у ці дні будуть близько п'яти тисяч правоохоронців, у тому числі представники Національної гвардії.

Раніше в СБУ заявили, що з 15 по 25 листопада Росія запланувала провести в Україні спецоперацію "Шатун" з метою внутрішньої дестабілізації ситуації в країні і проведення дострокових парламентських виборів. У своєму плані Росія розраховує на ефективність використання низки громадських організацій, які вже сьогодні проводять ряд масових акцій протесту як у столиці, так і в інших регіонах держави. Старт російської операції, за даними СБУ, заплановано на 15 листопада зі всеукраїнської акції протесту банківських вкладників. Надалі з 17 листопада основний акцент протестних акцій зміщуватиметься на питання підвищення тарифів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-