Застосовувати до України подвійні стандарти в питанні безвізу не можна - Геращенко

Застосовувати до України подвійні стандарти в питанні безвізу не можна - Геращенко

Укрінформ
Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко переконана, що українська сторона повинна чітко заявити: застосовувати до України подвійні стандарти в питанні безвізового режиму не можна.

Про це вона сказала під час погоджувальної ради у понеділок, інформує прес-служба БПП.

«Якщо говорити про нашу позицію відносно того, що сьогодні український парламент має зробити напередодні надання безвізу, напередодні річниці Революції гідності, то мені здається, що ми маємо зараз не по посольствах бігати, як дехто робить, і просити щоб Україні не давали безвізовий режим. А маємо об’єднатися навколо того, аби було надано безвізовий режим, і тут важливо, аби завтра український парламент першим прийняв заяву до Ради ЄС відносно того, що є порушення і Угоди про асоціацію, і нашого діалогу щодо енергетичного співтовариства в тих останніх рішеннях, які прийняв ЄС. Україна виконала всі 144 критерії Плану дій щодо візової лібералізації. За цей час у нас з’явилися додаткові важкі обставини – це війна. У той же час, Україна не відмовилася від виконання жодного з цих критеріїв», – наголосила Геращенко.

Вона додала, що українська сторона повинна чітко заявити: застосовувати до України подвійні стандарти в питанні безвізового режиму не можна.

«Ми чітко усвідомлюємо, що у ЄС є сьогодні додаткові ризики. Це правда. Але в підписаному Плані дій щодо лібералізації не було жодного слова про так званий «спеціальний механізм». Українська сторона не втручається жодним чином і ми підтримуємо пропозицію ЄС щодо необхідності «спеціального механізму», але це ніяк не може прив’язуватися до України. Адже в Плані дій не йшлося про таку норму. Ми маємо чітко заявляти, що не можна до України застосовувати подвійні стандарти», - зауважила політик.

Як відомо, завершення процесу скасування візових режимів для України та Грузії сьогодні затримується, адже поставлено у залежність від ухвалення в Євросоюзі нового так званого запобіжного механізму призупинення безвізових режимів для усіх третіх країн. Переговори з цього питання в ЄС вже тривають півроку, і консенсусу поки що не досягнуто.

Водночас Україна виконала усі 144 критерії плану дій з візової лібералізації, а відтак чекає від європейської сторони дотримання своїх політичних зобов’язань з цього питання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-