10 листопада: найголовніше за день

10 листопада: найголовніше за день

Укрінформ
В Криму затримали чергових «українських диверсантів». МВФ перевірятиме активи українських чиновників за кордоном. Україна позиватиметься до РФ через незаконний видобуток копалин в Чорному морі

01.00

Санкції США проти Росії. В Держдепі обіцяють, що вони триватимуть до повернення Криму Україні

Санкції, накладені Штатами на Росію за порушення нею суверенітету України, залишатимуться в дії до повернення Криму. Про це заявив заступник речника Державного департаменту США Марк Тонер, передає кореспондент Укрінформу.

«Наша позиція була і залишатиметься - впродовж цієї адміністрації - незмінною. Стосовно санкцій по Криму - вони залишатимуться в дії, поки Росія не забере свої сили з Криму та не поверне півострів Україні», - сказав Тонер.

За його словами, Держдеп не змінив і свого ставлення до дій Російської Федерації на сході України. «Стосовно інших санкцій проти Росії, пов’язаних із її діями на сході України, то вони діятимуть до повного втілення мінських угод», - наголосив він.

«Укрінформ»: У нашому мінливому світі можливе все. Тим більше все можливе у зовнішній політиці США після обрання президентом Дональда Трампа. Сьогодні ніхто не дасть гарантій, що вирішить Трамп та його оточення щодо санкцій проти РФ. Новий президент повинен вирішити, що буде вигідніше – меркантильно пом’якшити санкції, які завдають збитки і США, чи бути принциповим та послідовним і далі тиснути на Кремль.

09.45

В Криму затримали чергових «українських диверсантів». В Міноборони назвали це фейком

Федеральна служба безпеки Росії заявляє про "затримання членів диверсійно-терористичної групи Головного управління розвідки Міністерства оборони України". Про це повідомляється на сайті ФСБ РФ.

"Федеральною службою безпеки Російської Федерації 9 листопада 2016 року в місті Севастополі затримано членів диверсійно-терористичної групи Головного управління розвідки Міністерства оборони України, які планували здійснення диверсійних акцій на об'єктах військової інфраструктури і життєзабезпечення півострова Крим", - йдеться в повідомленні.

Також ФСБ повідомляє, що у затриманих вилучено вибухові пристрої великої потужності, зброю і боєприпаси, засоби спеціального зв'язку, а також карти-схеми об'єктів "передбачуваних диверсій".

Речник Міністерства оборони України з питань АТО Андрій Лисенко заявляє, що інформація ФСБ про затримання «чергових українських диверсантів» не відповідає дійсності. «Ніхто нікого не затримував. Спецслужби Росії це роблять з одною метою - показати ефективність цієї спецслужби, ввести в оману російський народ та світову спільноту, нашкодити авторитету українських Збройних Сил», - підкреслив Лисенко.

"Головне управління розвідки Міністерства оборони України спростовує заяви ФСБ РФ про нібито затриманих співробітників ГУР у Севастополі. Цей черговий фейк російських спецслужб спрямований на приховування особистих репресивних дій проти мешканців півострова, а також з метою дискредитації України в очах міжнародної спільноти", - йдеться у повідомленні Міноборони України.

Згодом російські ЗМІ опублікували список прізвищ учасників групи "українських диверсантів", затриманих ФСБ РФ в Севастополі. Серед затриманих: Олексій Бессарабов, Дмитр Штибліков, Володимир Дудко. Штибліков і Бессарабов були співробітниками аналітичного центру "Номос", і звинувачення, висунуті ФСБ у підготовці "диверсій" на території півострова - маячня. Про це сказав аналітик, співробітник "Номоса" Михайло Гончар.

«Укрінформ»: За логікою ФСБ Україна регулярно засилає в Крим шпигунів та терористів, які повинні підривати електростанції, станції очистки води і газопроводи. Складається враження, що російські спецслужби або захопились показухою, або діють в рамках великого плану. Одна із задач цього плану – заморожування переговорів з обміну політв’язнів.

11.35

Смертельна пожежа у будинку для літніх осіб в Броварах. Власники пансіонату можуть сісти на три роки

Прокуратура завершила досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом пожежі у будинку для літніх осіб у Броварському районі на Київщині 29 травня, внаслідок чого загинули 18 людей. Про це інформує прес-служба прокуратури Київської області.

«Власнику будинку для літніх осіб оголошено підозру за статтею  «порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки», - йдеться у повідомленні. Як зазначили у прокуратурі, у ході досудового розслідування установлено, що пожежа виникла внаслідок злочинної самовпевненості та недотримання правил пожежної безпеки.  Підозрюваному загрожує покарання у вигляді позбавлення волі терміном від 3 до 8 років.

«Укрінформ»: Жахлива трагедія у селі Литочки ще раз нагадала до чого призводить людська жадібність і недбалість. Чекаємо, що покарання понесуть не лише власники, як згодом з’ясувалось, незаконного пансіонату, але й керівники держустанов, які давали дозволи та закривали очі на порушення. До речі, за послуги пансіонат брав з людей до 8 тисяч гривень в місяць.

13.30

Сміттєва катастрофа на Львівщині. Влада області визначилась де будувати переробні заводи

Голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка назвав адреси узгоджених із територіальними громадами ділянок під спорудження сміттєпереробних заводів. Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Для розміщення сміттєпереробних комплексів обрали ділянку площею 12,8 га у Яворівському районі; 15 га - у Миколаївському районі неподалік Нового Роздолу; 3 га - неподалік села Брониця у Дрогобицькому районі поряд із місцевим сміттєзвалищем», - зазначив Синютка.

За словами голови ЛОДА, проведено переговори із 26 компаніями, що зацікавлені у побудові сміттєпереробного комплексу. Їхні пропозиції різноманітні та передбачають різні методи переробки сміття. До 10 грудня буде оголошено інвестиційний конкурс.

«Укрінформ»: Щодо «сміттєвих» планів Львівської ОДА можна сказати лише одне – це потрібно було зробити ще 10 років тому. В першу чергу влада мала розвантажити Грибовицький полігон, який врешті-решт і спровокував катастрофу. Куди цікавіше дізнатись, куди сьогодні Львів діває сміття. Зафіксовано багато випадків несанкціонованого викидання міських відходів по різним районам області і хтось за це має відповідати. 

14.00

Трагедія МН17. Розслідування Bellingcat доводить, що російське командування віддавало наказ відправити «Бук» на Донбас

За відправлення військової техніки на непідконтрольну Києву територію Донбасу відповідальне командування російських збройних сил. Про це заявив засновник міжнародної групи розслідувань Bellingcat Еліот Хіггінс, передає "Українська правда".

"Складно назвати ім'я людини, яка віддала наказ. Але спільна слідча група має великий масив записів", - наголосив він в інтерв'ю DW. "І з них, можливо, стане зрозуміло, хто зробив запит на пускову установку, куди прохання скерували, і хто дав цьому статися (збиття літака Boeing 777 біля Тореза Донецької області 17 липня 2014 - ред.)", - додав Хіггінс.

«Укрінформ»: Розслідування Bellingcat важливий пласт доказів проти Росії у цій справі. Віримо, що британські журналісти зможуть не лише довести своє розслідування до кінця і назвати прізвища замовників та виконавців. Але й будуть серед тих, хто виступить проти Росії в суді.

14.50

Україна позиватиметься до РФ через незаконний видобуток копалин. Тука каже, що усі необхідні докази уже зібрали

Україна зібрала необхідні докази щодо факту незаконного видобутку українських копалин та готує позов проти Росії до Міжнародного трибуналу ООН з морського права. Про це заявив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Подобається це комусь чи ні, міжнародні судові організації не приймають аргументів на кшталт "всім відомо", "та і так всі знають". Аби довести факт бандитського незаконного видобутку українських копалин, які знаходяться у визнаних всім світом територіальних водах виключно економічної зони України, саме і була влаштована ця подорож (корабля української Держприкордонслужби, який займався збором доказової бази за фактами агресії - ред.)", - сказав Тука.

Заступник міністра також додав, що сума позову проти Росії за встановленими фактами сягатиме цифри "з дев'ятьма нулями", проте точну цифру він не назвав. 

«Укрінформ»: Мова йде про незаконну промислову діяльність РФ в районах Голіцинського та Одеського газових родовищ. Нагадаємо також, що російська компанія «Чорноморнафтогаз», яка незаконно привласнила українські активи після анексії Криму, щорічно видобуває на українському шельфі Чорного моря 2 млрд. кубометрів газу.

15.15

Наслідки е-декларування. МВФ перевірятиме активи українських чиновників за кордоном

Міжнародний валютний фонд допоможе Національному агентству з питань запобігання корупції перевірити майнові та фінансові активи декларантів з вищого ешелону влади за межами України. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила голова НАЗК Наталія Корчак.

"МВФ вважає, що головна увага НАЗК стосовно перевірок декларацій має бути до чиновників з найвищого ешелону влади. Бо "риба гниє з голови". Відтак, Міжнародний валютний фонд пообіцяв всебічну допомогу при перевірці майнових та фінансових активів українських декларантів за межами держави", - написала Корчак.

Вона повідомила, що старший експерт фінансового сектору МВФ Емануель Матіас під час сьогоднішньої зустрічі в НАЗК зазначив, що Фонд "прискіпливо стежить за ситуацією в Україні". "Відповідно, вони побачили певну непослідовність у деклараціях деяких українських топ-посадовців: статки, про які писала міжнародна преса, наразі чомусь відсутні в електронному Реєстрі", - зауважила голова НАЗК.

«Укрінформ»: Процес запущено. За українських чиновників та нардепів візьмуться в цілому світі. І це добре, бо якщо в Україні наші можновладці  розраховують «порішати» усі свої проблеми зі статками, то з міжнародними антикорупційними організаціями «домовитись» не вийде. 

16.30

Легалізація грального бізнесу. Аваков закликає прийняти закон, бо держава недоотримує 300 млн. доларів податків

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков закликає Верховну Раду невідкладно розглянути й прийняти законодавство, що регламентує гральний бізнес. Про це він написав у Фейсбуці.

"Звертаюся до Верховної Ради із закликом: невідкладно розглянути законопроекти й прийняти будь-який проект – що встановлює правила, обмеження на цьому ринку і повертає цей тіньовий грошовий потік під контроль держави! Нам потрібні ці податки! Я оцінюю податки, що недоплатили, до бюджету з сектора "гри" у суму не менше 300 000 000 доларів. Може, досить дурника клеїти, товариші лобісти і контр-лобісти!? Чи не пора навести порядок?!!", - написав він.

«Укрінформ»: Україна залишається єдиною країною в Європі, де не врегульований гральний та букмекерський бізнес. Про втрати держави через це годі й говорити. За словами Авакова, за два тижні в Україні перевірятимуть усіх легальних операторів та закриватимуть нелегальних. При цьому у Раді вже кілька років лежать потрібні законопроекти, до яких у депутатів ніяк не доходять руки.

17.15

Битва за Мосул. Коаліція планує захопити аеропорт

Іракські сили безпеки готуються до штурму аеропорту Мосула, який знаходиться на південній околиці міста, щоб посилити тиск на бойовиків ІДІЛ. Офіцери кажуть, що вони планують відновити свій наступ на північ, вгору по західному березі річки Тигр в напрямку міста, повідомляє Reuters.

"Нам необхідно розширити тиск на супротивника в різних областях", - сказав генерал-майор Тамер аль-Хусейні, командир елітного підрозділу поліції. За його словами, операції будуть відновлені протягом двох днів.

Представник сил швидкого реагування, підполковник Дхія Міжир, сказав, що метою є площа з видом на нефункціонуючий аеропорт Мосула, щоб не дозволити бойовикам ІДІЛ використовуючи його як перевалочний пункт для наступу. Офіцери армії також розповіли, що бойовики вибухом завалили злітну смугу бетонними стінами, щоб унеможливити посадку літаків.

Супутникові знімки розвідувальної фірми Stratfor також показали, що бойовики вирили глибокі траншеї на злітно-посадочних смугах і зруйнували будівлі, щоб запобігти просуванню військ з використанням ангарів або інших об'єктів. В той же час, сили, що наступають на східній стороні Тигра, націлені на два села, що розташовані на краю стародавнього ассірійського міста Німруд.

«Укрінформ»: Менш ніж за місяць сили коаліції суттєво просунулись околицями Мосула. Втім штурм самого міста може перетворитись, за словами іракських командирів, у «кошмар». Бойовики ІДІЛ добре закріпились у місті. Великою перешкодою для наступу є і тисячі мирних мешканців Мосулу, яких бойовики використовують як живий щит. 

Огляд підготував Святослав Василик. Київ. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-