Порошенко: Негайно треба повернути правду в підручники з історії

Порошенко: Негайно треба повернути правду в підручники з історії

Укрінформ
Президент Петро Порошенко зустрівся з відомими українськими правозахисниками – засновниками та членами Української громадської групи сприяння виконанню Гельсінських угод (Українська Гельсінська група) з нагоди 40-річчя створення цієї правозахисної організації.

Про це повідомляється на сайті глави держави.

«Як український Президент я дуже шаную ту величезну справу, яку ви зробили для того, щоб взагалі створити Україну і відновити нашу незалежність», - сказав Президент.

Він відзначив, що справа правозахисників у питаннях відстоювання української державності не втрачає актуальності й сьогодні, коли Україна проходить одне з найважчих випробувань у своїй історії.

«Я твердо вірю в Україну, український народ, пишаюся тими Збройними силами, які ми створили. Я твердо вірю в перемогу нашої української дипломатії і вірю в мудрість українського народу, який сьогодні не дає можливості Росії зсередини дестабілізувати ситуацію. Україна - щось дуже важливе в серці і ви довели це власними діями», - наголосив Президент.

Учасники зустрічі звернулися до нього з пропозиціями щодо вдосконалення системи національного виховання молоді, гідного вшанування пам’яті українських правозахисників-дисидентів, реабілітації тих борців за волю України, які за збігом історичних обставин не набули такого визнання, продовження процесу декомунізації та дерусифікації вітчизняного інформаційного простору, підсилення ролі громадянського суспільства та реформування політичної системи.

Президент наголосив на важливості відновлення історичної справедливості та донесення історичної правди про борців за волю та незалежність України за часів тоталітарного радянського режиму. На його переконання, повернення правдивої інформації в підручники з історії України про борців за незалежність нашої держави необхідно зробити негайно, і Міністерство освіти і науки вже здійснює підготовку цих змін.

Глава держави підтримав звернення правозахисників щодо необхідності внесення змін у навчальні програми закладів освіти з метою «повного та правдивого висвітлення ролі українських правозахисників в процесі відновлення української незалежності». Він також запевнив присутніх у готовності ініціювати відповідні зміни як на рівні Кабінету Міністрів, так й на рівні обласних державних адміністрацій щодо збільшення бюджетних витрат на матеріальну допомогу (іменні стипендії Президента України) українським правозахисникам-дисидентам та гідного вшанування їхньої ролі в історії незалежної України.

«Від щирого серця хотів би сказати кожному з вас величезне дякую, бо в моїх очах учасники Гельсінської групи були і є справжні герої. На моє глибоке переконання, надзвичайно важливо, що ваш внесок у відновлення української незалежності ми обов'язково відзначили і запам'ятали», - додав Порошенко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-