Раптова смерть правозахисника у Москві

Раптова смерть правозахисника у Москві

Аналітика
Укрінформ
Чи знайдуться відповіді на деякі питання, що виникають після смерті Володимира Шрейдлера?

Ще одна важка втрата. Пішов з життя російський опозиційний журналіст, правозахисник, перший і поки останній представник омбудсмена України в Росії (монітор-омбудсмен) Володимир Шрейдлер. Смерть, зовні, з природних причин - хворе серце. Так хто ж знає, чому, якщо сталася вона в країні з такою поганою репутацією, як сьогоднішня Російська Федерація.

Я не настільки добре і довго був знайомий з Володимиром Шрейдлером, щоб зватися його другом або хоча б приятелем, але його смерть, вибачте за банальність, вразила в саме серце. Тому що останні два місяці ми спілкувалися досить регулярно. Я інтерв'ював його, ми радилися, обговорювали, як краще подати. Разок добряче посварилися. Однак після півгодинної розмови на підвищених тонах, ну тобто практично крику, говорили один одному одні й ті ж слова: «Сподіваюся, це ніяк не вплине на нашу подальшу спільну роботу. Ви ж розумієте, що нам не можна лаятися. Одну справу робимо». І обидва засміялися на прощання.

ВЕЛИКИЙ І СМІЛИВИЙ ПРАВОЗАХИСНИК

Ми з ним познайомилися під час висвітлення процесу Савченко. У спілкуванні з приставами Шрейдлер був чудовий, надзвичайно ввічливий і усміхнений. «Згідно з інструкцією, ви зараз повинні зробити те-то і те-то». «А от зараз, за законом таким-то, я маю право пройти туди-то і зробити те-то». І ті погоджувалися. Здавалося, для нього самого це був маленький реванш за той постійний безлад, що коється у російському судочинстві (виконання покарань, вибори, далі - скрізь).

Потім щільного спілкування не було. І ось загострилася ситуація навколо Національного культурного центру України на Арбаті. Володимир Ілліч бився за нього, за те, щоб зруйнувати принизливі та образливі для України корупційні схеми, які склалися в московському НКЦУ за довгі роки з такою безкомпромісністю, що у багатьох, хто не знав його раніше, з'являлися питання. «А він точно «свій»? Не підставний, не «гебешний»? Якийсь дуже вже гучний і дуже сміливий». Доводилося пояснювати, що людина він надійна, добра, а такий елемент театральності, надмірності - це через темперамент і походження.

«Я ж єврей з Батумі!» - пояснював він хвилині на п'ятнадцятій знайомства. «А-а-а, так ось чому у вас такий цікавий акцент...». Ми з ним одразу дійшли висновку, що є практично родичами, як по єврейській лінії (кожен одесит, незалежно від походження, вважається якоюсь мірою євреєм), так і по чорноморській. Тому спілкуватися з ним було легко і радісно. (І в Москві, і в Таллінні часто не вистачає саме такої південної, сонячної надмірності).

У наше інтерв'ю - правильне, функціональне, у справі - не увійшли якісь біографічні моменти. Наприклад: «Знаєте, що мене насторожило у концертах, що проводилися в той час в Українському культурному центрі? Там не було українського духу. А я це відчуваю. Знаєте, я ж закінчив у Батумі музичну школу. Я це дуже відчуваю».

Дивлячись на його руки, не жилаві, але великі, сильні, слухаючи його розповіді, як він з нарядом поліції не пускав до НКЦУ провокаторів («Довелося жорстко поштовхатися, але нікого не пустили!»), важко було уявити його хлопчиком-кульбабою з музичної школи зі скрипочкою в руках. Але, напевно, він таким і був. (Цікаво, чи збереглися десь дитячі фотографії?).

І взагалі, за його віршами (не завжди ідеальними), за його постами відчувалася ніжна, світла душа, схована у великому, масивному тілі.

ПІДОЗРИ В КРАЇНІ З ПОГАНОЮ РЕПУТАЦІЄЮ

Про причини смерті. У першій новині про неї говорилося, що у Шрейдлера було хворе серце. І далі без посилань, без прізвищ: «...більшість тих, хто знав Володимира, стверджують, що журналіста довели до смерті, оскільки останнім часом йому почали надходити погрози».

Підозри природні, коли помирає людина з таким статусом (монітор-омбудсмен України в Росії), і такою кількістю загроз. Але ці підозри в сьогоднішній РФ не можуть бути перевірені жодним чином. Про що говорити, згадаймо історію з отруєнням Володимира Кара-Мурзи-молодшого. Лікарі витягнули його з того світу. Однак, коли його вивозили на реабілітацію в США, склад отруйної речовини лікарі так і не назвали.

Згадаймо, як помирала Валерія Новодворська, людина зі здоров'ям, підірваним в «гебістських» катівнях. Її було доставлено у відділення гнійної хірургії московської МКЛ № 13, де померла від флегмони лівої стопи, ускладненої сепсисом. Смерть настала внаслідок інфекційно-токсичного шоку.

Сепсис, інфекційно-токсичний шок... Чи своєчасно і правильно надавалася медична допомога? Чи був пацієнт захищений від можливого шкідливого впливу? Де і від кого в Росії можна чекати об'єктивної відповіді на ці питання? Питання риторичне. А без об'єктивного, незалежного розслідування всі припущення та підозри залишатимуться безпідставними здогадками, що викликають звинувачення у безграмотності та обмові.

Як помирав Володимир Шрейдлер. У викладенні Олени Васильєвої зі слів його брата Леоніда це було так (вибачте, додзвонитися не вдалося):

«Вчора вранці (тобто 7 листопада. - Ред.) Володя відчував себе добре, був у поліклініці, проходив комісію підтвердження інвалідності. Йому повісили Холтер - добовий моніторинг тиску. Можливо, передавили.

До вечора у Володі заледеніла права нога, брат був поруч, викликали швидку. Швидка відвезла його в 12 лікарню. Там в приймальному покої його маринували більше години, не могли вирішити, куди покласти. Знайшлося місце в кардіореанімації. Володя не довіряв лікарям, намагався все сам регулювати. Він кілька разів звернув увагу лікарів, що йому боляче, і він відчуває, як від ноги вгору щось рухається. Сам припустив, що це може бути тромб. Але ніхто на це не звернув уваги.

А о 7.30 ранку Льоні зателефонували з лікарні і повідомили, що Володя помер.

Шер (прізвисько, скорочене від прізвища. - Ред.) збирався наступного тижня їхати в Київ...».

Наскільки я розумію, при вимірюванні артеріального тиску за Холтером манжету вішають на плече. Тому навіть якщо її і «передавили», навряд чи це могло спричинити оніміння ноги. А от далі знову-таки піди зрозумій - просто лікарська недбалість або злий умисел. При цьому зустрічні недовіра Шрейдлера до лікарів і байдужість лікарів до Шрейдлера. Далі - швидке згасання за тиждень до чергового виїзду в Київ.

Однак це все просто домисли. А розслідування немає і не буде.

Але якщо б і було, ми що, не бачили розслідувань у справах українських політв'язнів?..

ПОСТИ І ВЕРСІЇ

Напередодні, за місяць до смерті Шрейдлер зрушив брилу. Він домігся того, що після великої представницької прес-конференції щось зрушилося в розгляді ганебної ситуації з Національним культурним центром України в Москві. Судячи з його позитивного настрою, робота зі зламу корупційної схеми, що склалася в НКЦУ, тривала.

Ось цікавий пост у Фейсбуці Володимира від 5 листопада:

«ДЯКУЮ ВСІМ, БУХГАЛТЕРА НАШІ!!! (очевидно помилка, слід читати «ЗНАЙШЛИ». - Ред.)

Пост не видаляю, щоб було зрозуміло....

УКРАЇНО! Терміново потрібен висококласний, професійний бухгалтер з України, який зможе приїхати в Москву для того, щоб зробити фінансові звіти згідно з правилами українського діловодства! Організація все оплатить! Всі подробиці в приват.

5 листопада 2016 року, Москва, Росія, Володимир Шрейдлер»

Останній перепост був зроблений о 10:57 6 листопада:

Виходячи з цього, можна припустити, що бухгалтер був знайдений тільки вранці 7 листопада, після чого Володимир виправив пост, щоб йому більше не слали пропозицій і не обговорювали його запит в коментах.

Отже, скоріш за все, 7 листопада в суботу вранці Шрейдлер відкрито повідомляє, що в Україні знайдено високопрофесійного бухгалтера, який погодився приїхати в Москву для того, щоб зробити, очевидно, в НКЦУ (де ж ще?) фінансові звіти. А наступного тижня 14-18 листопада Володимир Шрейдлер збирався їхати в Україну (з фінансовими звітами, підготовленими бухгалтером з України?). Але вже 7 листопада під вечір йому стало зле. І вранці 8 листопада він помер.

Безумовно, «після того не означає внаслідок того», але все ж чи не надто близький збіг за часом такої важливої події, як знаходження потрібного фахівця, і різкого погіршення здоров'я, що призвело до смерті.

Природне запитання. Чи може якось проявити себе названий «висококласний, професійний бухгалтер з України»? Якщо бухгалтер проявить себе, буде цікаво його послухати. Якщо ж не проявить, то чому? Тому що злякався? Можливо. І цілком логічно.

Але можливе й інше припущення. А чи є цей «бухгалтер» в принципі? Чи це не підставна особа, чи не провокація? Таке припущення тягне за собою інше питання. Нам, громадянам України, чи не здається дивним, що для ліквідації корупційної схеми в Національному культурному центрі України в Москві представник українського омбудсмена, але при цьому російський громадянин Володимир Шрейдлер в приватному порядку (!) через свої соцмережі (!!!) шукає «висококласного, високопрофесійного бухгалтера з України», який знає «правила українського діловодства». По-моєму, це якось трохи соромно. Точніше - дуже соромно.

Ще з'являються питання до держструктур. 7 жовтня через «Укрінформ» Шрейдлер звернувся в Національне антикорупційне бюро України з проханням перевірити фінансову діяльність державної установи - Національного культурного центру України в Москві. При цьому він обіцяв свою допомогу: «Я пальцем покажу будь-яким експертів, які мають досвід слідчих дій з економічних питань, де шукати і що шукати».

Зрозуміло, що це не офіційний запит, але все ж... Чи Була якась реакція в НАБУ на гучні викриття корупції в НКЦУ? А якщо не в НАБУ, то в якихось інших держструктурах України?

У ті дні в розмові зі мною Шрейдлер із задоволенням казав, що керівництво Державного управління справами, у веденні якого перебуває НКЦУ, нарешті пішло на контакт з ним і навіть почало радитися з різних питань. Цікаво, а що сьогодні може сказати ДУС про ситуацію в Культурному центрі України, розташованому на Арбаті?

Я сам зараз не в Москві. І не можу додзвонитися Леоніду Іллічу, брату Володимира Ілліча. І ось у зв'язку з цим, мабуть, головне на даний момент питання. А де комп'ютер (смартфон, айфон) Володимира Шрейдлера? Чи не загубився, чи справний? Чи може отримати до нього доступ хтось з авторитетних соратників Шрейдлера, російських правозахисників, порядних юристів?

Якщо ж, ризикну припустити, комп'ютер з деяких причин виявиться недоступним, то чи є якісь юридичні процедури, що дозволяють українським правоохоронним органам вимагати в адміністрації Фейсбуку право на доступ до «привату» покійного, українського монітор-омбудсмена, але російського громадянина?

Але якщо запідозрити кримінал у смерті Шрейдлера, то версія, що ключову роль зіграла його боротьба з корупційною схемою в НКЦУ, мені не здається вичерпною. Вона може бути і відволікаючою.

БЕЗ МОНІТОР-ОБМБУДСМЕНА

Останнім часом Шрейдлер почав ставати занадто дратівливим чинником. Він був дуже помітний в ефірах російських телеканалів. На Першому каналі рятував від побиття українського політолога. На НТВ прямо сказав, що українці ще довго не пробачать росіянам Криму і Донбасу. Він не боявся фізичного протистояння і був сміливий у будь-якій ситуації. Його дії вже почав коментувати так званий «політолог» Кремля Сергій Марков.

А пам'ятаєте новину про хлопця, який тримав український прапор на «Російському марші» і був затриманий тільки за це? Шрейдлер домігся, що цього чоловіка відпустили без складання протоколу. Та й просто сама по собі наявність в Росії монітор-омбудсмена від України, який, до того ж, стрімко набував популярності, була неприємною. Кремль любить принцип дзеркальності. В Україні немає монітор-омбудсмена від Росії. Значить, і в Росії не повинно бути. А з якої причини - інше питання. І я зовсім не впевнений, що зараз хтось ще погодиться взяти на себе цю роль.

Тобто можна припустити таку схему. Якщо всі погодяться, що Шрейдлер помер з природних причин, то мета досягнута. Зник яскравий захисник українців у Росії.

Якщо ж в це не повірять та почнуть копати далі - то є інша лінія захисту. Мовляв, не виключено, що Володимир загинув у кримінальних розборках. Але ж мова йде про Національний культурний центр України. І хоч Шрейдлер помер на території Росії, Москва може дистанціюватися від цієї смерті, киваючи на Україну і на її нездатність розібратися з НКЦУ.

Та й просто важко сказати, як дратувала у Росії людина, яка підписує свої пости в Фейсбуці ось такими рядками:

«Україно, Брати і Сестри, Я молюся за Вас!
Я Вірю в Вас і Вашу ПЕРЕМОГУ!
Слава Україні! Героям Слава! Смерть сука ворогам!
Удачі і Свободи! Володимир Ш..е..р»

Загалом, питань багато. Чи знайдуться якісь відповіді?

Світла пам'ять світлій людині, щирому другові України Володимиру Шрейдлеру.

Олег Кудрін, Таллінн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-