Покарань за порушення на виборах побільшало вчетверо - Опора

Покарань за порушення на виборах побільшало вчетверо - Опора

Укрінформ
За злочини проти виборчих прав громадян на чергових місцевих виборах 2015 року, станом на 1 жовтня поточного року, судами винесено 63 рішення, винними визнано 69 осіб. Це в чотири рази більше, ніж на президентських 2014-го та позачергових парламентських виборах разом узятих.

Про це в ексклюзивному коментарі кореспондентові Укрінформу повідомив аналітик Громадянської мережі "Опора" Олександр Клюжев.

"У жовтні минув рік після чергових місцевих виборів, і це достатній час для аналізу результативності розслідування злочинів, які відбувалися на місцевих виборах. Згідно з висновками національних спостерігачів, ГМ Опора, а також міжнародних організацій, наприклад, ОБСЄ, місцеві вибори супроводжувались досить значними порушеннями. Якщо говорити про загальні тенденції, то ми фіксуємо певне вдосконалення діяльності правоохоронних органів щодо реагування на виборчі злочини. І це проявляється зокрема в тому, що на цих місцевих виборах зросла кількість осіб, які були визнані винними у вчиненні злочинів проти виборчих прав громадян: 69 осіб засуджено в межах всієї країни", - повідомив Клюжев.

За його словами, прогрес вбачається у тому, що за підсумками позачергових виборів до парламенту за виборчі злочини до відповідальності було притягнуто 14 осіб, а за підсумками президентських виборів 2014 року – усього три особи.

Утім, на думку експерта, загалом статистика свідчить про недостатній рівень роботи правоохоронців у виборчій царині.

"Ми б хотіли почути від правоохоронців, наскільки ефективно вони діють щодо попередження і розслідування виборчих злочинів. І якщо є певні складнощі – процесуальні, законодавчі – треба про це говорити і реагувати відповідним чином. Бо статистика негативна, не дивлячись на певні вдосконалення. Треба зняти обітницю мовчання з цієї проблематики і говорити відкрито, що нам заважає розслідувати виборчі злочини. Чи є відповідна політична воля і чи немає політичної заангажованості з боку тих правоохоронних органів, які уповноважені здійснювати ці розслідування", - вважає експерт.

Так, за даними Опори, отриманими протягом липня-жовтня 2016 року, на чергових місцевих виборах в Україні було розпочато 422 кримінальних провадження за статтями 157-160 ККУ. Найбільше досудових розслідувань стосувалося підкупу виборців – 159, випадків перешкоджання виборчому праву громадян, роботі виборчої комісії та офіційного спостерігача – 97 розслідувань (ст. 157). Станом на 21 жовтня 2016 року слідчими було прийнято рішення закрити майже 74% цих кримінальних проваджень, 66 завершились направленням до суду обвинувальних актів, а 45 досі розслідуються.

Станом на 1 жовтня поточного року судами України винесено 63 рішення щодо кримінальних проваджень, винними у вчиненні злочинів проти виборчих прав громадян визнано 69 осіб, причому 44 з них отримали покарання за незаконне використання виборчого бюлетеня, голосування виборцем більш ніж один раз. Серед них – 8 членів ДВК, які отримували бюлетені замість інших осіб.

«Ми запланували, що у грудні на всеукраїнському рівні буде проведена конференція за участі Нацполіції, ГПУ, національних спостережних організацій і міжнародних експертів, на якій ми будемо шукати вихід з цієї ситуації.  Якщо ми говоримо про виборчу реформу, то вона перетворилася на певний довгобуд. Але навіть у разі прийняття найбільш якісного виборчого закону без покарання тих, хто вчиняє злочини і зневажає закон сподіватися на покращення в цій сфері не доводиться», - вважає аналітик ОПОРИ.

Що ж до згаданих 69 покараних за порушення виборчого законодавства, то, за рішенням суду, 36 із них відбулись штрафами, 18 громадян засудили до позбавлення волі на 5 років, шістьох  - на три роки, а дев’ятьох засудили до обмеження волі строком на 1-3 роки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-