Мін'юст вимагає від НАЗК правил перевірки е-декларацій

Мін'юст вимагає від НАЗК правил перевірки е-декларацій

Укрінформ
Для успішної перевірки електронних декларацій Міністерство юстиції вимагає від Національного агентства з питань запобігання корупції якнайшвидше надати відповідний порядок перевірки електронних декларацій.

Про це повідомляється на сайті Мін'юсту.

"Міністерство юстиції України досі не отримало від Національного агентства з питань запобігання корупції Порядок проведення контролю та повної перевірки декларації, а також перевірки факту подання суб’єктами декларування декларацій та повідомлення НАЗК про випадки неподання чи несвоєчасного подання таких декларацій. Відповідно поширена низкою Інтернет-видань інформація про затягування з боку Мін’юсту реєстрації такого порядку не відповідає дійсності", - йдеться у повідомленні.

Наголошується, що Мін'юст не залучався ані на стадії розробки, ані на стадії обговорення до роботи над жодним з варіантів відповідного порядку. Такий підхід ускладнює якісне напрацювання такого роду документів у розрізі їх відповідності вимогам чинного законодавства і встановлення ефективного механізму проведення перевірки достовірності інформації, внесеної державними службовцями.

У Мін'юсті вважають, що документи, які регламентують проведення перевірки декларацій чиновників, доцільно розробляти в публічному відкритому діалозі як з Міністерством юстиції, так і з представниками громадських організацій, експертних та наукових установ. 

“Ми маємо хороший приклад роботи з IT-волонтерами, які вже розробили програмні модулі, здатні автоматично відсортувати декларації чиновників відповідно до обсягів грошових статків, наявності рухомого чи нерухомого майна та за іншими категоріями”, - зазначили у міністерстві.

Також в Мін'юсті вважають, що функції щодо моніторингу декларацій і подальшого реагування на незаконні дії під час їх заповнення – це виключно компетенція Національного агентства із запобігання корупції і передача цих функцій іншим органам є сумнівною.

Тому Міністерство юстиції звертається до Національного агентства із запобігання корупції із закликом до співпраці як на стадії розробки відповідних нормативних актів, так і на стадії їхнього затвердження. “Спільна робота сприятиме недопущенню затягування запуску процесів перевірки майнового стану декларантів”, - резюмували в Мін'юсті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-