Дерев'янко запевняє, що законопроекту про

Дерев'янко запевняє, що законопроекту про "іноземних агентів" не писав

Ексклюзив
Укрінформ
Позафракційний народний депутат Юрій Дерев'янко запевнив, що в його законопроекті №5318, який викликав бурхливе обговорення в суспільстві, не має ані слова про так званих "іноземних агентів", а йдеться лише про зобов'язання громадських активістів подавати е-декларації, проте не виключає, що може внести альтернативний проект закону.

Про це він заявив у коментарі кореспондентові Укрінформу.

"Законопроект (№ 5318 - ред.) дуже простий, він має велику кількість інших норм, які стосуються чиновників, але які поки не потрапили під е-декларування, проте ключовим у ньому є те, що громадські активісти повинні будуть подавати також декларації. У мене ні слова про іноземних агентів немає", - сказав Дерев'янко.

Він уточнив, що законопроектом планується зобов'язати подавати електронні декларації саме тих фізичних осіб - громадських активістів, які входять до складу конкурсних чи атестаційних комісій, громадських рад, рад доброчесності при органах державної влади.

"Формально ці активісти не є державними службовцями, але вони виконують функції, які дуже важливі для кожного з нас - від них залежатиме: буде цей прокурор чи інший, буде цей суддя чи інший, буде цей чиновник чи інший. Вони у конкурсних комісіях мають право приймати такі рішення і голосувати за них", - зауважив парламентарій.

За його словами, до таких комісій входять не лише активісти, але й державні службовці, які зобов'язані подавати е-декларації. У цьому зв'язку народний депутат переконаний, що всі члени комісій мають бути рівними й однаково звітувати перед суспільством.

Водночас він запевнив, що обов'язок подавати е-декларації планується встановити лише для тих осіб з громадськості, які надають послуги у сфері з боротьби з корупцією, а не всіх підприємців, які "чай-каву роблять на якихось конференціях чи заходах".

Разом з тим, Дерев'янко назвав ситуацію щодо широкого розголосу навколо його законопроекту 5318 стосовно так званої протидії діяльності громадським активістам "маніпуляцією" та "конкретною пропагандистською кампанією". Заяву Представництва ЄС щодо заклику не ухвалювати цей закон народний депутат вважає такою, що базується не на суті поданого ним проекту закону, а лише на заявах окремих громадських активістів. Він переконує, що жодних загроз, про які йде мова нині в медійному середовищі, законопроект 5318 не несе.

Водночас Дерев'янко пообіцяв, що документ додатково буде обговорено з експертами та громадськими активістами й не виключив, що його буде доопрацьовано або внесено до Верховної Ради альтернативний проект закону.

"Вчора я попросив після обіду, щоб законопроект не розглядали (у парламенті - ред.), щоб був час поговорити з активістами, поспілкуватися... Після цього ми сядемо, фахово проговоримо про всі речі й маємо зробити такий текст, такі формулювання, які не дадуть можливості маніпулювати. Ми відповідно до регламенту подумаємо як краще зробити, але якщо ми будемо доопрацьовувати законопроект, це займе довгий період часу, треба буде викликати, вносити. Я не виключаю, що ми внесемо альтернативний до цього законопроект, щоб не гаяти часу", - зазначив Дерев'янко.

Як повідомляв Укрінформ, у порядку денному засідання Верховної Ради на четвер, 3 листопада, було винесено законопроект №5318, проте депутати його не розглядали. Деякі громадські активісти, експерти громадських організацій закликали ВР не голосувати за нього й заявили, що документ суперечить досягненням, пов'язаним з е-декларування.

Раніше в ЄС застерегли Україну від ухвалення цього законопроекту і заявили, що він суперечить досягненням, пов'язаним із впровадженням е-декларування. 

Відхилити законопроект Юрія Дерев'янка закликала український парламент і міжнародна правозахисна організація Freedom House.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-