У НФ підтримують запровадження е-декларацій для громадських активістів

У НФ підтримують запровадження е-декларацій для громадських активістів

Ексклюзив
Укрінформ
Перший заступник голови фракції "Народного фронту" Андрій Тетерук підтримує законопроект Юрія Дерев'янка № 5318, який передбачає запровадження е-декларування для громадських активістів.

Про це Тетерук повідомив у розмові з кореспондентом Укрінформу.

"Законопроект (Юрія - ред.) Дерев'янка потребує уваги, нічого страшного немає, що громадські активісти будуть також декларувати походження своїх статків, свою діяльність. Вони беруть участь в державних комісіях, призначають держслужбовців на високі керівні посади, вони впливають на подальший розвиток і керування державою. Тому не бачу жодних проблем, щоб вони були відкритими для суспільства, так як і відкриває свою роботу парламент, Кабмін. Я би підтримав цей законопроект" , - сказав депутат.

Тетерук додав, що не вважає можливе запровадження е-декларацій для громадських активістів тиском на них.

"Який тиск? Якщо громадські активісти діють в законний спосіб, в них немає жодних підстав уникати відкриття", - підкреслив народний депутат.

Тетерук переконаний, що суспільство має знати не тільки про декларації депутатів, але й громадських активістів.

"Ми відкрили реєстри, ми пройшли е-декларування, далі буде введення системного оподаткування цих статків...не бачу підстав, щоб громадські активісти ховали свою роботу. Ми їм не робимо умови гіршими за наші, не просимо бути відкритішими за парламентарів. Ми кажемо: ми зробили перший крок і пропонуємо вам зробити те саме, якщо вони цього уникають то є підстави вважати, що вони щось приховують", - сказав депутат.

Як повідомлялося, народний депутат Юрій Дерев'янко зареєстрував у Верховній Раді законопроект № 5318 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення сфери фінансового контролю та врегулювання

окремих питань застосування антикорупційних механізмів". Проект передбачає запровадження е-декларування для осіб, які входять до складу Громадської ради доброчесності, утвореної відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Громадської ради при НАЗК, Ради громадського контролю при НАБУ.

Також проект закону передбачає запровадження е-декларування для Фізичних осіб, які отримують кошти, майно в рамках реалізації в Україні програм (проектів) міжнародної технічної або іншої, в тому числі безповоротної, допомоги у сфері запобігання, протидії корупції або виконують роботи, надають послуги, фінансування (оплата) яких здійснюється за рахунок такої допомоги.

Крім того, у законопроекті йдеться про необхідність е-декларування для громадських активістів, членів НКРЕКП, Національного агентства з питань запобігання корупції, Рахункової палати, представників Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації.

Як повідомляв Укрінформ, цей законопроект був у порядку денному парламенту у четвер, 3 листопада, проте депутати не встигли його розглянути.

Раніше в ЄС застерегли Україну від ухвалення цього законопроекту і заявили, що він суперечить досягненням, пов'язаним із впровадженням е-декларування.

Відхилити законопроект Юрія Дерев'янка закликала український парламент і міжнародна правозахисна організація Freedom House.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-