Луценко сподівається, що нардепи не покриватимуть Новинського

Луценко сподівається, що нардепи не покриватимуть Новинського

Укрінформ
Генеральний прокурор України Юрій Луценко сподівається, що парламентський Комітет з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради уже наступного тижня розгляне подання про притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата Вадима Новинського.

Про це він заявив на брифінгу в Полтаві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Завтра моє подання має бути вже у Верховній Раді. Думаю, що наступного тижня регламентний Комітет вже його розглядатиме на своєму засіданні. На це засідання я прибуду зі слідчим і прокурором. Після цього сесія ВР прийме реагування на моє подання", - сказав Луценко.

Він також висловив сподівання, що народні депутати "не покриватимуть своїх колег у цій справі і дадуть дозвіл на притягнення до відповідальності Новинського".

"Верховна Рада - не суд, і генпрокурор - не суд, але ми всі разом маємо зробити все можливе, що чесний і справедливий суд дав оцінку діям будь-кому, хто підозрюється у вчиненні злочину, в тому числі і чинному народному депутату", - наголосив Луценко.

 Генпрокурор також нагадав, що справа Новинського є частиною кримінальної "справи Януковича". І ця "перша справа Януковича", за його словами, має бути якомога швидше передана до суду, оскільки є досить перспективною.

"Якщо Верховна Рада дасть дозвіл на притягнення до відповідальності Новинського, ця справа дуже швидко буде дорозслідувана і відправлена до суду. Я вважаю цю справу дуже перспективною", - сказав він.

За словами генпрокурора, Новинський проходить у цій справі по епізоду узурпації влади і впливу на українську церкву як співучасник. 

При цьому за час проведення слідства, зауважив Луценко, Новинський, маючи статус народного депутата, жодного разу не ухилявся від слідчих дій, "а давав покази, приходив на усі допити, давав усю необхідну інформацію".

Генпрокурор нагадав, що за наказом екс-президента Януковича низка міністрів і впливових осіб, серед яких і Новинський, мали "взяти під контроль життя Української православної церкви, яку очолював тоді нині покійний Блаженніший Володимир".

"Це завдання розглядалося на низці нарад у Януковича і свідки це підтверджують. Янукович поставив завдання добитися від покійного тепер Володимира рішення про його відставку і призначення іншого кандидата. І це відбувалося шляхом тиску на нього через фактичне ув'язнення помічника Олександра Драбинка", - пояснив Луценко.

За його словами, єдиним способом вирішення питання звільнення Драбинка тоді були "добровільна відставка патріарха Володимира з посади, призначення ставленика Януковича - Антонія - на цю посаду та виїзд Драбинка за кордон".

"Все це встановило слідство. І тепер нам потрібно для передачі справи на розгляд суду отримати дозвіл від ВР на зняття недоторканності і притягнення до кримінальної відповідальності одного з учасників змови", - підкреслив генпрокурор.

Як повідомляв Укрінформ, генеральний прокурор Юрій Луценко оприлюднив подання, у якому просить Верховну Раду дозволити притягнути до кримінальної відповідальності народного депутата Вадима Новинського.

Водночас сам Новинський стверджує, що в Апараті Верховної Ради поки немає подання генпрокурора на зняття з нього депутатської недоторканності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-