НАТО планує «справжню революцію» в обороні України

НАТО планує «справжню революцію» в обороні України

Укрінформ
У межах співпраці з НАТО Україна обговорює впровадження у Збройні Сили України системи управління військами C4ISR, що стане справжньою революцією в секторі безпеки та оборони.

Про це на прес-конференції в Укрінформі на тему: "Допомога НАТО: зміцнюючи безпеку та стійкість України" заявила голова Постійної делегації Верховної Ради в Парламентській асамблеї НАТО Ірина Фріз.

"Допомога НАТО – це не тільки фінансові та матеріальні ресурси, це встановлення досить високої технологічної, адміністративної та ресурсної планки для подальшого розвитку сектору безпеки і оборони України, це стандарти та вимоги ефективності, які відрізняють 21-ше століття від 20-го. Наприклад  сьогодні ми намагаємось також говорити про необхідність впровадження у Збройні Сили України системи управління військами C4ISR (з використанням комп'ютерних технологій - ред.), що стане справжньою революцією для наших Збройних сил", - сказала Фріз.

Вона зазначила, що Комплексний пакет допомоги НАТО для України, схвалений 9 липня, є безпрецендентим за часів незалежності України. "Він має 13 магістральних напрямків, 40 піднапрямків, співпрацю вже з 8 трастовими фондами НАТО і таким чином відкриває можливість не лише говорити про нашу євроатлантичну інтеграцію, а й реально демонструвати певні результати на шляху реформ", - заявила Фріз.

Вона нагадала, що завдяки співпраці з Офісом НАТО та експертами НАТО було сформовано  Стратегічний оборонний бюлетень, який сьогодні є дорожньою картою для реформування сектору безпеки і оборони. Окрім того, ефективною була співпраця з представниками Офісу НАТО і щодо концепції реформування Служби безпеки України та концепції розвитку Сил спеціальних операцій (ССО). Зокрема, була вибудувана не лише модель, яким чином  функціонуватимуть ССО Збройних Сил України, а й повністю структурна модель їх подальшої співпраці.

"Більше того, ми можемо говорити, що завдяки підготовці НАТО наших інструкторів та бойових підрозділів ми маємо 4 батальйони, а це майже 2 тис. бійців, і вже підійшли до підготовки 5-го батальйону. Таким чином за два роки фактично в умовах війни насправді була проведена величезна робота, і ми маємо це знати, тому що коли ми говоримо про наміри, ми маємо говорити і про певні результати, і вони в нас є", - підкреслила Фріз.

Водночас вона зауважила, що обсяги допомоги і відкритість та готовність Альянсу розширювати нашу співпрацю потребують від України не лише готовності робити щось, а діяти в тому напрямку, який уже був нами погоджений.

"Тобто якщо ми виконали певну роботу, зокрема, у реформуванні Служби безпеки України, то ми маємо її завершити. Тобто ми не маємо права зупинятися і не маємо права демонструвати якесь зниження темпів на шляху реформ. Я переконана в одному: що розвиток відносин з НАТО - це шлях з двохсторонінм рухом, тобто ми маємо говорити про те, що рухаємося в цьому напрямку, і це для нас  безальтернативний шлях", - резюмувала голова Постійної делегації Верховної Ради України в Парламентській асамблеї НАТО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-