Риторика Додона несумісна зі статусом відповідального політика - експерт

Риторика Додона несумісна зі статусом відповідального політика - експерт

Укрінформ
Український експерт, член Ради із зовнішньої політики проекту «Українська призма» Сергій Герасимчук переконаний, що «кримська риторика» кандидата в президенти Молдови від Партії соціалістів Ігоря Додона несумісна зі статусом відповідального політика, і вона може призвести до погіршення відносин між двома сусідніми державами.

Таку думку він висловив на сторінках молдавських ЗМІ, коментуючи відкликання посла України в Молдові Івана Гнатишина до Києва для консультацій.

«В дипломатичній практиці відкликання посла для консультацій – це серйозний сигнал до того, що у відносинах між двома країнами виникли серйозні проблеми. Напевно, саме таким і був посил, адресований Кишиневу з Києва. По праву ми можемо стверджувати, що підставою для такого сигналу послужила заява кандидата на пост президента Молдови, лідера соціалістів Ігоря Додона, який визнав приналежність Криму до Росії (всупереч тому, що жодна держава світу, за винятком Росії, цей факт не визнала). Київ дав зрозуміти, що подібна риторика несумісна зі статусом відповідального політика, і це може призвести до погіршення відносин між двома країнами», - зазначив Герасимчук.

Директор українського Центру громадських відносин Євген Магда, в свою чергу, підкреслив, що виклик посла України в Молдові Івана Гнатишина у МЗС України для консультацій є ні що інше, як бажання розробити правильну стратегію взаємин між двома країнами у разі перемоги на виборах президента Молдови того чи іншого кандидата.

Магда нагадав при цьому, що Молдова – парламентська республіка, тому не можна говорити про можливу різку зміну зовнішньополітичного вектора держави.

На думку також і українського військового експерта Антона Михненка, Україна повинна розробити відповідну новим політичним реаліям в Молдові ідеологію.

«Ми не можемо з усією впевненістю стверджувати, що риторика Додона збережеться і в разі його обрання президентом Республіки Молдова. Як відомо з попереднього досвіду, він досить часто змінює свою думку», - припустив Михненко.

Раніше кандидат в президенти Молдови від Партії соціалістів Ігор Додон заявив, що «Крим належить Росії». Згодом Надзвичайний і Повноважний посол України в Молдові Іван Гнатишин був викликаний до Києва для консультацій.

Фото: dodon.md

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-