Схід vs Захід: Молдова готується до другого туру виборів

Схід vs Захід: Молдова готується до другого туру виборів

Укрінформ
Постійні корупційні скандали поставили під сумнів європейський вибір Молдови

За останню добу напруженість у Молдові досягла апогею. Вперше, мабуть, за двадцять п'ять років незалежності країни накал політичних пристрастей був настільки великим, що не було місця або куточка в країні, де не обговорювалися б передбачувані результати майбутніх (а сьогодні вже тих, які пройшли) виборів президента.

Відійшли на «задній план» особисті проблеми та побутові негаразди: ціни на газ і паливо, продукти та інші товари, які щодня споживаються. Майбутнє країни стало найважливішим аспектом, який обговорюється у молдавському суспільстві. Хто переможе? Чи буде другий тур?- чулося скрізь.

На кону було, в буквальному сенсі, майбутнє Молдови: проросійський політик, лідер Партії соціалістів Ігор Додон має намір змінити вектор держави, взяти курс на зближення з Москвою і рухатися у бік Євразійського Союзу. Єдиний кандидат від проєвропейських правих сил, глава партії «Дія та солідарність», колишній міністр освіти Майя Санду має намір зберегти рух країни в бік євроінтеграції. Адже від результатів виборів президента залежить не тільки доля Молдови, але й ситуація в усьому регіоні.

НІЧНА ЕКВІЛІБРИСТИКА

Після закриття виборчих дільниць у неділю, 30 жовтня, нерви у всіх, у тому числі і журналістів, які висвітлюють виборчу кампанію, нагадували натягнуті струни. У прес-центрі розмовляли пошепки, пили каву, стукаючи клавішами ноутбуків, і час від часу виходили покурити. Одна з журналісток на мить знепритомніла від напруги та переживань. Уся країна, в буквальному сенсі цього слова, застигла в очікуванні обіцяних перших попередніх результатів підсумків недільного голосування.

Комп'ютерні мережі почали давати збої, сайт центрвиборчкому, де в режимі реального часу відбивався хід підрахунку голосів, працював на межі можливостей. Коли виборча комісія зайняла свої місця для оприлюднення перших результатів, у залі було чути навіть дихання.

Після обробки близько третини бюлетенів стало очевидно, що основна боротьба, як, втім, і пророкували соціологи та експерти, «розгортається» між проросійським соціалістом Ігорем Додоном і проєвропейським політиком Майєю Санду.

Явка вже у першій половині дня була несподівано високою, але при цьому на виборчі дільниці йшли, в основному, літні люди. Відповідними були й результати. Ігор Додон йшов попереду з великим відривом. Однак у другій половині дня результати дещо змінилися. Майя Санду набирала голоси. Вельми несподіваними для всіх були показники голосування за Дмитра Чубашенка, який посів третю позицію.

Після закінчення голосування та закриття виборчих дільниць, у столиці було зовсім безлюдно на вулицях. Люди чекали результатів голосування біля джерел інформації.

До пів на одинадцяту вечора Ігор Додон вже «приміряв» мантію президента Молдови, він набирав трохи більше 55% голосів виборців, а Майя Санду - трохи більше 30, відповідно, майже на 20% відстаючи від нього.

«ТЕМНА КОНЯЧКА» МОЛДАВСЬКИХ ВИБОРІВ

Доречно зробити невеликий, аж ніяк не ліричний, відступ. Як показали вже й остаточні результати підрахунків, так званою «темною конячкою» президентських виборів став відомий у країні журналіст, зовсім не політик, висуванець проросійської «Нашої партії» Дмитро Чубашенко. Він набрав у підсумку близько 6% голосів.

Таким чином, Чубашенку вдалося змістити на четверту та п'яту позиції відомих у молдавській політиці людей: колишнього прем'єр-міністра Юрія Лянке (трохи більше 3%) та лідера молдавських лібералів Міхая Гімпу (близько 2%).

У процесі спостереження на спеціально обладнаному в центрвиборчкомі моніторі через дані підрахунку голосів, які стрімко змінювалися, ставало зрозуміло, що перевага Ігоря Додона поступово тане, а шкала відсотків навпроти його контркандидата Майї Санду піднімається. Далеко за північ, коли показники соціаліста Додона опустилися нижче п'ятдесятивідсоткової позначки, стало очевидно, що другого туру президентських виборів не уникнути. А його оптимістичні заяви про те, що «є всі шанси перемогти в першому турі», не виправдалися.

До ранку понеділка, 31 жовтня, було зроблено офіційну заяву голови ЦВК Аліни Руссу, що буде другий тур президентських виборів. Про що свідчать оприлюднені результати

За Ігоря Додона проголосували трохи більше 48% виборців, а за Майю Санду - близько 38% - такий перший, але, повторимо, не остаточний вердикт молдавських громадян. Остаточний буде винесено в ніч з неділі на понеділок 13 грудня. Отже, Молдові належить пережити ще одну таку ж напружену ніч виснажливих очікувань та еквілібристики при підрахунку голосів після другого туру виборів.

РОЗБІР ПОЛЬОТІВ

Експерти, аналітики та журналісти, так і виборці почали «розбір польотів» у пошуках причин такого різкого падіння рейтингу проєвропейських політиків у Молдові і такого ж стрімкого зростання проросійських «настроїв». При цьому, довго шукати не прийшлося.

У суспільно-політичному житті Молдови протягом останніх кількох років основною бідою залишається корупція, яка пустила свої підступні щупальця до багатьох гілок влади, у тому числі і вищих її ешелонів.

Постійні корупційні скандали, головними фігурантами яких стали представники правлячих в країні вже сім з гаком років проєвропейських сил, не могли залишитися непоміченими молдавським електоратом. Як тут не розчаровуватися, якщо ті, кому люди повірили свого часу, «виносять», за словами генерального прокурора, «гроші з банків мішками». А сліди виведеного з країни мільярда доларів шукають й досі.

Не дивно, що не зміг виправити рівень довіри громадян і список корумпованих чиновників, які вже відбувають покарання в місцях, не настільки віддалених, на чолі з головним фігурантом справи про розкрадання та відмивання грошей, колишнім прем'єром країни Владом Філатом. Як говориться, «віделки знайшлися, а осад залишився». Тому й розраховує народ на «свіжу кров» в управлінні країною.

І ще. Поки проєвропейські сили сперечалися про те, хто з їхніх представників найбільш гідний зайняти крісло глави держави, Ігор Додон набирав очки, обіцяючи людям краще життя.

Чи зможуть зробити висновки та об'єднатися за ці два тижні навколо одного, а тепер уже єдиного кандидата від правих сил прихильники європейського шляху країни, покажуть результати другого туру.

У ПОШУКАХ ІНШОГО ШЛЯХУ

Було б необачно не зупинитися на деяких «штрихах до портрета» головного (поки) претендента на посаду президента, соціаліста Ігоря Додона. Саме цей «посил» був головним у його виборчій гонці. Подивіться, мовляв, до чого вас привели проєвропейські політики, а для того, щоб і далі «не допустити розвал країни та крах економіки», необхідно, за його словами, обрати інший шлях - зближення з Росією.

Тим не менш, корумповані чиновники молдавської влади - це, либонь, не вся Європа, а лише частина людей, які нібито виступають за європейське майбутнє, а насправді дбають більше про свої власні кишені. Не враховуючи, що в Європі дещо інші цінності, інші пріоритети ітаінші політичні уподобання. Обнадіює лише те, що боротьба з корупцією та створення в країні нового політичного класу стали головним передвиборчим посланням молдавському виборцю обох претендентів на високий пост.

А ось чи повірять цьому самі громадяни, які перебувають у повному розчаруванні від цих обіцянок, про що красномовно говорить відсоток явки на виборчі дільниці (49,03%), питання часу. Нетривалого, всього два тижні.

Зінаїда Гурська. Кишинів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-