Голландська опозиція не йде на компроміс щодо асоціації з Україною - ЗМІ

Голландська опозиція не йде на компроміс щодо асоціації з Україною - ЗМІ

Укрінформ
Лідери нідерландських опозиційних партій CDA, D66 та GroenLinks не змінили своєї позиції стосовно Угоди про асоціацію Україна-ЄС після заклику прем'єр-міністра країни Марка Рютте підтримати ратифікацію документа. 

Про це повідомляє голландський суспільний мовник NOS

"Ми чекаємо рішення уряду і тоді представимо свою оцінку", - заявив лідер опозиційної партії CDA Сибранд Бума.

Як пише видання, прем'єр-міністру необхідна підтримка цих партій, щоб ратифікувати угоду. Зазначається, що голландський уряд намагається знайти рішення, яке б одночасно дозволило враховувати занепокоєння тих, хто проголосував проти ратифікації Угоди про асоціацію Україна-ЄС на референдумі та при цьому все ж ратифікувати угоду. Однак для цього прем'єр-міністру необхідна більшість у сенаті, на яку він може розраховувати, тільки якщо рішення підтримають опозиційні партії CDA, D66, GroenLinks. Для отримання більшості у сенаті двом коаліційним партіям VVD та PvdA не вистачає 17 місць.

Водночас, за даними видання, голландські опозиційні політики хочуть, щоб прем'єр-міністр спочатку погодив можливе рішення з іншими країнами ЄС і після цього представив його на розгляд парламенту Нідерландів. Натомість в уряді заявляють, що це неможливо, якщо Рютте не зможе спочатку гарантувати в Брюсселі, що рішення буде прийнято нідерландським парламентом.

Як повідомляв Укрінформ, під час прес-конференції у п'ятницю прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте закликав опозиційні партії підтримати рішення щодо ратифікації Угоди про асоціацію Україна-ЄС, заявивши, що це є "національним інтересом" Нідерландів. Водночас він заявив, що якщо згоди з парламентом не буде знайдено, голландський уряд у понеділок представить рішення про скасування ратифікації угоди Нідерландами.

6 квітня у Нідерландах пройшов консультативний референдум щодо ратифікації Угоди про асоціацію Україна-ЄС. Згідно із офіційними результатами, "проти" ратифікації угоди Нідерландами проголосували 61% виборців (2 млн 509 тис. 395 виборців). "За" - 38,21% (1 млн 571 тис. 874 виборці). Явка склала 32,28%.

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що голландський уряд до 1 листопада визначиться з рішенням.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін під час візиту в Нідерланди наголосив на неможливості внесення змін до тексту угоди, яку вже ратифікували Україна, 27 країн-членів ЄС та Європарламент.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-