28 жовтня: найголовніше за день

28 жовтня: найголовніше за день

Укрінформ
Горган став новим головою Київської ОДА. Родичі українських політв’язнів в Росії вимагають створити центр, відповідальний за їх звільнення. Луценко судитиме Януковича за державну зраду.

07.30

Клінтон хоче зробити віце-президента Байдена – державним секретарем

Штаб кандидата у президенти Гілларі Клінтон розглядає кандидатуру нинішнього віце-президента США Джо Байдена на посаду глави держдепартаменту США в разі перемоги демократів на виборах у листопаді. Про це пише в четвер впливове американське видання Politico.

"Джо Байден значиться у перших рядках невеликого списку, який перехідна команда Гілларі Клінтон підготувала для неї для вибору кандидатури на пост державного секретаря", - зазначається в публікації із посиланням на джерело, ознайомлене з процесом.

Водночас, зауважується, що ні Клінтон, ні її помічники ще говорили з Байденом. За словами джерела, зараз штаб кампанії розробляє підхід у цьому питанні до віце-президента, який ледь не виступив проти неї на демократичних праймеріз, але потім агітував за Клінтон у повну силу по всій країні впродовж останніх місяців.

«Укрінформ»: Для України це був би ідеальний варіант, адже Байден добре орієнтується у такій складній для Заходу проблемі, як конфлікт на Донбасі. Він звик називати речі своїми іменами і саме він чітко дав визначення тому,  що діється на сході України – «російська агресія». Крім цього, Байден чудово знає, що і хто заважає українським реформам... 

10.50

Українці рятують економіку Польщі. Наші заробітчани заповнили прогалини в різних сегментах ринку робочої сили

Cотні тисяч українців, які працюють у Польщі на різного роду роботах, як правило низькооплачуваних, рятують польську економіку. З кожним роком у Польщі збільшується кількість працівників з України. Про це пише польське видання Rzeczpospolita.

Газета зауважує, що іноземці починають заповнювати прогалину на ринку праці, яка залишилася після поляків, що воліють працювати за кордоном.

«Рекордистами є українці, від яких походить 70% запитів на отримання посвідки на тимчасове проживання. Це на половину більше, ніж торік», - повідомив речник Управління з питань іноземців Польщі Якуб Дудзяк.

За його словами, минулого року 40 тисяч українців звернулися про отримання посвідки на тимчасове проживання в РП, цьогоріч – це вже 61 тисяча. Більшість із них (87%) отримують позитивні рішення.

Голова Об’єднання підприємців і працедавців Польщі Цезарій Казмерчак підкреслив, що без українців у Польщі «була б абсолютна катастрофа».

«У нас дефіцит двох видів робочих сил: перша – низькооплачувані і некваліфіковані працівники, друга – середній технічний персонал. Українці значною мірою заповнюють цю прогалину», - заявив Казмерчак.

Він зауважив, що в Польщі легально працює 600 тисяч українців. Крім того, за різними підрахунками, ще від 30 до 270 тисяч українців працюють в РП нелегально.

«Укрінформ»: Тут варто додати, що останнім часом до Польщі все більше приїздить висококваліфікованих українців, які працюють викладачами, медиками, айтішніками і навіть топ-менеджерами. Яка користь з цього Україні? Польщі? Крім досвіду, це дає надію на подолання складних стереотипів у взаєминах двох народів.

12.05

Реформа Укравтодору. Новак анонсує зміни в компанії, прозорі тендери і дорожній фонд

Пріоритетами роботи нового глави Укравтодору поляка Славоміра Новака буде реформа компанії, боротьба з корупцією і створення дорожнього фонду. Про це він заявив в ефірі польського радіо TOK.FM

“По-перше, розпочнемо з внутрішньої реформи Укравтодору, який зараз є такою викривленою і неефективною структурою”, - заявив Новак. Він зазначив, що вже має план реформування організації, який узгодив з Прем’єр-міністром і міністром транспорту України.

Новак повідомив, що намагатиметься запровадити прозорі правила, яких до цього в Україні не було. “Тендери відбуваються дуже непрозоро. Ми повинні зробити це все прозорим і, насамперед, зменшити корупцію. Я поки що не маю на це доказів, але догадуюся і всі навкруги про це говорять, що вона функціонує”, - підкреслив глава Укравтодору, додавши, що це потрібно припинити.

Він також анонсував створення в Україні дорожнього фонду на кшталт того, який існує в Польщі. “Якщо буде можливість планувати дорожні інвестиції на довшу перспективу, то це вдасться запустити”, - констатував він.

«Укрінформ»: Пан Новак бере гарний розгін, але як свідчить досвід його земляка Бальчуна в Укрзалізниці, реформи у нас йдуть дуже повільно. Слід підготуватись до спротиву старої системи і різноманітних «вкидів» компромату. Найперше завдання – подолати корупцію, хоча б під час тендерів, і залучити зарубіжних інвесторів та підрядників.

12.15

Новий губернатор Київщини. Ним став 40-річний Олександр Горган

Президент України Петро Порошенко представив новопризначеного голову Київської обласної державної адміністрації Олександра Горгана. Як повідомляє кореспондент Укрінформу, під час заходу у сесійній залі ОДА був зачитаний відповідний Указ Президента про призначення, після чого Порошенко вручив посвідчення новому голові Київської облдержадміністрації.

"Я впевнений, що Олександр Любомирович ті позитивні здобутки, починаючи від активної участі у побудові захисних фортифікаційних споруд на лінії зіткнення і закінчуючи низкою дуже обнадійливих експериментів у районній державній адміністрації, враховуючи його дуже молодий вік і ентузіазм, реалізує той величезний потенціал, який він має, з вашою допомогою. І на цю допомогу я дуже розраховую", - заявив Президент, звертаючись до працівників ОДА. 

«Укрінформ»: 40-річний Горган політик нової генерації, який зарекомендував себе і як господарник, і як патріот. Чого вартий вчинок його старшого сина Любомира, який збирав гроші на навчання закордоном, але купив на них автомобіль для АТО. Головне, що хочеться побажати новому губернатору, стійкості у боротьбі зі спокусами. Земля навколо Києва згубила не одну політичну кар’єру.

13.30

Українські політв’язні в Росії. Родичі вимагають створити центр для їх визволення

Родичі українців, ув'язнених у Росії, звернулися до органів влади з вимогою призначити особу чи інституцію, яка відповідатиме за ведення переговорів щодо визволення політв'язнів. Таку вимогу вони оприлюднили на прес-конференції в п'ятницю, повідомляє кореспондент Укрінформу.

" В тексті звернення до влади наводиться, як приклад, створення об'єднаного центру в рамках СБУ, який відпрацьовуватиме питання звільнення полонених і пошук зниклих безвісти. Це та модель, що видається нам прийнятною щодо цієї категорії в'язнів - жертв російської збройної агресії", - сказала голова правління Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук.

 «Укрінформ»: Навіть дивно, що наша влада сама не додумалась створити такий центр або ж просто призначити відповідальну особу. І тепер важливо швидко відреагувати на підказку. Очолити цю місію повинна авторитетна постать, бажано юрист чи дипломат. Нагадаємо, що статус політв’язня може невдовзі отримати арештований в Росії журналіст Укрінформу Роман Сущенко.

14.50

Справи проти Януковича. Луценко обіцяє судити екс-президента за державну зраду

Генпрокурор Юрій Луценко цього року планує передати до суду кримінальну справу стосовно державної зради екс-президента Януковича, справу стосовно переслідування ним опозиції, а також за фактом виведення з держвласності "Межигір`я" та "Сухолуччя". Про це він повідомив у інтерв`ю українським телеканалам.

"Справи з високим ступенем готовності, які не пов`язані з подіями на Майдані, будуть готуватися для передачі до суду. Всі дії Януковича ми розглядаємо як прихід до влади через створення злочинної організації. Законодавство вимагає сформулювати коли, як була створена ця злочинна організація. Як тільки ми передамо першу справу за ст. 255 ККУ, цю загальну установку коли, хто і для чого уже не можна буде змінити. Це треба зробити ще цього року, бо наступного року будь-яка справа в рамках справи Януковича відображатиметься у цій шапці", - сказав він.

Луценко розповів, що до кінця поточного року Генпрокуратура планує передати до суду справу стосовно обвинувачення Януковича у державній зраді, зокрема за фактом доведення до недієздатності Збройні Сили України, Службу безпеки та завдання шкоди інформаційній та економічній безпеці країни.

Крім того, за словами генпрокурора, до кінця року буде передано до суду кримінальну справу за фактом переслідування опозиції. "Цю справу маємо обговорити окремо з адвокатами. Чи доцільна тут з юридичної точки зору стаття 365 Кримінального кодексу", - зазначив Луценко.

Найближчими місяцями до суду має потрапити і справа за фактом переходу Януковича на бік ворога і його заклику до військового вторгнення Російської Федерації на територію України.

«Укрінформ»: Справи ці потрібні ще й для того, аби зберегти міжнародні санкції проти самого Януковича та його «команди». Сподіваємось, поспіх не позначиться на якості звинувачень та доказів. Дуже не хочеться, аби адвокати «легітимного» осоромили українську генпрокуратуру.

15.30

Провокація РФ. Російська авіація в небі Білорусі тренувалась бомбити Україну

Російська авіація відпрацьовувала у повітряному просторі Білорусі нанесення авіаударів по об'єктах України. Про це під час брифінгу, який транслював телеканал "112 Україна", повідомив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький.

"Керівництво РФ не відмовляється від своїх агресивних планів щодо України і продовжує підготовку до можливих широкомасштабних наступальних дій проти нашої держави. 26 жовтня, використовуючи зобов'язання Республіки Білорусь у рамках союзної держави, російськими бойовими літаками у повітряному просторі Білорусі відпрацьовано питання умовного нанесення масованих авіаційних ударів по стратегічних об'єктах на території України", - зазначив він.

За словами Скібіцкого, уздовж державного кордону Білорусі силами та засобами військової розвідки було помічено літак дальнього радіаційного наведення А-50у, який здійснював контроль простору в північно-західній частині України і наведення винищувальної авіації, бомбардувальник Ту-160 і два дальні бомбардувальники Ту-22мЗ повітряно-космічних сил Росії, які виконували польоти вздовж державного кордону України і умовно здійснювали пуски ракет, два фронтові бомбардувальники Су-34, що відпрацьовували нанесення ракетно-бомбових ударів.

Раніше Скібіцький зазначив, що розвідка зафіксувала використання бойовиками літаків-розвідників Іл-20 і Су-24.

«Укрінформ»: Ось так і живемо. Від провокації до провокації. Те, що ракети та авіація Росії тримають нас на прицілі, не є таємницею. А за подібні «відпрацювання» потрібно нести відповідальність. Нагадаємо, про них в Європі тим, хто хоче відмінити санкції.

16.30

Мораторій на продаж землі. Порошенко продовжив його до 2018 року

Президент України Петро Порошенко підписав закон "Про внесення змін до розділу X "Перехідні положення" Земельного кодексу України щодо продовження заборони відчуження сільськогосподарських земель". Про це повідомляє прес-служба голови держави.

Зокрема, закон продовжує на один рік строк дії мораторію на продаж чи відчуження іншим способом земель сільськогосподарського призначення, що дозволить за цей час врегулювати на законодавчому рівні процедуру обігу земель сільськогосподарського призначення.

«Укрінформ»: Залишається лише вкотре повірити владі, що за наступний рік вона нарешті напише і прийме мудрі закони про землю. Цих законів зачекались насамперед українські фермери. А не якісь міфічні іноземці, які мріють перетворити український чорнозем на могильники. Адже саме так звикли аргументувати свою позицію прихильники мораторію.

16.50

Проблема сміттєзвалищ. Гройсман просить французів допомогти

В усіх містах України потрібно вирішувати проблему сміттєзвалищ, у тому числі із застосування міжнародного досвіду та технологій. Про це Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив після візиту на завод з переробки твердих побутових відходів Cristal у передмісті Парижу, повідомляє Урядовий портал.

"В Україні проблема сміттєзвалищ, особливо, і стихійних і тих, які десятиріччями в містах не упорядковувалася, є величезна – і екологічна, і з усіх сторін, як не подивися. Цю проблему треба вирішувати", - сказав Гройсман.

Глава уряду зазначив, що запросив французьких представників, щоби вони зробили дослідження України щодо потенційних технологій, які можливо упровадити, обсягів необхідного фінансування та потрібних механізмів.

"Нам потрібно залучати ті компанії, які мають досвід, щоб вирішувати цю проблему в Україні", - сказав він.

«Укрінформ»: І вкотре потрібно говорити про втрачений час. Модернізацію звалищ та будівництво заводів з переробки відходів необхідно було робити 20 років тому. Сьогодні ж, на тлі «сміттєвого потопу» на Львівщині, пошуки інвесторів мають вигляд пожежних дій.

17.15

Зрив Угоди про асоціацію Україна-ЄС. Прем’єр Нідерландів закликає опозицію підтримати ратифікацію

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте закликав опозиційні партії підтримати рішення щодо ратифікації Угоди про асоціацію Україна-ЄС. Про це він сказав на прес-конференції у п'ятницю, повідомляє видання nu.nl

"Я закликаю розсудливі сили у Нідерландах підтримати можливе рішення", - сказав Рютте. Він заявив, що Нідерланди зроблять велику помилку, якщо зірвуть цей процес. Рютте підкреслив, що цього можна уникнути, якщо вдасться знайти підтримку парламенту.

За його словами, національне "ні" не може бути вирване з міжнародного контексту і відмова від ратифікації угоди посилить нестабільність у регіоні.

Рютте підкреслив, що зараз Європі потрібно виявити єдність, щоб відповісти на агресивну політику Росії, що створює дестабілізацію на кордонах ЄС. Прем'єр нагадав, що останній строк для оголошення рішення уряду настає 1 листопада.

«Укрінформ»: На жаль, сам Рютте не вірить у те, що вдасться дійти згоди. Все йде до того, що Нідерланди скасують ратифікацію угоди. Хоча там протестували не так проти України, як проти ЄС в цілому. Наразі ніхто не може точно спрогнозувати як це вплине на стосунки України та ЄС. Скажімо, президент Єврокомісії Юнкер обіцяє, що незважаючи на крок Нідерландів, зона вільної торгівлі діятиме і процес прийняття безвізу з ЄС рухатиметься вперед.

Огляд підготував Святослав Василик. Київ. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-