Родичі політв’язнів вимагають призначити відповідального за їх звільнення

Родичі політв’язнів вимагають призначити відповідального за їх звільнення

Укрінформ
Родичі українців, ув'язнених у Росії, звернулися до органів влади з вимогою призначити особу чи інституцію, яка відповідатиме за ведення переговорів щодо визволення політв'язнів.

Таку вимогу вони оприлюднили на прес-конференції в п'ятницю, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми розробили текст звернення до влади. В тексті звернення наводиться як приклад створення об'єднаного центру в рамках СБУ, який відпрацьовуватиме питання звільнення полонених і пошук зниклих безвісти. Це та модель, що видається нам прийнятною щодо цієї категорії в'язнів - жертв російської збройної агресії", - сказала голова правління Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук.

Зі свого боку, народний депутат Світлана Заліщук також наголосила на необхідності створення такого органу. На її переконання, треба визначити людину, яка буде в комунікації з політв'язнями, аби інформувати їх про те, що відбувається.

"Люди через брак інформації не розуміють, куди рухаються справи. Питання політв'язнів Криму не розглядаються в рамках Мінського формату. Вони існують поза будь-якими форматами. Від лютого не було жодного прогресу, і без подальшого посилення роботи у Женевському форматі наші шанси щодо звільнення політв'язнів Криму і надалі затягуватимуться", - зазначила нардеп.

Заліщук також повідомила, що українське представництво в ООН готує окрему резолюцію ООН по Криму, яку, як очікується, незабаром буде ухвалено. За словами Заліщук, Рада безпеки ООН має провести окреме засідання з моніторингом ситуації у Криму. Особливо це актуально після визнання Росією Меджлісу "терористичною організацією", що посилює репресії у Криму, заявила народний депутат.

Родичі ув'язнених та народні депутати, активісти та адвокати українців звернулися до Адміністрації Президента, СБУ, Ради національної безпеки та оборони, Міністерства юстиції та Міністерства закордонних справ з вимогою призначити особу чи інституцію, відповідальну за переговорний процес у питанні звільнення українців, яка звітуватиме перед родичами та адвокатами щодо прогресу в переговорах, а також регулярно звітуватиме перед громадськістю.

З текстом звернення до влади можна ознайомитися на сайті Центру громадянських свобод. http://ccl.org.ua/statements/spilne-zvernennya-schodo-zvilnennya-brantsiv/

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-