Е-декларації та емоції: Матюки,

Е-декларації та емоції: Матюки, "повалена ялинка", "порвані труси"

Аналітика
Укрінформ
Українська політична еліта вийшла на фінішну пряму у довгому марафоні заповнення власних електронних декларацій

«Йшов 4-ий тиждень заповнення електронної декларації…» - починає свій допис у ФБ заступник глави АП Дмитро Шимків. За стилем і напругою це справжній ессей… Недоспані ночі, тисячі кліків, непереможний страх щось випустити з поля зору… Українська еліта заповнює е-декларації та ділиться своїми емоціями з народом у соцмережах. Деякі – складається враження – ледь не після кожного кліка! Відзначимо: у цих коментарях немає чванства, зате є великий заряд здорового гумору.

Погодьтеся, такого в нашому політичному і суспільному житті ще не було. І не могло бути. Бо подання електронних декларацій - на перший погляд, цілком рутинний, бюрократичний процес насправді спричинив справжню революцію. Насамперед, у головах тих, хто змушений сьогодні максимально розкриватися в своїх майнових і фінансових справах перед народом. Це свого роду публічна фінансова сповідь. Або, як написав Володимир Вятрович «спокута чиновників перед суспільством». А спокута ніколи не дається легко, бо це завжди боротьба з Лукавим.

Отож, читайте. Та не дуже радійте, бо мине років зо два і такі декларації повинен буде заповнювати кожен громадянин.

Ірина Геращенко - перший заступник Голови ВР. 22 жовтня:

«Заповнюю е-декларацію. На найелементарніший розділ " члени родини" вбито рівно 2 години часу, дорогоцінного часу, бо, наприклад, графа "дата народження" не дає можливості виставити числа відразу, а треба кликати помісячно від жовтня 2016. Отже, щоб забити 6 членів родин, треба більше тисячі разів натиснути лише кнопку, аби виставити потрібну дату народження.

Розробники- комп'ютерні "генії". Як і ті, хто їх голосно лобіював, та з літа й до сьогодні рве на собі труси, що сайт "геніальний".

22 жовтня.

«Продовжую знайомство з глюками "геніальної" системи сайту е- декларування. Добралася до рубрики нерухоме майно. І ось биту годину не можу ввести назву міста, де знаходиться квартира. Вручну назва Київ не вводиться, нічого не набирається, переліку міст немає: Потрібна "помощь клуба знатоков".

P. S. Запам'ятала як чернетку - без міста. Потім увійшла ще раз вносити зміни - і воно спрацювало, ввело Київ з переліку міст ........»

25 жовтня.

«Це просто жах. Перевіряю е-декларацію перед відправкою. І ось зник розділ "доходи", по суті ключовий. Інші сторінки та розділи на місті. Чернетку зберігала сто раз. Ок, намагаюся перенабирати сторінку "доходи" ще раз. Тисну кнопку, що у мене та у родини наявні об'єкти для декларування у розділі доходи - і, як видно, цей сайт пропонує мені перейти до іншого, наступного розділу!!!!!! Без заповнення сторінки "доходи". Це просто знущання. Оновлюю сайт, щоб ще раз внести зарплати та інші доходи: ефект той самий, сайт пропонує перейти на наступну сторінку. А ЦЮ як заповнити ще раз?»

25 жовтня.

«Сторінки е-декларації, які працюють, мають наступний вигляд: зліва поле, де стовпчики позначені або ручкою, або галочкою. А ось дві сторінки, що глючать – доходи і корпоративні права. Зліва стовпчик, де всі рубрики помічені пісочними годинниками, а самі сторінки не реагують на позначки і не додають інформацію про доходи чи права…... А попередньо заповнені сторінки і сто раз заповнені чернетки (саме рубрика доходи)- зникла. Що робити з цим глюком геніального сайту

Ольга Червакова – народний депутат. 21 жовтня:

«Заповнення чернетки е-декларування схоже на передноворічну паніку. Це на кшалт, коли ялинка є – хрестовини нема, хрестовина є – ялинка в ній не хоче стояти, ялинку запхали в хрестовину, нарядили – вона гепнулась на підлогу, прибрали, позамітали, підняли ялинку – хрестовина зламалась, іграшки побились, до Нового року – шість годин, і ще в тебе вибиває пробки.

Е-декларування – такий самий дедлайн, і однаковий в усіх «джентельменський набір» ритуалів, які треба виконати кров-з-носа. Вчора о другій половині дня система висіла, бо всі депутати після засідання Ради пішли її тестувати.

Я б не сказала, що програма НАЗК важка для розуміння – для людини з інтелектом, яка вміє читати, система притомна. Але водночас вона змушує робити купу зайвих рухів, і сама вирішує, яку інформацію від тебе вона приймає, а яку спочатку просить, потім не зберігає, а потім ти її просиш, щоб вона її зберегла.

Ну от живу я в квартирі, яка мені не належить. Ну так сталося, і це не оренда і не кредит. Є там така опція «інше право користування», вибираю, пишу в наступному вікні «проживання». Далі надаю інформацію про власника – прізвище, іденкод і т.д. Зберігаю, заповнюю далі. Потім заходжу в цей розділ – бачу, що я задекларувала квартиру, а про те, що це не моя власність – жодного слова. Всі вікна про «інше право» і т.д пощезали. Шукаю, щоб їх додати знов. А їх нема.

Па-ба-ба-бам!!! За версією НАЗК, я власниця квартири, велкам в тюрму )))

Чи, наприклад, гроші на здійснення депутатської діяльності, які ми отримували, але не декларували, бо паперова декларація вимагала декларувати лише те, що оподатковується, і вписати в неї «депутатські» було помилкою. Зараз НАЗК наполягає, щоб в розділі «доходи» депутатські також були. Тобто, у всіх, хто внесе депутатські в доходи, буде розходження з паперовою декларацією. В усіх, хто не внесе – конфлікт з НАЗК, і перше, і друге – ну його нафіг.

Я внесла, бо не люблю сваритися. Зберігаю, потім відкриваю – а там не збереглося, що це депутатські, а просто такий собі дохід 80 тисяч гривень. Це більше, ніж дозволена сума помилки. Адмінправопорушення. І можливості виправити це – також ніякої, розділ не піддається змінам.

А найгірше – це те, що, заповнивши всі 16 розділів, ти не можеш подивитися фінальний варіант декларації, який бачитиме НАЗК. Як воно в них відобразиться – у такому самому вигляді, чи знов щось пощезає – незрозуміло. Добре, що я перевірила та з’ясувала, що відомості зникли, а якби не перевірила? І де гарантії, що вони знов не зникнуть після перевірки?

Як відображатимуться в публічному доступі відомості, які потрапляють під гриф «таємно» згідно закону про захист персональних даних? Теж незрозуміло. Перевірити все це можна лише відправивши декларацію, а тоді вороття назад вже нема. Такий дурдом. Але є ще тиждень.»

26 жовтня

«Пригоди декларації. Сайт включився, ключ ініціалізувався. Виявилося, що за вчора зникла чернетка. Сайт завис. 9:30.

UPD від 10-30. Сайт розвис, пустив в перший розділ. Поля неактивні.

11-00. Знайшлась добра людина, яка придумала, як знайти чернетку. Попросила 10 хвилин.

12:30. Разом з сайтом НАЗК зависла добра людина, яка придумала, як знайти чернетку. Поля неактивні, гіперпосилання не відкриваються».

Наталія Севостьянова - заступник міністра юстиції. 21 жовтня:

«Два тижні часу витрачено на підготовку та збір інформації. Потім декілька разів зникали чернетки, тому спроб заповнити декларацію було стільки, що вже напам'ять вивчила всі ідентифікаційні коди всіх близьких ;)

Але нарешті декларація подана!

Були питання по цінному рухомому майну, бо більшість з нього - це подарунки, які отримані доволі давно, тому стосовно вартості довелось керуватися припущеннями, але вирішила краще написати все ))

Усіх, хто тепер хоче мене пограбувати, попереджаю, що вдома ані грошей, ані цінностей не зберігаю ))

Закликаю всіх не відкладати на останній день, залишилось 9 діб».

Юрій Стець - міністр інформаційної політики. 25 жовтня:

«Ще одна спроба заповнити електронну декларацію. Цього разу вже під відеозапис...»

Андрій Парубій - Голова Верховної Ради. 26 жовтня:

«Це була майже детективна історія. Майже дві доби намагався зареєструвати Електронну декларацію. Це нарешті відбулося - успішно подав Декларацію :)

Раніше сайт НАЗК не прийняв мою декларацію через технічні збої у роботі сайту. Довелося чекати вночі і лише під ранок сайт запрацював знову.

Я сподіваюся, що збої в роботі порталу відбуваються через велику кількість охочих задекларувати свої статки, а не через хакерські атаки, щоб зірвати процес декларування взагалі.

Я особисто доклав багато зусиль, щоби Закон про Електронні декларації був ухвалений і запрацював. Тож переконаний, що це дієвий шлях для боротьби з корупцією».

Віктор Балога - народний депутат. 26 жовтня

«Після стількох невдалих спроб у це важко повірити, але моя електронна декларація нарешті в системі.

Не знаю - це мені пощастило, чи в темну пору доби електронна форма стає добрішою до декларантів, але зберегти і відправити дані вдалося лише вночі. Вдень вона працює так само погано, як і всі попередні рази. Принаймні так вона працювала учора.

А кому цікаво подивитися мою декларацію, вона за цим посиланням

Георгій Тука - заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб:

«Вчора не зміг увійти в систему е-декларування, аби продовжити процедуру заповнення декларації (на жаль, жодне ЗМІ не виявило бажання допомогти мені в поданні декларації).

Як повідомили мені щойно, "перезавантаження" системи відбулось не через те, що 50 000 чиновників одночасно кинулись заповнювати декларації, ні.

Система "лягла", тому що одночасно вона отримала 3 800 000 запитів від громадян та ЗМІ про перегляд тих чи інших декларацій.

Отака, вибачте, ср..ка: самі "вболівальники" поклали систему».

Віктор Чумак - народний депутат. 26 жовтня:

«В "міцних обіймах" Державного підприємства Українські спеціальні системи (УСС) реєстр декларацій НАЗК "лежить" другу добу....

Всі декларанти виють та плюються, бо погана система. Ні!

Політичний саботаж та кривеньки руки!

Це я нагадую, хто за що відповідає.

(нагадую, що згідно випробувань, програмне забезпечення витримує 80000 входів одночасно)

UPD. Станом на 11.07 система запрацювала. Більше того, є позитивні зрушення. Я здійснив вхід в свій "робочий кабінет" з іншого комп"ютера та з іншої операційної системи.

В реєстрі з"явилася декларація Андрія Парубія. Респект. Це обнадійливо

Дмитро Шимків - заступник Глави Адміністрації Президента. 25 жовтня

«Йшов 4-ий тиждень заповнення електронної декларації. Кожний день - щось нове... Терпляче збираю дані, збираю коди, цифри, довідки, факти, дати, тощо... Система висне, не працює, злітає, перевантажується... терплю... Родина вже давно питає мене - НАВІЩО тобі ось ця маячня... було спокійне і в достатку життя у бізнесі.... платили податки великі.... терплю, пояснюю - країні треба ... НАЗК чи ДССЗЗІ (жоден з органів так і не визнав, хто ж редагує та доробляє систему) - змінюють формати бази даних, скрипти перевірки, поля, форми - не зберігаючи при цьому самі дані ... терплю ... виправляю і підстроююсь ... Інколи це матюки, інколи це сміх, а інколи це інтуіція програміста, яка дозволяє розуміти як влаштована структура даних і взаємозв'язок полів... Сумно, що автори системи не знають про те, що у бізнесі певні значення активів можуть мати не один, два, а навіть до чотирьох знаків після коми.... Пишу в технічну підтримку НАЗК - схоже там я також один на один з собою ... терпимо .... "вибачте за тимчасові незручності" ... Пишу цей пост і розумію, що підтримки не буде.... Знаю що потрібно країні... Але чи так міняють культуру....»

Володимир Гройсман - прем'єр-міністр України. 26 жовтня

«Сьогодні завершив заповнення електронної декларації. Як я говорив раніше, для мене це не було особливо складним, оскільки протягом останніх десяти років я щорічно подаю декларації на різних посадах - спочатку як міський голова Вінниці, потім як Віце-прем'єр та Голова Верховної Ради. Мої декларації є у відкритому доступі. В них є і мої доходи, і моє майно, яке здебільшого було набуто мною як підприємцем ще до 2006 року, коли я прийшов у владу.

Власне, це майно і мої корпоративні права приносили протягом багатьох років мені та моїй родині основний дохід. Разом із доходами від підприємницької діяльності моєї дружини - від мільйона гривень щорічно.

Завдяки цьому станом на 31 грудня минулого року у мене та моєї родини були багаторічні заощадження, у тому числі і на банківських рахунках. Згідно нових вимог чинного законодавства це відображено в декларації, яку я сьогодні подав. Також, згідно з новими вимогами, я задекларував декілька годинників, куплених мною в різний час для себе і для дружини. Що стосується якихось особливих предметів розкоші, то у нас їх ніколи не було. Якось не було ніколи у нашій родині заведено полювати на дорогі речі.

Сподіваюсь, що мій приклад додасть сміливості тим, хто ще думає над поданням декларації. Тим, у кого чесні доходи, немає чого боятись!»

Павло Петренко - міністр юстиції. 26 жовтня:

«Майже тиждень детективних історій і боротьби з системою електронного декларування, завершився моєю перемогою)

Не зважаючи на зникнення чернеток, не зважаючи на підвисання системи, сьогодні я нарешті подав декларацію.

Для ботів і так званих прихильників «зради» хочу окремо нагадати, що я пішов на державну службу наприкінці 2012 року. Усі мої статки, які вказані у декларації, були зароблені до того, як я став політиком чи держслужбовцем - у часи, коли я займався юридичною практикою, інвестиційною діяльністю та логістичним складським бізнесом.

Окремо хочу наголосити, що в часи роботи у комерційних структурах я ніколи не мав стосунку ані до системи державних закупівель, ані до державного сектору загалом. Це була принципова позиція, оскільки у той час наявні «правила гри» не давали можливості працювати чесно з державним сектором.»

Світлана Карабань, Євген Якунов. Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-