26 жовтня: найголовніше за день

26 жовтня: найголовніше за день

Укрінформ
Суд РФ відхилив апеляцію українських політв’язнів Карпюка і Клиха. Кабмін вдвічі підвищує мінімальну зарплату. Пентагон обіцяє наступ на «столицю» ІДІЛ – місто Ракку.

07.55

Президентські вибори у США. В штабі Трампа кажуть, що їх кандидат підтримує Україну

Кандидат у президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп займає позицію підтримки України та не схвалює російської агресії на сході Європи. Про це розповів представник кандидата-республіканця, екс-губернатор штату Мериленд Роберт Ерліх, передає власний кореспондент Укрінформу.

"По відношенню до України, він (Трамп – ред.) офіційно заявляв, що займає позицію підтримки", - зазначив представник кандидата. Він навів висловлювання Трампа, який назвав "дуже міцним" союз між Україною і США. "Що стосується російської агресії, всі варіанти знаходяться на столі", - зазначив Ерліх.

Водночас, він не став називати конкретних зобов'язань, які, на думку кампанії Трампа, міг би взяти новий президент США в контексті американсько-українських двосторонніх відносин. Він також не сказав, яку позицію займає кандидат у питанні надання Україні летальної зброї.

«Укрінформ»: Таке враження, що Трампу нагадали про впливові українські громади у США і той менш ніж за два тижні до виборів вирішив передати нам слова підтримки. Щоправда, не особисто, а через помічника.

09.50

Дивний візит Савченко в Москву. За її словами, вони приїхала підтримати Карпюка і Клиха

Нардеп від «Батьківщини» Надія Савченко приїхала до Москви. Там вона була присутньою на розгляді апеляції на вирок політв'язням Миколі Карпюку і Станіславу Клиху, незаконно засудженим в РФ. Про це у Твіттері написав адвокат Ілля Новіков.

Цікаво, що Савченко перед поїздкою до Москви записала відеозвернення, де заявила, що їде підтримати українців, навіть якщо не повернеться з Росії живою.

Згодом у Кремлі заявили, що приїзд Савченко до Москви не узгоджувався, а в'їзд в Росію їй не закрили.

Щодо судового засідання, то судова колегія у кримінальних справах Верховного суду РФ відхилила апеляцію на вирок, винесений Карпюку і Клиху. У травні Верховний суд Чечні засудив Клиха і Карпюка до 20 років і 22,5 років ув'язнення, відповідно, у колонії суворого режиму. У Росії їх засудили за нібито участь у банді, вбивстві та замаху на вбивство російських військовослужбовців.

«Укрінформ»: Якщо це був план відволікти увагу від засуджених Карпюка і Клиха, то він вдався. Уся медіа спільнота обговорювала сьогодні авантюру Савченко, яка добиралась в Москву через Мінськ, а не абсурдне звинувачення і вирок українським політв’язням. По-друге, з боку Савченко, що це, як не поміч у відбілюванні Путіна? Мовляв дивіться, бранка його колишня поїхала до Москви, повернулася – і нічого з нею не  трапилось.

11.55

Уряд підвищує пенсії та зарплати. Мінімальна зарплата в 2017 році – 3200 гривень

Уряд пропонує підвищити мінімальну заробітну плату вдвічі – до 3200 грн з 1 січня 2017 року. Про це на засіданні Кабінету міністрів сказав голова уряду Володимир Гройсман, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми пропонуємо, щоб у 2017 році мінімальна заробітна плата у країні дорівнювала 3200 грн. Ми забезпечимо двократне збільшення заробітної плати. З 1 січня 2017 року жоден громадянин України не буде отримувати менше, ніж 3200 грн, як у державному, так і недержавному секторах», - сказав Гройсман.

Він нагадав, що у 2017 році споживчий кошик також оцінюватиметься в 3200 грн. «Це означає, що вперше за 25 років мінімальна заробітна плата дорівнюватиме юридичному і фактичному прожитковому мінімуму. Ми завжди жили за межею бідності, отримуючи вдвічі менше коштів, ніж треба для життя», - наголосив Гройсман.

Крім цього, з 1 грудня цього року українські пенсії підвищаться на 10%. «Наступний наш крок буде присвячений наведенню порядку в пенсійній системі. Нам треба забезпечити справедливий розподіл пенсійних коштів. Ми робимо перший крок, невеликий, але з 1 грудня ми піднімемо пенсії на 10%», - сказав Гройсман.

«Укрінформ»: Відмовивши у підвищенні зарплати депутатам, уряд Гройсмана одразу ж заявив про зростання «мінімалки». Ці рішення додадуть уряду популярності, якщо інфляція її не з’їсть. А якщо обійдеться без інфляції, то де ви були раніше, панове урядовці? Звідки взагалі візьмуться ці гроші? А що робити приватному бізнесу, який таких офіційних зарплат не потягне? Закриватись? Багато запитань... Критично більше, ніж відповідей.

13.35

Очищення влади в Україні. За рік під люстрацію потрапив лише один суддя

Упродовж року, згідно з законом про очищення влади, в Україні вдалося люструвати лише одного представника судової системи. Про це заявила директор Департаменту з питань люстрації Міністерства юстиції України Тетяна Козаченко на прес-конференції в Укрінформі.

“На відміну від того, що є надзвичайно великі результати щодо усунення високопосадовців, люстрація не стосувалася і не торкнулася органів судової влади. Протягом року саме за законом про очищення влади була люстрована лише одна особа з судової влади - це екс-голова Вищого господарського суду Віктор Татьков”, - сказала Козаченко.

«Укрінформ»: Люстрація не єдиний спосіб позбутися скомпрометованих служителів Феміди. Скажімо, майже 30 суддів звільнили після рішення спеціальної тимчасової комісії, яка розглядала репресивні справи проти учасників масових протестів 2014 року.

14.40

Проблеми з е-декларуванням. Через звичку посадовців усе робити в останню хвилину, портал перевантажений 

Голова Національного агентства з питань запобігання корупції Наталія Корчак вважає, що труднощі з подачею е-декларацій у посадовців виникли через їхню звичку відкладати все на останню хвилину. Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook.

"Відкладати на останню хвилину. Така звичка багатьох українців сьогодні стала випробуванням для них же самих. Маю на увазі суб’єктів декларування, які в останній тиждень згадали про свій обов’язок державного службовця та відповідальність перед чинним законодавством, переконалися в тому, що ніхто скасовувати е-декларування (переносити терміни, вводити нульові декларації, як чимало хто сподівався) не буде, і розпочали вносити дані до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. Реєстр на порталі nazk.gov.ua не витримує величезну кількість запитів", - написала Корчак.

«Укрінформ»: Через технічні проблеми системи 27 жовтня навіть відбудеться позачергове засідання НАЗК. Усе йде до того, що перший запуск електронного декларування визнають тестовим і його результати не матимуть ніяких наслідків. Припустимо, що це краще ніж нічого. Розробники системи отримають досвід, розширять пропускну здатність порталу… І в наступному році брехливі е-декларацій вже будуть підставою для гучних звільнень і кримінальних справ?

15.00

Пентагон анонсує наступ на «столицю» ІДІЛ. Облога Ракки почнеться у найближчі тижні

Наступ на сирійське місто Ракка, так звану "столицю" бойовиків "Ісламської держави", розпочнеться у найближчі тижні. Про це у середу заявив міністр оборони США Ештон Картер в інтерв’ю NBC News.

"Вона (операція – ред.) розпочнеться в наступні кілька тижнів. Це вже давно було нашим планом і ресурсів вистачить на обидва (міста – ред.)", - наголосив Картер, маючи на увазі операцію в іракському Мосулі.

Сирійське місто Ракка де-факто є так званою столицею екстремістського "халіфату", який охоплює території Сирії та Іраку.

«Укрінформ»: Коаліція починає наступ на усіх фронтах війни проти ІДІЛ. Слідом за головним містом ісламістів в Іраку – Мосулі, союзники визволятимуть і їх «столицю» в Сирії. Наразі немає подробиць операції, але очевидно, що основну штурмову «роботу» виконуватимуть військові формування курдів та сирійської опозиції.

15.40

«Злите» листування Суркова. В Кремлі заявили, що той взагалі не користується електронною поштою

У Кремлі спростували інформацію про злом особистої поштової скриньки помічника президента РФ Владислава Суркова, заявивши, що він не користується електронною поштою. Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков назвав опублікований хакерами документ "цікавим" і підтвердив, що в Кремлі з ним ознайомилися, повідомляє "Інтерфакс"

"Ознайомилися. Цікавий документ. Можу сказати: це не він (Сурков). Більше того, можу додати: він не користується електронною поштою. Взагалі", - сказав Пєсков журналістам. "Тому хтось неабияк попітнів, верстаючи цей документ", - додав прес-секретар президента РФ.

«Укрінформ»: Якщо і далі так піде, то невдовзі Пєсков скаже, що Сурков також не користується мобільним телефоном та комп’ютером. Хоча на що ми чекали? На те, що в Кремлі підтвердять достовірність документів? Наразі і у нас до цього «листування» є багато питань. Зокрема,  усі оприлюднені плани щодо дестабілізації в Україні (зокрема, на Закарпатті) дивують поверховістю та численними фактологічними помилками.

16.05

Податкова реформа. Планують створити єдиний рахунок

Міністр фінансів Олександр Данилюк заявив, що у ході проведення податкової реформи планується створити єдиний рахунок для сплати підприємцями податків. Про це він розповів на брифінгу в Адміністрації Президента, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Одна з ініціатив - це створення єдиного рахунку для сплати податків. Логіка була наступна - є держава, для бізнесу держава одна, а рахунків десять. Є практика в багатьох країнах, коли є єдиний рахунок, куди сплачуються податки, і потім вже це роль держави, як їх розщепити», - сказав урядовець.

За його словами, ініціатива буде виписана відповідним законом. Данилюк запевнив, що протягом наступних декількох місяців проект нормативно-правового акта внесуть до парламенту.

«Укрінформ»: Насправді, створення єдиного рахунку для сплати податків вимагає чіткого прописування закону. Аби не виникало плутанини хто, скільки і чи вчасно заплатив, скажімо, податок на прибуток, податок на додану вартість і земельний податок. Данилюк посилається на практику інших країн, сподіваємося цей досвід не буде сліпо скопійовано і все адаптують під українські особливості.

17.00

Нова резолюція ООН по Криму. Геращенко закликає світ підтримати Україну

Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко вважає, що Україна має активізувати зусилля для забезпечення підтримки нової резолюції ООН по Криму під час голосування 15 листопада. Про це вона написала на своїй сторінці в Facebook.

"Обговорили з послом В. Єльченком (постійний представник України в ООН - ред.) підготовку резолюції по Криму, яка буде голосуватися 15 листопада. Вже зараз РФ активно працює зі своїми симпатиками щодо її голосування. Україна має активізувати всі зусилля задля підтримки цієї резолюції, і тому звертаюся до української діаспори і всіх наших друзів за кордоном: активізуйте зусилля, донесіть до ваших урядів, що не можна спускати РФ крадіжку територій, порушення міжнародного права", - написала Геращенко. 

«Укрінформ»: Нова резолюція ООН по Криму стосуватиметься порушень прав людини, насамперед порушень проти кримських татар. Також резолюція повинна не допустити реваншу Росії стосовно визнання незаконності референдуму в березні 2014 році та анексії півострова.

Огляд підготував Святослав Василик. Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-