Лутковська прокоментувала «російське громадянство» Сенцова і Кольченка

Лутковська прокоментувала «російське громадянство» Сенцова і Кольченка

Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська звернулась до Уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової щодо примусового прийняття в громадянство Російської Федерації громадян України (О.Сенцова та О.Кольченка - ред.), які проживали на території Автономної Республіки Крим.

Про це йдеться на сайті Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Сенцов і Кольченко не змогли у встановлений термін звернутися в міграційну службу, щоб відмовитися від російського громадянства, в тому числі й тому, що в цей час вони перебували в місцях позбавлення волі.

«Це питання набуває все більшої актуальності у зв'язку з тим, що саме через наявність у Олега Сенцова і Олександра Кольченка російського громадянства (яке було їм надано автоматично) Міністерство юстиції Російської Федерації відмовилося передати їх в Україну для подальшого відбування покарання», - йдеться у повідомленні.

«Автоматичне набуття російського громадянства тими особами, які в силу різних причин не змогли від нього відмовитися, фактично є примусовим», - зазначає у листі Лутковська.

Очевидно, що, перебуваючи під вартою, Сенцов і Кольченко були позбавлені можливості подати в міграційну службу заяву про відмову від російського громадянства.

Омбудсман України також наголошує, що Європейська конвенція про громадянство встановлює, що громадянство ex lege може бути набуто тільки дітьми (частина перша статті 6 Конвенції). Водночас жодною конвенцією не передбачено можливості примусового прийняття в громадянство, яким по своїй суті є автоматичне прийняття в громадянство Росії жителів Криму.

Лутковська переконана, що автоматичне набуття громадянства Сенцовим і Кольченком не лише суперечить міжнародним стандартам з питань громадянства, але й порушує їхнє право повернутися на Батьківщину.

Крім того, в матеріалах справи перебував паспорт Сенцова, що свідчив про наявність у нього громадянства України, а сам Сенцов неодноразово офіційно заявляв, що ніколи не змінював українське громадянство і не приймав російське.

«Свого часу я надавала Вашій попередниці докази того, що і Сенцов, і Кольченко є громадянами України, а той факт, що до них допустили українського консула, є підтвердженням того, що влада Російської Федерації визнала наявність у Олега Сенцова і Олександра Кольченка українського громадянства. Більш того, в Доповіді Уповноваженого з прав людини за 2015 рік Памфілова Е.А. констатувала, що в результаті вжитих за скаргами Сенцова і Кольченка дій Уповноваженого було усунуто правову невизначеність щодо їх громадянської належності та визнано їх українське громадянство», - наголошується у листі Омбудсмана України.

У цьому зв'язку Лутковська просить російську колегу  втрутитися в ситуацію з передачею  Сенцова і Кольченка в Україну і провести перевірку правових підстав прийняття зазначених громадян України в російське громадянство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-