Що змусило Путіна таки приїхати до Берліна - думка німецького експерта

Що змусило Путіна таки приїхати до Берліна - думка німецького експерта

Ексклюзив
Укрінформ
Російський президент Володимир Путін, який заявляв про те, що не бачить сенсу своєї участі у нормандському форматі, погодився бути присутнім на саміті в Берліні 19 жовтня під тиском погрози нових санкцій.

Таку думку у розмові з кореспондентом Укрінформу висловила аналітик фонду "Наука і політика" Німецького інституту міжнародної політики і безпеки, експерт по Мінському процесу Сюзан Стюарт.

"Одна з причин, чому ця зустріч зараз відбулася, і Путін погодився приїхати до Берліна, - це те, що потенційно на Росію можуть бути накладені нові санкції, пов'язані з Сирією. Заяви про те, що санкції не досягають ефекту, - лише бравада, насправді російський лідер, як і раніше, занепокоєний цією проблемою і не залишає ідею полегшення тягаря санкції. Проте після всього, що відбувається в Сирії, він відчуває, що пом‘якшення санкцій у грудні нереальне, навіть якщо він зробить вигляд, що готовий на деякі поступки", - вважає експерт.

Коментуючи підсумки саміту "нормандського четвірки", Стюарт зазначила, що "за один день вдалося досягти більшого, ніж чекали", але уточнила, що це зовсім не гарантує, що будуть реальні дії. "Тому що ми не знаємо, що насправді станеться з "дорожньою картою", чи буде справді озброєна поліцейська місія і чи реально функціонуватиме домовленість по регіонах, визначених для розведення військ", - зазначила експерт.

На думку Стюарт, "дорожня карта", якби вона була успішною, справді могла б вдихнути друге життя у Мінський процес, якби вдалося досягти згоди в питанні, що викликає основні розбіжності - послідовності. "Це було б головним кроком вперед", - вважає вона.

Зараз Мінський процес, за оцінкою експерта, перебуває на стадії, коли не варто його зовсім списувати з рахунків, але треба постаратися підійти до його виконання на рівні робочої групи.

"Не думаю, що зустрічі на високому рівні принесуть результати, особливо в найближчі місяці, коли Путін чекає на результати виборів у США, Франції, Німеччині сподіваючись, що ситуація для нього поліпшиться", - зазначає Стюарт. Весь цей час, вважає експерт, він просто тероризуватиме іншу сторону, періодично вдаватиме, що йде на поступки, але потім відмовлятиметься від своїх рішень, говорити, що це не має сенсу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-